ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το Ρίο δεν είναι για όλους: ποιοι Ρώσοι θα πάνε στην Ολυμπιάδα
© EPA/Marcelo Sayao
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το Ρίο δεν είναι για όλους: ποιοι Ρώσοι θα πάνε στην Ολυμπιάδα

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έδωσε στις αθλητικές ομοσπονδίες το δικαίωμα να αποφασίσουν εκείνες για το ποιοι Ρώσοι αθλητές θα μπορούν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, που θα πραγματοποιηθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο. 

Στην ανακοίνωση της η ΔΟΕ έδωσε έμφαση στην απόλυτη «καθαρότητα» των αθλητών, θεωρώντας ότι είναι το κύριο κριτήριο συμμετοχής στους αγώνες. Παράλληλα, η ΔΟΕ αποφάσισε να μη διαπιστεύσει στους αγώνες τους εκπροσώπους του υπουργείου Αθλητισμού της Ρωσίας.

Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΡΟΕ), από την πλευρά της, ανέλαβε τη δέσμευση να αναδιοργανώσει πλήρως το σύστημα αντιντόπινγκ που υπάρχει στη χώρα, όπως ανέφερε μιλώντας ενώπιον της ΔΟΕ ο πρόεδρος της ΡΟΕ Αλεξάντρ Ζούκοφ. 

Οι απαιτήσεις της ΔΟΕ προς τους Ρώσους

Οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες απόκτησαν το δικαίωμα να αποφασίσουν οι ίδιες για το ποιοι Ρώσοι αθλητές θα συμμετάσχουν στους αγώνες, και η ΔΟΕ θα αποφασίσει με γνώμονα τις αποφάσεις τους, δήλωσε ο πρόεδρος της Τόμας Μπαχ.

Η Ισιμπάγιεβα θα ασκήσει έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της απόφασης της ΔΟΕ
Μάλιστα, οι αθλητές οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν αποκλεισθεί επειδή βρέθηκαν θετικοί σ' ελέγχους αντιντόπινγκ, δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν, ακόμα και αν έχουν πάψει χρονικά να ισχύουν οι απαγορεύσεις που τους είχαν επιβληθεί.

Συνεπώς, με βάση την απόφαση αυτή της ΔΟΕ, η Ρωσίδα αθλήτρια αποστάσεων Γιούλια Στεπάνοβα, η οποία είχε αποκλεισθεί παλαιοτέρα λόγω ντόπινγκ δεν θα συμμετάσχει στους αγώνες. 

Και αυτό ανεξάρτητα από τον αν οι δηλώσεις που είχε κάνει η ίδια η Στεπάνοβα και ο σύζυγός της στην ταινία του γερμανικού καναλιού ARD, ήταν αυτές που προκάλεσαν τις έρευνες της WADA και οδήγησαν την IAAF να λάβει τις σχετικές αποφάσεις για τους Ρώσους αθλητές στίβου.

Οι Ρώσοι αθλητές πάντως, στους οποίους θα επιτραπεί να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, θα πρέπει να είναι έτοιμοι ότι θα υποστούν πρόσθετους ελέγχους. Στην περίπτωση που ένα αθλητής δεν παρουσιασθεί για πρόσθετο έλεγχο, η ΔΟΕ θα του αφαιρέσει αυτομάτως τη διαπίστευση του.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού χαρακτήρισε την απόφαση της ΔΟΕ ως σταθμισμένη και αντικειμενική, που ελήφθη προς το συμφέρον του παγκόσμιου αθλητισμού και της «ενότητας της ολυμπιακής οικογένειας».

Ο Μουτκό εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα του ότι στην πλειοψηφία τους οι διεθνείς ομοσπονδίες δεν έχουν απαιτήσεις προς τους Ρώσους αθλητές, αλλά και την ελπίδα ότι η εθνική ομάδα θα αγωνισθεί επάξια στο Ρίο.

«Ελπίζω, ότι η ομάδα μας θα αποδείξει ότι είναι ‘'καθαρή'' και σωστή, χωρίς να προκαλέσει σε κανέναν αμφιβολίες» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Ο Μουτκό δήλωσε ακόμα ότι η Ρωσία προτίθεται με τη συνδρομή μια ανεξάρτητης επιτροπής να μεταρρυθμίσει το σύστημα αντιντόπινγκ, κάνοντας το πιο ανεξάρτητο. 

Η κατάσταση με τον στίβο 

Η ΔΟΕ δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι Ρώσοι αθλητές στίβου δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην επικείμενη Ολυμπιάδα, καθώς την απόφαση έλαβε η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Στίβου (IAAF). 

Η IAAF είχε διατηρήσει σε ισχύ τον αποκλεισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στίβου, ωστόσο έπειτα από σύσταση της ΔΟΕ δέχθηκε να εξετάσει το ζήτημα της συμμετοχής μεμονωμένων αθλητών στους αγώνες.

© EPA/BJORN LARSSON

Αργότερα η Ένωση ανακοίνωσε ότι στα κριτήρια που έθεσαν ανταποκρίνεται μόνο μια Ρωσίδα αθλήτρια, η Ντάρια Κλίσινα στο άλμα εις μήκος, η οποία προπονείται για τους αγώνες στις ΗΠΑ.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ρωσίας και οι 68 αθλητές στίβου προσέφυγαν στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, (CAS), αμφισβητώντας την απόφαση της IAAF, ωστόσο το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή την περασμένη Πέμπτη. 

Άρση βαρών 

Στην Ολυμπιάδα του Ρίο είναι βέβαιο ότι η Ρωσία δεν θα εκπροσωπηθεί από τον αρσιβαρίστα Αλεξέι Λόβτσεφ, καθώς στις 15 Ιουλίου το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) απέρριψε την έφεση που είχε υποβάλει κατά της απόφασης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (IWF) για τετραετή αποκλεισμό.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αθλητές της άρσης βαρών, είναι αμφίβολο αν η ομοσπονδία θα αποφασίσει να αποκλείσει τους Ρώσους, δήλωσε Ντείβιντ Ρίγκερτ, μέλος της επιτροπής της IWF και πρώην προπονητής της Εθνικής Ρωσίας στην άρση βαρών.

Τον Ιούνιο το Συμβούλιο της IWF αφαίρεσε από τη Ρωσία, η οποία έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει μετάλλια στο άθλημα, δύο από τις δέκα ποσοστώσεις, προτείνοντας επίσης τον αποκλεισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών για ένα χρόνο, εάν στους επανέλεγχους ντόπινγκ που είχαν γίνει στις προηγούμενες Ολυμπιάδες εντοπίζονταν τουλάχιστον τρεις θετικές αναλύσεις. 

Κολύμβηση 

Η συμμετοχή της Ρωσίδας κολυμβήτριας Γιούλια Εφίμοφα είναι σε εκκρεμότητα, καθώς η τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια είχε βρεθεί νωρίτερα θετική σε έλεγχο ντόπινγκ, που έδειξε ότι είχε κάνει χρήση μελδονίου. Η FINA την απέκλεισε από τους αγώνες, ωστόσο αργότερα ήρε όλες τις κατηγορίες.

© Sputnik/Grigory Sisoev
Την απόφαση για το αν η Εφίμοβα ανταποκρίνεται στα νέα κριτήρια της ΔΟΕ, που επιτρέπει στους απολύτως «καθαρούς» αθλητές να συμμετάσχουν στους αγώνες, θα πρέπει να την πάρει η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μουτκό.

Επιπλέον, η Εθνική Ρωσίας στην κολύμβηση μπορεί να στερηθεί τις ποσοστώσεις στον μαραθώνιο γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Στο άθλημα αυτό τη Ρωσία εκπροσωπούσε η Αναστασία Κραπίβινα, η οποία το 2013 είχε αποκλεισθεί για πέντε μήνες, επειδή έκανε χρήση μεθυλεξαναμίνης. Βάσει των κανονισμών, σε περίπτωση αποκλεισμού της Κραπίνινα, τη θέση της θα καταλάβει η επόμενη αθλήτρια στη λίστα αναμονής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης. Στην εν λόγω λίστα δεν υπάρχουν αθλήτριες της Εθνικής Ρωσίας.

Με αποκλεισμό από τους Αγώνες απειλούνται, επίσης, οι κολυμβητές Ναταλία Λοβτσόβαγια και Μιχαήλ Ντοβγκαλιούκ. 

Κωπηλασία

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας (ΡΟΚ) Βένιαμιν Μπουτ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ρώσοι κωπηλάτες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Κωπηλασίας. Επισήμανε, μάλιστα, ότι εκτός από τον Σεργκέι Φιόντοροβτσεφ, από το 2013 η ΡΟΚ δεν είχε αντιμετωπίσει κανένα περιστατικό ντόπινγκ.

Την 1η Ιουνίου έγινε γνωστό ότι η ρωσική ανδρική τετράδα, στην οποία ανήκε ο Φιόντοροβτσεφ, αποκλείσθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εξαιτίας του ότι ο Φιόντοροβτσεφ βρέθηκε θετικός σε έλεγχο αντιντόπινγκ.

Ποδηλασία

Προβλήματα στους ελέγχουν αντιντόπινγκ είχαν αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν οι ποδηλάτες Ιλνούρ Ζακάριν και Όλγκα Ζαμπελίνσκαγια, οι οποίοι ηγούνταν της ρωσικής ομάδας. Η Διεθνής Ένωση Ποδηλατιστών (UCI) ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για τον κάθε αθλητή ξεχωριστά.

Τένις

Η Διεθνής ομοσπονδία Τένις (ITF) σε ανακοίνωση της, με αφορμή την απόφαση της ΔΟΕ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι επτά Ρώσοι τενίστες ανταποκρίνονται στα κριτήρια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που απαιτούνται για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Τρίαθλον

Η Διεθνής Ομοσπονδία Τριάθλου (ITU) επιβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι αθλητές θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνολικά εφέτος θα συμμετάσχουν έξι αθλητές, που είναι ο μέγιστος αριθμός που απαιτείται για τη συμμετοχή. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που είχε η ρωσική εθνική στην 16ετή ιστορία συμμετοχής της στο Τρίαθλον.

Χάντμπολ

Η Ρωσική Ομοσπονδία Χάντμπολ (ΡΟΧ) ανακοίνωσε ότι οι παίκτες της εθνικής έχουν «καθαρή» ιστορία στο αντιντόπινγκ, γι' αυτό εκτιμούν ότι θα έχουν πρόβλημα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πηγή: www.ria.ru