ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Οικολογικός ημιμαραθώνιος στο εθνικό πάρκο «Γη της Λεοπάρδαλης»
© Alina Starostina
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οικολογικός ημιμαραθώνιος στο εθνικό πάρκο «Γη της Λεοπάρδαλης»

Στις 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο εθνικό πάρκο «Γη της Λεοπάρδαλης» ο πρώτος οικολογικός ημιμαραθώνιος Barabash trail.

Πρωτοπόροι

Η διαδρομή έχει χαραχθεί στο υπάρχον  οικολογικό μονοπάτι, εκεί όπου δεν έχει πατήσει ακόμα πόδι επισκέπτη. Θα περάσει από την περιοχή η οποία θεωρείται βασικό τμήμα της τάϊγκας του Οσσούρι. Στο εθνικό πάρκο υπάρχει πλούσια βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας: περίπου 940 είδη φυτών και εκατοντάδες βρύα, φύκια, λειχήνες και περισσότερα από χίλια μανιτάρια. Πολλά από αυτά είναι ενδημικά και μεγαλώνουν μόνο σε αυτήν την περιοχή. Εκατό συμμετέχοντες στον αγώνα θα είναι σε θέση να επιλέξουν να καλύψουν την απόσταση των 5, 10 και 21,1 χιλιομέτρων, την επόμενη όμως χρονιά οι διοργανωτές σχεδιάζουν να διοργανώσουν έναν μαραθώνιο.

Αυτή είναι η γη σου, τίγρη

Στο πάρκο ζουν 45 είδη θηλαστικών, μεταξύ των οποίων τίγρεις και λεοπαρδάλεις, καφέ αρκούδα των Ιμαλαϊων,  αγριογούρουνα, λύγκες και αγριόγατα της Άπω Ανατολής. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διαδρομή έχει χαραχθεί έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα συνάντησης με τα αρπακτικά ζώα. Κάθε πέντε χιλιόμετρα θα υπάρχουν  εθελοντές και προσωπικό του τμήματος προστασίας του εθνικού πάρκου, οπλισμένοι με φωτοβολίδες για ασφάλεια.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν, επίσης, μαζι τους φωτοβολία, για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε καμία περίπτωση δε επιτρέπεται στους συμμετέχοντες να γυρίσουν την πλάτη και να τρέξουν εάν εμφανιστεί το αρπακτικό:δεν μπορείς να ξεφύγεις από τις αγριόγατες, για τον λόγο αυτό πρέπει να σταματήσεις και να πας προς τα πίσω.

Πολλοί από το επιστημονικό προσωπικό του πάρκου λένε ότι συχνά τους έσωσαν οι ''συνομιλίες'' με το ζώο. Όπως τονίζουν, σε περίπτωση που συναντηθούμε με το ζώο πρέπει να του μιλήσουμε δυνατά, καθαρά και δίχως κανένα ίχνος φόβου.  Σύμφωνα με τους ίδιους, πρέπει να πούμε: «αυτή είναι η γη σου, εγώ πρέπει να φύγω». Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ζώο, στην πραγματικότητα, συχνά καταλαβαίνει.

Επίσης, για τη μείωση των κινδύνων, κάθε συμμετέχων είναι ασφαλισμένος για 100.000 ρούβλια.

Τα ακάρεα δεν τρώνε

Στη διαδρομή έχουν προβλεφθεί τέσσερα σημεία ελέγχου, και ειδικά μέσα κατά των τσιμπουριών (ακάρεα). Πριν από την είσοδο στο δάσος, κάθε συμμετέχων θα υποβληθεί σε φαρμακευτική αγωγή. Το προσωπικό του πάρκου «Γη της Λεοπάρδαλης» θεωρεί οτι είναι προτιμότερο οι συμμετέχοντες να φορούν κλειστά —σκούρα ρούχα. Μετά την επιστροφή του από την κούρσα, κάθε συμμετέχων θα πρέπει επίσης να εξετάζεται.

Μια άλλη δυσκολία την οποία θα αντιμετωπίσουν οι δρομείς, είναι η μεγάλη ανάβαση. Στα 5 χλμ τους περιμένει μία ήπια ανάβαση, έως 350 μέτρα υψόμετρο.Εκείνοι που τολμούν να τρέξουν 10 ή 21 χλμ τους περιμένει ανάβαση, έως 400 μέτρα ύψος.

Η περιοχή του Κασάν, όπου θα πραγματοποιηθεί ο ημιμαραθώνιος, είναι η πλέον προστατευόμενη περιοχή του Πριμόριε. Εδώ βρίσκεται και η «Κεντρόβαγια παντ»-Βαθιά κέδρινη χαράδρα. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες προστατευόμενες περιοχές της Ρωσίας, καθώς και η «Γη της Λεοπάρδαλης». Από την πορεία του ημιμαραθώνιου μέχρι πρότινος περνούσε μία αντιπυρική λωρίδα και σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για μία ιδανική διαδρομή και κανείς από τους συμμετέχοντες δεν πρόκειται να επιφέρει καμία βλάβη στα φυτά.

Πηγή: www.ria.ru