ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Θέληση για νίκη: οι πιο σημαντικές και απρόσμενες επιτυχίες των Ρώσων στο Ρίο
© Sputnik/Konstantin Chalabov
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Θέληση για νίκη: οι πιο σημαντικές και απρόσμενες επιτυχίες των Ρώσων στο Ρίο

Το σκάνδαλο με το ντόπινγκ δεν εμπόδισε την εθνική ομάδα της Ρωσίας να κάνει μια επιτυχή εμφάνιση στην Ολυμπιάδα 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Παρότι δεν μπόρεσαν να πάνε στην Βραζιλία όλοι οι αθλητές, οι Ρώσοι κατάφεραν να πάρουν την τέταρτη θέση στην γενική κατάταξη.

Στους Αγώνες του Ρίο δεν επετράπη να συμμετάσχουν οι αθλητές του στίβου, οι αθλητές της άρσης βαρών, καθώς και αθλητές από άλλα αγωνίσματα, στα οποία η Ρωσία θεωρείται κατά παράδοση φαβορί. Παρόλα αυτά η εθνική Ρωσίας κέρδισε 56 μετάλλια, από τα οποία τα 19 χρυσά. Πιο αποτελεσματική υπήρξε η ομάδα των αθλητών πάλης, η οποία απέσπασε εννέα διακρίσεις, από τις οποίες οι τέσσερις ήταν οι άριστες. Διακρίθηκαν, επίσης, οι αθλητές της ξιφασκίας, παίρνοντας επτά μετάλλια, και ισοβαθμώντας με τους αθλητές της πάλης στα χρυσά μετάλλια.

© Sputnik/Alexander Vilf

Η εθνική Ρωσίας έδειξε τις πρώτες της επιτυχίες από την πρώτη μέρα της έναρξης των Αγώνων, καθώς πρώτος θριαμβευτής της Ολυμπιάδας —2016 έγινε ο αθλητής του Τζούντο Μπεσλάν Μουνρτάνοφ, ο οποίος στον τελικό, στην κατηγορία των 60 κιλών, νίκησε τον αντίπαλο του από το Καζαχστάν Ελντός Σμέτοφ. Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Ρίο, θα μείνουν αξέχαστοι για την μεγάλη μάχη που έδωσαν μεταξύ τους οι δύο ρωσίδες αθλήτριες της ξιφασκίας, Σοβία Βελίκαγια και Γιάνα Εγκοριάν. Η Βελίκαγια, κέρδιζε την αντίπαλο της με τέσσερις βαθμούς, ωστόσο όταν το σκόρ ήταν 14-14 η Εγκοριάν έκανε ένα αιφνίδιο πλήγμα και κατέκτησε το χρυσό στην Ολυμπιάδα.

Ευχάριστα συναισθήματα προκάλεσαν στο κοινό τους οι τενίστριες Εκατερίνα Μακάροβα και Ελένα Βέσνινα καθώς στο διπλό κατάφεραν να κερδίσου τις αντιπάλους τους σε δύο σετ.

Ολυμπιονίκες και στην... ομορφιά

Απρόσμενη ήταν η νίκη της γυναικείας ομάδας χαντμπόλ καθώς η εθνική Ρωσίας στο χάντμπολ, κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία το χρυσό μετάλλιο, κερδίζοντας στο τελικό τις γαλλίδες. Ο προπονητής τους Γιεβγκένι Τρεφίλοφ χαρακτήρισε την ομάδα του ως την πιο ωραία στον κόσμο και υποσχέθηκε ότι δεν θα κάνει παρατηρήσεις στις αθλήτριες τους για τέσσερα χρόνια.

¨Όπως πάντα εντυπωσιακή ήταν εμφάνιση της ομάδας στη σύγχρονη κολύμβηση. Οι ρωσίδες με αυτοπεποίθηση, πέρασαν μπροστά από τις αθλήτριες της Κίνας και της Ιαπωνίας κερδίζοντας δύο ανώτατες διακρίσεις.

Οι αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής, με προπονήτρια την Ιρίνα Ουσμάνοβα- Βίνερ, σημείωσαν επίσης άριστα αποτελέσματα. Οι γυμνάστριες πήραν κατά παράδοση το χρυσό στο ομαδικό γυναικών, ενώ στο ατομικό γυναικών τις καλύτερες επιδόσεις είχαν η Μαργαρίτα Μαμούν και η Γιάν Κουντριάφτσεβα, οι οποίες κέρδισαν το χρυσό και το αργυρό αντίστοιχα.

© Sputnik/Alexey Filippov

Εξίσου επιτυχής ήταν η εμφάνιση των ρωσίδων στην ενόργανη γυμναστική. Η Άλια Μουσταφίνα πήρε το χρυσό στους ασύμμετρους ζυγούς γυναικών ενώ πήρε το αργυρό και το χάλκινο στο σύνθετο ομαδικό γυναικών και στο σύνθετο ατομικό γυναικών.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ρώσοι ολυμπιονίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έδειξαν τη πραγματική του τέχνη, την αντοχή τους και την θέληση τους να νικήσουν. Ο υπουργός Αθλητισμού Βλαντιμίρ Μουτκό από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι στους αθλητές που κέρδισαν μετάλλια στην Ολυμπιάδα, θα απονεμηθούν κρατικές διακρίσεις.

Πηγή: www.ria.ru