ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Δεν έχουμε ανάγκη τα αναβολικά: πώς οι Παραολυμπιονίκες αγωνίζονται για να νικήσουν στους Ολυμπιακούς του Ρίο
© Sputnik/Vitaly Belousov
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πώς οι Παραολυμπιονίκες αγωνίζονται για να νικήσουν στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Παρά την απόφαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής να αποπέμψει όλη την Εθνική Ρωσίας από την συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές με αναπηρία δεν σταμάτησαν να προπονούνται. Ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να υπερασπιστούν το δίκιο τους και συνεχίζουν να προετοιμάζονται για την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Πήγαμε στην πόλη Ρούζα που βρίσκεται στα περίχωρα της Μόσχας, για να δούμε πώς προπονείται η εθνική ομάδα κολύμβησης και να μάθουμε τί σκέφτονται οι ίδιοι οι παραολυμπιονίκες για την σκανδαλώδη απόφαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

© Sputnik/Vitaly Belousov

"Πολύ γρήγορα ανέβηκαν στον Ολυμπο"

Η προπόνηση στο κέντρο θαλάσσιων σπορ, στην Ρούζα, ξεκινάει στις 9 το πρωί. 37 άνδρες και γυναίκες που έχουν επιλεχθεί για την Ρωσική Παραολυμπιακή Ομάδα, έρχονται εδώ δύο φορές την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Αυτή την στιγμή, οι αθλητές βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας που ‘μελετούν την απόσταση».

Σε κάθε διάδρομο βρίσκεται ο προπονητής ο οποίος επικεντρώνει την προσοχή του στα λάθη που τυχόν κάνει ο αθλητής. Οι κολυμβητές κινούνται έντονα και γρήγορα — η δίωρη προπόνηση γίνεται σχεδόν χωρίς διακοπή. ¨Όταν οι αθλητές βρίσκονται μέσα στο νερό δεν μπορεί να διακρίνει κανείς τις όποιες ιδιαιτερότητες έχουν. Τα αναπηρικά τους καροτσάκια που βρίσκονται στους διαδρόμους στέκονται ακίνητα ενώ δίπλα τους κινούνται με αυτοπεποίθηση και δυναμικές κινήσεις οι παραολυμπιονίκες.

© Sputnik/Vitaly Belousov

Νατάλια Μαμλίνα: κάτοχος μεταλλίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος: Έκανα στίβο και ήμουν πρωταθλήτρια κόσμου και πρωταθλήτρια Ευρώπης μεταξύ των νέων στο άλμα εις ύψος. Αλλά μετά τραυματίστηκα στην σπονδυλική στήλη. Τώρα προπονούμαι εδώ και τέσσερα χρόνια. Εάν όμως δεν μας αφήσουν να συμμετάσχουμε στους Αγώνες, θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα. Όταν ήρθα εδώ, νόμιζα ότι όλα θα ήταν πιο εύκολα, λιγότερος ανταγωνισμός, όμως οι προπονήσεις εδώ είναι πιο σκληρές».

Στην περίπτωση αυτή χρειάζονται περισσότερες γνώσεις υδροδυναμικής και στον τομέα της τεχνικής στην κολύμβηση. Τι μπορεί να κινηθεί στο σώμα σου, τι είναι λειτουργικό, αυτό είναι που πρέπει να ενισχύσεις» λέει ο βασικός προπονητής της εθνικής ομάδας, Γιούρι Ναζαρένκο.

Εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλοί ακρωτηριασμοί, τραυματισμοί στην πλάτη — όλα αυτά για πολλούς θα μπορούσαν να είναι μία καταδίκη εφ όρου ζωής. Όμως οι παραολυμπιονίκες όχι μόνο δεν παράτησαν το άθλημα, αλλά κατακτούν παγκόσμια ρεκόρ με την σημαία της Ρωσίας. Και πρόκειται να συνεχίσουν να το κάνουν.

© Sputnik/Vitaly Belousov

Ιρίνα Γκραζντανόβα,είναι παγκόσμια ολυμπιονίκης: "η Συμμετοχή σε αυτούς τους Αγώνες είναι για κάθε αθλητή το απώγειο της καριέρας του. Αυτό επιδιώκω από παιδί. Τα άτομα με αναπηρίες είναι πάρα πολλά, αποτελούν μέρος της κοινωνίας μας. Είναι απάνθρωπο να κλείνεις τα μάτια στην πραγματικότητα αυτή. Σε μια πολιτισμένη κοινωνία οι παραολυμπιονίκες είναι ισότιμοι με τους ολυμπιονίκες, τα μετάλλια έχουν το ίδιο βάρος".

Σύμφωνα με τον Γιούρι Ναζαρένκο, ο λόγος που δίνεται υπέρμετρη προσοχή στη ρωσική Παραολυμπιακή ομάδα συνίσταται στο ότι «ανέβηκε πολύ γρήγορα στην κορυφή του Όλυμπου». Τα περισσότερα μετάλλια οι ρώσοι παραολυμιονίκες τα κερδίζουν σε δύο κατηγορίες αθλημάτων: στην κολύμβηση και στον στίβο, και η χώρα που ηγείται σε αυτά τα αθλήματα, συνήθως κερδίζει ανεπίσημα και στις ομαδικές επιδόσεις.

«Το 2015 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στη Γλασκώβη, η ρωσική ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία κατέλαβε την πρώτη θέση. Κερδίσαμε 32 χρυσά μετάλλια. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ουκρανία με 21 χρυσά μετάλλια και την Τρίτη η Αμερική με 11 μετάλλια. Τα 31 μετάλλια και τα 11 έχουν νομίζω μια μία διαφορά».

© Sputnik/Vitaly Belousov

Αναλύσεις δίνουμε μόνο στην WADA 

Σύμφωνα με τον προπονητή της εθνικής, τα τελευταία 20 χρόνια στους αντιντόπινγκ ελέγχους που έγιναν σε ρώσους κολυμβητές ποτέ δεν βρήκαν αναβολικές ουσίες. Επιπλέον με τους ελέγχους αντιντόπινγκ στους παραολυμπιονίκες ασχολούνται ξένοι ειδικοί: «Όλοι κατηγορούν την RUSADA (Ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ). Tα τελευταία δύο χρόνια τους ελέγχους πραγματοποιεί αποκλειστικά και μόνο η Παγκόσμια οργάνωση αντιντόπινγκ (WADA)».

Τα εργαστήρια που βρίσκονται στη Δύση παίρνουν από το κάθε αθλητή δείγματα για έλεγχο αντιντόπινγκ μίνιμουμ μια φορά τον χρόνο. Τους αθλητές που κάνουν ρεκόρ και τους πρωταθλητές τους ελέγχουν διαρκώς. Και αυτό το κάνουν επιλεκτικά και αιφνίδίως.

«Τον Μάϊο συμμετείχαμε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Μαδέρα. Μόλις αφιχθήκαμε, πριν ακόμα φθάσουμε στο ξενοδοχείο, δύο αθλητές μας κλήθηκαν να πάνε να δώσουν δείγμα για ντόπινγκ. Και αυτό συνέβη 20 φορές μόνο σ' αυτή τη διοργάνωση».

Τα αποτελέσματα οι εκπρόσωποι της WADA τα στέλνουν μετά από ένα μήνα. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ούτε ένα δείγμα θετικό.

© Sputnik/Vitaly Belousov

Κονσταντίν Λισενκόφ, πρωταθλητής Ευρώπης, πρωταθλητής των Παραολυμπιακών αγώνων το 2008: «Μου φαίνεται, ότι ούτε καν ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό το περιβόητο ντόπινγκ. Και δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει μια τέτοια σκληρή απόφαση. Ίσως να ήλπιζαν οτι θα σταματήσουμε τις προπονήσεις, εν πάση περιπτώσει όμως, αυτό ακριβώς με εξόργισε. Θέλω να δείξω ότι είμαι έτοιμος".

Ακόμη και η απλή ασπιρίνη μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των δειγμάτων ντόπινγκ, λέει ο Ναζαρένκο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαγόρεψε στους παίκτες να πηγαίνουν μόνοι τους στο φαρμακείο. Για παράδειγμα, πάσχοντες με εγκεφαλική παράλυση δεν παίρνουν φάρμακα που είναι για τους ίδιους ζωτικής σημασίας, εάν δεν έχουν την έκκριση της WADA:

«Τα διουρητικά είναι πολύ επικίνδυνα. Δεν επηρεάζουν τις αθλητικές επιδόσεις. Τα διουρητικά ως φάρμακα είναι απαραίτητα για τους ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση. Όμως για τον έλεγχο αντιτόπινγκ, η ουσία αυτή μπορεί να σημαίνει ότι κάτι θέλεις να κρύψεις, αφού το χρησιμοποίησες ως διουρητικό".

© Sputnik/Vitaly Belousov

Αναστάσιγια Ντιοντορόβα: πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης: "Προετοιμάζομαι 13 χρόνια, και είναι σημαντικό για μένα να συμμετάσχω στους Παραολυμπιακούς. Μετά από όσα συνέβησαν με τους ολυμπιακούς αθλητές, τα πράγματα έγιναν προβλέψιμα. Αλλά δεν φανταζόμουνα ότι θα μας αντιμετωπίσουν τόσο σκληρα. Εάν για τους αθλητές που θα συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα θα αποφάσιζαν οι ομοσπονδίες, εμάς μας απέκλεισαν αμέσως όλους. Ελπίζω όμως ότι όλα θα πάνε καλά".

Εγκεκριμένα διαλύματα από την WADA χρησιμοποιεί η εθνική Νορβηγίας στο δίαθλο: πολλοί από τους αθλητές της με άσθμα μπορούν να χρησιμοποιούν σπρέι τα οποία υποβοηθούν τους πνεύμονες να αποθηκεύσουν περισσότερο οξυγόνο. Όμως οι παραολυμπιονίκες στην κολύμβηση δεν χρειάζονται ντόπινγκ, ισχυρίζεται ο Γιούρι Ναζαρένκο.

«Για μας το πιο σημαντικό είναι η καλή κατάταξη. Είναι πιο ενδιαφέρον από το ντόπινγκ. Εάν ένας αθλητής με εγκεφαλική παράλυση, δεύτερού βαθμού, θα διακριθεί έχοντας κολυμπήσει 50 μέτρα με την πλάτη μέσα σε ένα λεπτό. Και εάν είναι τρίτου βαθμού μέσα σε 45 λεπτά».

Την κατάταξη του αθλητή την αποφασίζει αρχικά η ρωσική, και εν συνεχεία η διεθνής επιτροπή της οποίας ηγείται ο γιατρός και ο προπονητής. Δείγματα για έλεγχους παίρνουν από τους αθλητές και εκτός και εντός νερού.

Γενοκτονία αθλητών

Η κατάσταση με την παραολυμπιακή εθνική ομάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό, τι με την κανονική ομάδα. Σε αντίθεση με τα ολυμπιακά αθλήματα, τα παραολυμπιακά δεν υπάγονται σε ομοσπονδίες, οι οποίες ανεξάρτητα από την Διεθνή επιτροπή μπορούν να επιτρέψουν σε κάποιους αθλητές να συμμετάσχουν στους αγώνες. Εάν απαγορέψουν την συμμετοχή όλης της εθνικής, τότε δεν θα γίνει εξαίρεση για κανένα. Για αυτόν τον λόγο το να υπερασπισθείς το δικαίωμα συμμετοχής τους Αγώνες του Ρίο μπορείς να το κάνεις προσφεύγοντας είτε στην Αθλητική Διαιτησία στη Λωζάνη, είτε σε ένα αστικό δικαστήριο στη Γερμανία, όπου εδρεύει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Η πλειοψηφία των αθλητών θεωρεί ότι η απόφαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής να αποκλείσει από τους αγώνες όλοκληρη την ρωσική παραολυμπιακή ομάδα είναι πολιτική. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Διεθνής Παραολυμπιακή επιτροπή δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 35 ατόμων, τα οποία φέρονται να έκαναν ντόπινγκ.

© Sputnik/Vitaly Belousov

Ο Γιούρι Λούτσκιν, παγκόσμιο πρωταθλητής λέει: «αυτή θα ήταν η πρώτη μου παραολυμπιάδα, για τη οποία ετοιμαζόμουν επί χρόνια. Και μας ήρθε η είδηση ότι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε.! Δεν μας έχει πάρει όμως από κάτω, συνεχίζουμε να προπονούμαστε και ελπίζουμε ότι θα μας επιτρέψουν να συμμετάσχουμε. Θα συμμετάσχω μόνο υπό τη σημαία της Ρωσίας».

Η προπονήτρια τριών παραολυμπιονικών Ελένα Σοκολόβα χαρακτηρίζει όλα οσα συμβαίνουν ως «γενοκτονία αθλητών».

«Εμείς οι ίδιοι είδαμε πως δουλεύουν. Τα παιδιά ξεπερνούν όλες τις δυσκολίες. Έχουν πολλή μεγάλη δύναμη θέλησης. Αυτό που τους έκαναν είναι ανέντιμο και άδικο. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που τους έκανε να πάρουν μια τέτοια απόφαση.' Ή αν τους εξαγόρασαν. Θα ήθελα πολύ να ρωτήσω τον Φίλιπ Κρέϊβεν (πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής) και να του πώς πόσα σας έδωσαν? Ετσι απλά για να καταστρέψετε αυτούς τους ανθρώπους».

© Sputnik/Vitaly Belousov

Ιρίνα Καλμαγκαρόβα, πρωταθλητρια κόσμου: "Θα πονέσω πολύ εάν δεν πάμε στους Αγώνες. Όμως συνεχίζουμε τις προετοιμασίες. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχω σε αυτήν την Παραολυμπιάδα. Είναι πολύ δύσκολο να σε επιλέξουν για να συμμετάσχεις. Και η προετοιμασία είναι μεγάλη καθώς εδώ και οκτώ μήνες προπονούμαι δύο φορές την ημέρα και δεν βλέπω την οικογένειά μου».

Για πολλούς η συμμετοχή στην Παραολυμπιάδα είναι όνειρο ζωής και στην περίπτωση που δεν επιτρέψουν στους αθλητές να συμμετάσχουν και μετά την απόφαση της δικαιοσύνης, προτίθενται να προβούν σε μία συλλογική καταγγελία, όπου ο καθένας θα αναφέρεται προσωπικά. Ακόμα όμως η εθνική παραολυμπιακή ομάδα, ευελπιστεί πως οι αρχές θα προασπίσουν το δικαίωμα τους να εκπροσωπήσουν τη Ρωσία στη διεθνή αυτή διοργάνωση ώστε να δείξουν σε όλους, τί είναι ικανοί να κάνουν. 

Πηγή: www.ria.ru