ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σπάζοντας τον πάγο
© Sputnik/Dmitriy Donskoy
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σπάζοντας τον πάγο

Στην αρχή, το καλλιτεχνικό πατινάζ αποτελούσε ένα είδος διαγωνισμού, όπου οι συμμετέχοντες επιδείκνυαν την επιδεξιότητά τους στο να σχηματίζουν με τα σώματά τους διάφορες φιγούρες στον πάγο, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο όμορφες πόζες.

Στη Ρωσία αρχικά συλλογίζονταν πώς μπορούν να δέσουν τα παγοπέδιλα στις μπότες τους. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν οδηγίες χρήσης. Αλλά και εδώ ο Πέτρος απέδειξε το πόσο ευρηματικός ήταν: Επινόησε ένα νέο τρόπο δεσίματος των παγοπέδιλων απευθείας στις μπότες. Φυσικά, το αισθητικό αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο ικανοποιητικό, αλλά, μ' αυτόν τον πρωτόγονο — ακόμη — τρόπο, κατέστη δυνατό να ''διασχίσει'' κανείς τον πάγο.

© Sputnik/

Αργότερα, επετεύχθησαν περισσότερα πράγματα. Το 1838, εκδόθηκε στην Αγία Πετρούπολη το πρώτο εγχειρίδιο για τους λάτρεις του πατινάζ υπό τον τίτλο <<Χειμερινές διασκεδάσεις και η τέχνη του δρόμου πάνω στα παγοπέδιλα>>. Συγγραφέας του ήταν ο Γ. Μ. Πάουλι —δάσκαλος γυμναστικής στα πολεμικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αγίας Πετρούπολης.

Από το 1865 το πατινάζ αρχίζει να διαμορφώνεται πια ως άθλημα. Τότε είχε ανοίξει ένα παγοδρόμιο στον κήπο Γιουσουπόβσκι της οδού Σαντόβαγια. Αυτό το παγοδρόμιο ήταν το πιο άρτια κατασκευασμένο σε όλη τη Ρωσία και από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του έγινε κέντρο προετοιμασίας για τους αθλητές του πατινάζ. Το 1881, η Κοινότητα των λατρών του πατινάζ αριθμούσε περί τα 30 άτομα.

Οι πρώτοι διεθνείς αγώνες διεξήχθησαν στη Βιέννη, το 1882, με τη συμμετοχή μόνο ανδρών αθλητών. Παραδόξως, οι πρώτοι αγώνες καλλιτεχνικού πατινάζ διοργανώθηκαν στο πλαίσιο των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό συνέβη το 1908. Τότε, δεν υπήρχε η δυνατότητα διεξαγωγής ξεχωριστών διοργανώσεων για τα χειμερινά αθλήματα, κι έτσι έπρεπε αναγκαστικά να διεξαχθούν σε εξωτερικό χώρο. Και, πράγματι, οι αγώνες στον πάγο έτυχαν ενθουσιώδους αποδοχής.

Έτσι, η ιστορία των νικών των Ρώσων αθλητών του πατινάζ συνέπεσε με τον Ασημένιο αιώνα της ρωσικής λογοτεχνίας. Και οι ίδιοι οι ποιητές έτρεχαν πάνω στα παγοπέδιλα και μνημόνευαν αυτήν τους τη δραστηριότητα στα ποιήματά τους.

<<Τα άστρα θα λάμπουν ομορφότερα/ Ο πάγος θα "δεθεί" πάνω στο νερό/ Θα ξεκινήσουμε να τρέχουμε πάνω στα παγοπέδιλα/ Καλούμε τον πάγο/ Το γέλιο μας θα ακούγεται/ Στο πάρκο, στη λιμνούλα…>>, έγραφε στο ποίημα <<Προς το χειμώνα>> ο Κωνσταντίν Μπαλμόντ, το 1905.

© Sputnik/Pavel Lisitsin

Σήμερα, οι αθλητές του πατινάζ διαγωνίζονται στις διεθνείς διοργανώσεις στις εξής κατηγορίες: ατομικό πρόγραμμα ανδρών, ατομικό πρόγραμμα γυναικών, πρόγραμμα ζευγαριών, πρόγραμμα συγχρονισμένου πατινάζ και χορός στον πάγο.

Πλέον, το καλλιτεχνικό πατινάζ διακρίνονται τέσσερα θεμελιώδη, βασικά στοιχεία: τα βήματα, τα σπιράλ, τις περιστροφές και τα άλματα. Υπάρχει ακόμη μια σειρά συγκεκριμένων στοιχείων, τα οποία εκτελούνται σε κάθε είδος καλλιτεχνικού πατινάζ, μεταξύ των οποίων, τα ανάποδα φάλτσα, οι προσγειώσεις και τα σπιράλ του θανάτου στο πατινάζ ζευγαριών.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr