ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ιστιοπλοΐα στη Ρωσία
© Sputnik/Mihail Mokrushin
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η ιστιοπλοΐα στη Ρωσία

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα αθλήματα με ιστιοπλοϊκά σκάφη, τους νικητές περιμένουν μετάλλια σε 10 κατηγορίες. Η συμμετοχή σε ρεγκάτα δεν είναι απλά μια ευχάριστη απασχόληση, αλλά και σοβαρό άθλημα. Αν και η Ρωσία δεν είναι πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα, στη χώρα αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός αυτών που θέλουν να ιστιοδρομούν. Τη «ναυαρχίδα» στην ανάπτυξη του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στη Ρωσία, αποτελεί το Σότσι.

Όταν γίνεται αναφορά σε διάφορους ιστορικούς νεωτερισμούς στη Ρωσία, συνήθως έρχεται στη μνήμη το όνομα του Μεγάλου Πέτρου. Ο τσάρος, μεταξύ άλλων, είχε συμβάλλει στην ανάπτυξη και της ιστιοπλοΐας στη χώρα του. Γυρίζοντας την Ολλανδία ο Πέτρος παρατήρησε ότι πολύς κόσμος βγαίνει στη θάλασσα με μικρά σκάφη, με αφορμή διάφορες γιορτές. Από τότε, και συγκεκριμένα από το 1718, μπορεί να θεωρηθεί ότι ξεκίνησε η ιστορία του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στη Ρωσία.

Οι πρώτοι ιστιοπλόοι ήταν κυρίως τα παιδιά των ευγενών. Είναι γεγονός πως δεν αντιμετώπιζαν όλοι με την ίδια θέρμη, όπως αυτή του Πέτρου, το νέο άθλημα. Αλλά και για αυτούς τους αρνητές του καινούργιου βρισκόταν η λύση, καθώς στέλνονταν υποχρεωτικά για να κάνουν μαθήματα ιστιοπλοΐας.

Ήδη στα τέλη του 19ου αιώνα οι επίσημοι ιστιοπλοϊκοί όμιλοι στη Ρωσία ξεπερνούσαν τους εκατό. Το 1912 ιδρύθηκε στη χώρα η Ρωσική Ένωση Ιστιοπλοϊκών Αγώνων, και το ίδιο έτος η Ρωσία πήρε μέρος για πρώτη φορά στις διαδρομές σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατακτώντας μάλιστα το χάλκινο μετάλλιο.

Ύστερα από μερικά χρόνια όμως, ενώ είχε αρχίσει πλέον να αναπτύσσεται, το ιστιοπλοϊκό άθλημα γνώρισε εμφανή κάμψη. Αιτία γι' αυτό στάθηκε η επανάσταση. Χρήματα για νέα σκάφη δεν υπήρχαν, ενώ τα παλιά κατέρρεαν από την έλλειψη φροντίδας, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους μετανάστευσαν.

© Sputnik/Igor Russak

Το άθλημα άρχισε «να σηκώνει πανιά» στην ΕΣΣΔ όχι νωρίτερα από τη δεκαετία του 1930. Από το 1936 διεξάγονταν τακτικά πρωταθλήματα της ΕΣΣΔ στην ιστιοπλοΐα και παράλληλα σοβιετικοί αθλητές συμμετείχαν ανελλιπώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι. Οι ρώσοι ιστιοπλόοι έχουν κατακτήσει συνολικά 28 Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα 7 χρυσά.
Τις περισσότερες διεθνείς επιτυχίες είχε ο Βαλεντίν Μάνκιν. Ο θρύλος της σοβιετικής ιστιοπλοΐας είναι ο μοναδικός στον κόσμο ιστιοπλόος που έχει κερδίσει χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, στις Finn, Tempest και Star (1972, 1976 και 1980).

Σήμερα οι σημαντικότεροι ιστιοδρομικοί αγώνες γίνονται στο Σότσι, καθώς και στην περιφέρεια Κρασνοντάρ, στην Αγία Πετρούπολη και στην Κριμαία. Στα πιο προτιμητέα σημεία για αγώνες ρεγκάτας περιλαμβάνονται η τεχνητή λίμνη Κούιμπισεφ (στο Βόλγα), η τεχνητή λίμνη Πιρογκόφ (περίχωρα της Μόσχας), το κανάλι Μόσχα (από τα σημαντικότερα που συνδέουν τον ποταμό Μόσχοβα με το Βόλγα), καθώς και τα νερά της Μαύρης θάλασσας.
Πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη του αθλήματος της ιστιοπλοΐας έχει το Σότσι. Το πόρταλ sportbox.ru μεταφέρει σχετικές δηλώσεις του υπουργού Αθλητισμού της Ρωσίας Βιτάλι Μουτκό, ο οποίος ανέφερε ότι «πριν από μερικά χρόνια αλλάξαμε όλη την αντίληψη αναφορικά με τον τοπικό ιστιοπλοϊκό όμιλο. Δημιουργήσαμε εδώ ένα κέντρο εκπαίδευσης των εθνικών ομάδων ιστιοπλοΐας της Ρωσίας. Αγοράσαμε σκάφη, ανοίξαμε σχολή για όλη την περιοχή. Δυο από τις μαθήτριές της κέρδισαν το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για μια σχολή που λειτουργεί μόλις τρία χρόνια. Πλέον, σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε το ίδιο και στο Καλινινγκράντ, το Βλαδιβοστόκ, την Κριμαία και την Αγία Πετρούπολη».

Μια από τις διοργανώσεις με μαζική συμμετοχή είναι τα «Πανιά της Ρωσίας» που διεξάγεται στις 12 Ιουνίου. Σε αυτή συμμετέχουν επαγγελματίες αθλητές, ερασιτέχνες και παιδιά. Το 2015 στη ρεγκάτα «Πανιά της Ρωσίας» πήραν μέρος 25 χιλ. άτομα. Ο μικρότερος συμμετέχων ήταν 4 ετών, και ο μεγαλύτερος 87. Αγώνες με μαζική συμμετοχή έγιναν στη Μόσχα, στην Αγ. Πετρούπολη, και ακόμη σε Καλινινγκράντ, Πσκοβ, Βλαδιβοστόκ, Σεβαστούπολη, Βολγκογκράντ, Καζάν, Καζάν, Τολιάτι, Τσερεποβέτς, Εκατερινμπούργκ και σε άλλες πόλεις.

© Sputnik/Vitaliy Ankov

Με το άθλημα της ιστιοπλοΐας ασχολούνται πολλές διασημότητες στη Ρωσία. Για παράδειγμα, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Αντρέι Μαλάχοφ, ο οποίος δεν θεωρεί τον εαυτό έμπειρο ιστιοπλόο, αλλά συμμετέχει σε ρεγκάτες πιο πολύ για τη φιλική παρέα. Η ιστιοπλοΐα αρέσει και στον τραγουδιστή Ολέγκ Γκαζμάνοφ. Ο καλλιτέχνης έχει τελειώσει ανώτατη σχολή ναυτικών μηχανικών-μηχανολόγων, γεγονός που τον κάνει να αισθάνεται σιγουριά κάτω από τα πανιά. Επίσης, ενδιαφέρον επιδεικνύουν για την ιστιοπλοΐα ο ηθοποιός Κονσταντίν Κριούκοφ, οι παραγωγοί της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου Μαργκαρίτα Μιτροφάνοβα και Όλγκα Σέλεστ, η τηλεπαρουσιάστρια Ντάνα Μπορίσοβα και πολλοί άλλοι.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες μέρες σημειώθηκε μια σημαντική αλλαγή στη Ρωσική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Η πολυνίκης διαφόρων ιστιοπλοϊκών αγώνων στη Ρωσία και στο εξωτερικό, Νατάλια Φιόντοροβα, ορίστηκε Α΄ προπονητής της εθνικής ιστιοπλοϊκής ομάδας της Ρωσίας, μετά την αποχώρηση του Αντρέι Στάρτσεφ. Μοιάζει να είναι ξεκάθαρο πως η δεισιδαιμονία ότι γυναίκα στο καράβι είναι γρουσουζιά, στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr