ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η Ολυμπιακή Φλόγα άρχισε το ταξίδι της για το Ρίο
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Ολυμπιακή Φλόγα άρχισε το ταξίδι της για το Ρίο

Η Φλόγα άναψε στον Ναό της Ήρας από τις αχτίδες του ήλιου, στα χέρια της Πρωθιέρειας.

Από την Αρχαία Ολυμπία άρχισε το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα ως το Ρίο της Βραζιλίας για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες, 120 χρόνια από την αναβίωσή τους, στέλνοντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης, ένα κάλεσμα για παγκόσμια συναδέλφωση.

Η γενική πρόβα της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Ολυμπιακού κινήματος, έγινε στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες «Ρίο 2016». Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την πρώτη τελετή Αφής, αφού για πρώτη φορά η Φλόγα άναψε το 1936 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

Η Φλόγα άναψε στον Ναό της Ήρας από τις αχτίδες του ήλιου, στα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου, με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου, κάτω από καλές καιρικές συνθήκες και την παρουσία στο αρχαίο στάδιο χιλιάδων θεατών, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι θέλησαν να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή. Προηγήθηκαν, ο σχηματισμός των Ολυμπιακών Κύκλων από μαθητές, η ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου και των εθνικών ύμνων Βραζιλίας και Ελλάδας από την χορωδία της ΔΕΗ και η απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «Το Φως της Ολυμπίας» του Τάκη Δόξα από τον ηθοποιό Γιάννη Στάκογλου.

Ακολούθησε το χορευτικό μέρος της Τελετής που έχει εμπνευστεί η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου σε μουσική του Γιάννη Ψειμάδα και το οποίο εκτέλεσαν οι 29 Ιέρειες, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχαν και 13 χορευτές από το Λύκειο Ελληνίδων αλλά και τέσσερις κορασίδες.

Το ιερό Φως του Ολυμπισμού από τα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου, παραδόθηκε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον παγκόσμιο πρωταθλητή της γυμναστικής, Λευτέρη Πετρούνια, με τη φράση «Τήνελλα ω Καλλίνικε, Τήνελλα!!!», ο οποίος την παρέδωσε με τη σειρά του συμβολικά στον Βραζιλιάνο, πρώην Ολυμπιονίκη του βόλεϊ, Ζιοβάνι Γκάβιο, στο ύψος του μνημείου του Πιέρ Ντε Κουμπερτέν.

Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την τελετή Αφής παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ και οι αντιπρόεδροι της ΔΟΕ, Ναουάλ Ελ Μουταβακέλ και Ζαϊκίνγκ Γιου, στελέχη της βραζιλιάνικης αποστολής, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Ρίο 2016» Κάρλος Νούζμαν (παρέστησαν επίσης ο υπουργός Αθλητισμού, Ρικάρδο Λεϊσέρ με το Δήμαρχο του Ρίο, Εδουάρδο Παές), οι δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζιάς, Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, πρεσβευτές ξένων κρατών, βουλευτές και πολλοί άλλοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ