ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Οι ρώσοι παραολυμπιονίκες θα χάσουν και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018
© Sputnik/Anton Denisov
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι ρώσοι παραολυμπιονίκες θα χάσουν και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018

Οι ρώσοι παραολυμπιονίκες θα χάσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018 που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Πιεόνγκτσανγκ, της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε η Ρωσική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΡΠΕ).

Η ΡΠΕ επισήμανε ότι, η απόφαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), η οποία δεν επέτρεψε στους ρώσους παραολυμπιονίκες να συμμετάσχουν στην Παραολυμπιάδα 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αφορά και τους Αγώνες του 2018.

Η ιστορία του ζητήματος

Πούτιν: "Κυνική και ανήθικη η απαγόρευση της Παραολυμπιακής ομάδας της Ρωσίας"
Η απόφαση για τον αποκλεισμό των ρώσων παραολυμπιονικών από τους Αγώνες του 2016 ελήφθη στις 7 Αυγούστου. Την ίδια μέρα ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), Φίλιπ Κρέιβεν δήλωσε ότι η ΡΠΕ, χάνει την ιδιότητα του μέλους της IPC.

Ο λόγος που ελήφθη μια παρόμοια απόφαση ήταν η εισήγηση της ανεξάρτητης επιτροπής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Καταπολέμησης του ντόπινγκ (WADA) υπό την ηγεσία του Ρίτσαρντ Μακλάρεν, στην οποία υποστηρίζεται ότι, στη Ρωσία λειτουργούσε ένα κρατικό σύστημα ελέγχου του ντόπινγκ. Ιδιαίτερα ο Μακλάρεν είχε δηλώσει ότι το διάστημα 2012—2015 είχαν εξαφανιστεί 35 δείγματα ρώσων παραολυμπιονικών, παρότι η ίδια η επιτροπή της WADA δεν παρουσίασε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της.

Η Ρωσική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΡΠΕ) υπέβαλε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο ωστόσο την απέρριψε.

Αυτή τη στιγμή το ζήτημα του αποκλεισμού των ρώσων παρολυμπιονικών εξετάζεται στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στην Ελβετία.

Η δική τους παραολυμπιάδα

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να διοργανωθούν στην Ρωσία ξεχωριστοί αγώνες για τους παραολυμπιονίκες που δεν θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του Ρίο.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι διακρίσεις που θα δοθούν κατά την διάρκεια αυτών των αγώνων δεν θα υστερούν από τις διακρίσεις των Παραολυμπιακών αγώνων.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΡΠΕ) Βλαντιμίρ Λουκίν είχε δηλώσει ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων αυτών δεν έχουν ακόμη ορισθεί, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Μόσχας.

Πηγή: www.ria.ru