ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ημι-μαραθώνιος στη “Γη της Λεοπάρδαλης”: υπό βροχή και κάτω “από τα βλέμματα των τίγρεων”
© Sputnik/Vitaliy Ankov
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ημι-μαραθώνιος στη “Γη της Λεοπάρδαλης”: υπό βροχή και κάτω “από τα βλέμματα των τίγρεων”

Περίπου 100 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στον πρώτο οικολογικό ημι-μαραθώνιο Barabash trail, το Σάββατο, στο παραθαλάσσιο εθνικό πάρκο "Γη της Λεοπάρδαλης", οι οποίοι δεν φοβήθηκαν τις δύσκολες διαδρομές, την βροχή, τις τίγρεις, τις λεοπαρδάλεις και τα… τσιμπούρια.

Ο ανταποκριτής του ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ έτρεξε μια απόσταση 5 χιλιομέτρων, προκειμένου να μάθει τι σημαίνει τρέξιμο στο δάσος, αναρρίχηση στο βουνό με τα γόνατα στις λάσπες, και, πάνω απ' όλα, να μην φοβάσαι τίποτα.

Κανείς δεν έφυγε καθαρός

Η κούρσα του Barabash trail ήταν μία δοκιμασία για τους συμμετέχοντες ήδη πριν την έναρξή της. Το εθνικό πάρκο βρίσκεται σε απόσταση τριών ωρών με το αυτοκίνητο από το Βλαδιβοστόκ, ως εκ τούτου, όλοι οι δρομείς έπρεπε να σηκωθούν στις έξι το πρωί για να προλάβουν το λεωφορείο. 

Οικολογικός ημιμαραθώνιος στο εθνικό πάρκο «Γη της Λεοπάρδαλης»
Όλοι οι συμμετέχοντες ψεκάστηκαν με σπρέι κατά των τσιμπουριών και έλαβαν θέσεις και "χρώμα": εκείνοι που θα έτρεχαν 5 χιλιόμετρα έλαβαν αριθμό με χρώμα μπλε, εκείνοι που επέλεξαν τα 10 χιλ., αριθμό με χρώμα πράσινο και 21 χλμ-κόκκινο. Οι δρομείς του ημι-μαραθώνιου είχαν ένα επιπλέον κίνητρο- ο νικητής έλαβε ένα σπορ ρολόι, ενώ ο δεύτερος ένα smartphone.

Κάθε χρόνο η "Γη της Λεοπάρδαλης" διοργανώνει δράσεις:οι συμμετέχοντες του αγώνα παρατάσσονται σε σχήμα αποτυπώματος ποδιού της λεοπάρδαλης. Πέρυσι, η δράση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Βλαδιβοστόκ, και φέτος, λίγο πριν την έναρξη.

Ωστόσο, ο ημι-μαραθώνιος έγινε υπό βροχή: Επί τρεις ημέρες μία εκ των οποίων ήταν και η ημέρα διεξαγωγής του ημιμαραθωνίου έβρεχε. Ακόμα και στο ξέφωτο που γινόταν η διοργάνωση μπορούσαν να λερωθούν τα ρούχα.

Πριν από την έναρξη, τους δρομείς καλωσόρισε ο αναπληρωτής διευθυντής της προστασίας της «Γης της Λεοπάρδαλης" Γιεβγένι Στόμ, ο οποίος τους υπενθύμισε ότι οι συμμετέχοντες στον ημι-μαραθώνιο θα τρέξουν "υπό την εποπτεία" των τίγρεων. "Κατανοείτε οτι κάπου εδώ υπάρχουν άγρια ζώα και ιδιαίτερα τίγρεις, που θα σας αναγκάσουν να αυξήσετε την ταχύτητά σας, αυτό φυσικά δεν θεωρείται ντόπινγκ», — είπε.

Δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή

Η διαδρομή του αγώνα περνούσε μέσα από το πάρκο, στο οποίο κατοικούν 45 είδη θηλαστικών, μεταξύ των οποίων τίγρεις και λεοπαρδάλεις, καφετιά αρκούδα των Ιμαλαϊων, αγριογούρουνα, λύγκες και αγριόγατα της Απω Ανατολής. Για την προστασία τού, κάθε δρομέας έλαβε από μία προειδοποιητική φωτοβολίδα, η οποία μπορεί να τρομάξει και να διώξει μακριά τα άγρια ζώα.

Στο πάρκο, εκτός από τις τίγρεις και τις αρκούδες υπήρχε και ο κίνδυνος από τα τσιμπήματα των τσιμπουριών. Για την αντιμετώπισή τους, κάθε δρομέας ψεκαζόταν πριν από την έναρξη της κούρσας, καθώς και σε απόσταση από 10 έως 21 χλμ.

Η δυσκολία της απόστασης συνίστατο σε μεγάλο βαθμό και στις αναβάσεις. Στην απόσταση των 5 χιλ., η ανάβαση έφθανε τα 350 μέτρα. Για εκείνους που αποφάσισαν να ξεπεράσουν τα 10 και τα 21 χλμ., η διαφορά ανήρχετο έως και 400 μέτρα.

Πολλοί συμμετέχοντες στην κούρσα ήλπιζαν ότι στην κάθοδο η πορεία θα ήταν πιο εύκολη, αποδείχθηκε όμως ότι ήταν το ακριβώς αντίθετο. Εξαιτίας της βροχής ο δρόμος μετατράπηκε σε μείγμα λάσπης: επάνω στον λόφο σχεδόν σερνόντουσαν, και κάτω γλιστρούσαν με τον κίνδυνο να πέσουν.

Κανείς δεν φοβήθηκε την λάσπη, πολύ περισσότερο καθώς πριν από τον τερματισμό, οι συμμετέχοντες συνάντησαν δύο τεράστιες λακούβες, τις οποίες δύσκολα προσπέρασαν. Στο τέρμα έφθασαν όλοι λασπωμένοι έως τα γόνατα, αλλά ευτυχισμένοι.

"Πρώτον, αυτή η κούρσα είναι μία καλή ευκαιρία για να βοηθήσουμε την λεοπάρδαλη. Είναι επίσης χρήσιμη για την υγεία, μέσα σε αυτή την όμορφη φύση. Ο αγώνας είναι δύσκολος, αλλά αυτό είναι το θετικό", δήλωσε η συμμετέχουσα Λαρίσα Παλάβινκ.

Στο μονοπάτι της λεοπάρδαλης

Στην τάϊγκα του Ουσούρι, όπου διεξήχθηκε ο αγώνας, διασώζωνται μοναδικά είδη φυτών, οι συμμετέχοντες όμως δεν είχαν την ευκαιρία να εκτιμήσουν όλη αυτήν την βιοποικιλότητα.

"Μου φάνηκαν μοναδικές οι καιρικές συνθήκες: βροχή, ζωντανή διαδρομή. Δεν φοβήθηκα τις λεοπαρδάλεις, ήξερα οτι με τέτοιο καιρό και με τέτοιο θόρυβο, δεν πλησιάζουν κοντά. Δεν κοιτούσα προσεκτικά την διαδρομή, απλά έτρεχα", δήλωσε η Βσιεβαλόντ Σιλόβσκι, εκπρόσωπος του ομίλου βάδην "Ζίνζεν", η οποία μελετά την φύση και την ιστορία της περιοχής του Πριμόρσκ.

Η διαδρομή που επιλέχθηκε για την κούρσα, την χρησιμοποιούν οι λεοπαρδάλεις για να πηγαίνουν από το ένα μέρος της τάϊγκας στο άλλο. Κανείς από τους αθλητές δεν συναντήθηκε με καμία σπάνια αγριόγατα, καθένας όμως πέρασε από τα δικά της μονοπάτια.

Πηγή: www.ria.ru