ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αλίνα Καμπάεβα
© Sputnik/Alexey Danichev
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αλίνα Καμπάεβα

Η Αλίνα Καμπάεβα γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1983 στην Τασκένδη. Ο πατέρας της Μαράτ Βαζίχοβιτς, Τάταρος στην εθνικότητα, ζούσε στην Τασκένδη και το 2011 μετακόμισε στο Καζάν. Ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αγωνιζόταν στην ομάδα Παχτακόρ. Η μητέρα, Λιουμπόβ Μιχάιλοβνα, Ρωσίδα, μένει στη Μόσχα. Είχε αγωνιστεί με την εθνική ομάδα μπάσκετ του Ουζμπεκιστάν.

© Sputnik/

Η Αλίνα άρχισε να ασχολείται με τη ρυθμική γυμναστική από τρεισήμισι ετών, κάνοντας τα πρώτα βήματα στον μικρό αθλητικό όμιλο «Εργατική εφεδρεία». Η Λιουμπόβ Μιχάιλοβνα ήθελε να ασχοληθεί η κόρη της σοβαρά με το καλλιτεχνικό πατινάζ ή με τη ρυθμική γυμναστική. Καλές σχολές στο καλλιτεχνικό πατινάζ δεν υπήρχαν στο Ουζμπεκιστάν, γι' αυτό επελέγη η ρυθμική γυμναστική.

Στα 12 της, προκειμένου να αναπτύξει πλήρως τις αθλητικές της δυνατότητες, η Αλίνα μετακόμισε με τη μητέρα της από την Τασκένδη στη Μόσχα για να κάνει προπονήσεις με τη διακεκριμένη προπονήτρια Ιρίνα Βίνερ. Αυτή της έθεσε αμέσως τον όρο να αδυνατίσει (για τα δεδομένα της γυμναστικής η Αλίνα ήταν λίγο πιο παχιά από ό,τι έπρεπε).

Η Αλίνα προπονούνταν από το 1995 στη Μόσχα με την Ιρίνα Βίνερ. Από το 1996 άρχισε να αγωνίζεται για την εθνική Ρωσίας. Δυο χρόνια μετά, το 1998, κατέκτησε σε ηλικία 15 ετών το Πρωτάθλημα Ευρώπης. Αργότερα, αναδείχθηκε τέσσερις ακόμη φορές απόλυτη πρωταθλήτρια Ευρώπης.

© Sputnik/

Το 1999 ήταν νικήτρια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ ήταν κατά γενική ομολογία το φαβορί και φέρνοντας στον τελικό τα καλύτερα αποτελέσματα στο σχοινί, στη μπάλα και στην κορδέλα, έκανε ένα χοντρό λάθος στο πρόγραμμα με το στεφάνι (αυτό κύλησε έξω από τα όρια του τάπητα και η Αλίνα έφερε την ένατη επίδοση από τις 10 φιναλίστ σε αυτό). Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πάρει το χάλκινο μετάλλιο.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα η Καμπάεβα έφτασε στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της κερδίζοντας το χρυσό. Ολοκλήρωσε την αθλητική της καριέρα το 2007.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr