ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο Φέλπς κέρδισε το 22ο χρυσό, καταρρίπτοντας μετά από 2000 χρόνια το ρεκόρ του Λεωνίδα του Ρόδιου
© Sputnik/Alexander Vilf
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Φέλπς κέρδισε το 22ο χρυσό, καταρρίπτοντας μετά από 2000 χρόνια το ρεκόρ του Λεωνίδα του Ρόδιου

Ο Μάικλ Φελπς κέρδισε το εικοστό δεύτερο χρυσό στους Ολυμπιακούς αγώνες και κατέρριψε άλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτή τη φορά, ο αμερικανός κολυμβητής ξεπέρασε στις επιδόσεις τον αρχαίο έλληνα αθλητή Λεωνίδα τον Ρόδιο.

Ο Φελπς νίκησε στα 200 μέτρα μεικτής ατομικής κολύμβησης στην Ολυμπιάδα του 2016. Έτσι, κατέχει πλέον 13 μετάλλια σε  ατομικά αθλήματα.

"Δεν γνωρίζω αν είμαι σε καλύτερη φυσική κατάσταση τώρα ή το 2008. Το σημαντικότερο είναι ότι μπορώ να ολοκληρώσω τον αγώνα με τον τρόπο που θέλω. Αυτή είναι μία ιδιαίτερη εβδομάδα για εμένα, γιατί η καριέρα μου πλησιάζει στο τέλος της. Χαίρομαι τον κάθε αγώνα, γιατί κάθε διαδρομή είναι η τελευταία. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, έμαθα να κολυμπώ πριν 20 χρόνια και σύντομα ολοκληρώνονται  τα δύο τελευταία αγωνίσματα" δήλωσε ο Φελπς.

Το αρχαιότερο ρεκόρ

Μέχρι σήμερα, απόλυτος ρέκορντμαν θεωρείτο ο Λεωνίδας ο Ρόδιος, ο οποίος έζησε πριν από 2000 και πλέον χρόνια. Σε τέσσερεις Ολυμπιάδες, που διεξήχθησαν  από το 164 μέχρι το 152 π.Χ., ο έλληνας  αθλητής κατέκτησε 12 νίκες σε ατομικά αθλήματα.

Το ρεκόρ αυτό του Λεωνίδα του Ρόδιου, που δεν είχε κατορθώσει να σπάσει κανένας μέχρι σήμερα, καταρρίφθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Σήμερα ο Μάικλ Φελπς πέρασε στην ιστορία, όχι μόνο της δικιάς του γενιάς, αλλά του Ολυμπιακού θεσμού γενικότερα.

Πηγή: ria.ru