ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
The Guardian: η WADA φοβάται την ''εκδίκηση'' της ΔΟΕ  για τη Ρωσία
© Sputnik/Alexey Filippov
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

The Guardian: η WADA φοβάται την ''εκδίκηση'' της ΔΟΕ για τη Ρωσία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Αντιντόπινγκ WADA ενδέχεται να χάσει την επιρροή του και την οργανωτική  δομή που διατηρεί σήμερα, γράφει η εφημερίδα The Guardian.

Στου κύκλους του WADA εκφράζουν φόβους ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα αποφασίσει να αντικαταστήσει τον εν λόγω οργανισμό με κάποια οποιαδήποτε άλλη οντότητα, ως «τιμωρία» για όλες τις εκκλήσεις που απηύθυνε, ώστε να αποκλεισθούν οι Ρώσοι αθλητές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, σημειώνει η εφημερίδα.

Την Τρίτη, σε μια από τις διευθύνσεις αναλύσεων του Οργανισμού, πραγματοποιήθηκε μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα τα σχέδια της ΔΟΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «τμήματος επαγγελματικής δεοντολογίας» το οποίο θα επιφορτισθεί  με ορισμένες αρμοδιότητες που έχει προς το παρόν ο οργανισμός. Οι υποτιθέμενοι στόχοι αυτού του τμήματος είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, τα στημένα παιχνίδια και η χρήση απαγορευμένων  φαρμακευτικών

σκευασμάτων.

Παρόμοια ήταν και η ιδέα που διατύπωσε ο σύμμαχος του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, και μέλος της επιτροπής που εκπροσωπεί την Αργεντινή Χεράλντο Βερτχάιν, ο οποίος δήλωσε ότι  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ «υπέσκαψε το  αθλητικό κίνημα». Ο Χεράλντο Βερτχάιν επέκρινε τον WADA για «προφανείς προσπάθειες να μεταθέσει σε άλλους τις ευθύνες που έχει για τα σοβαρά προβλήματα που χαρακτηρίζουν όλο της το σύστημα».

¨Όπως είπε ο Χεράλντο Βερτχάιν, ο οργανισμός δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, ως εκ τούτου, η ΔΟΕ πρέπει να σκεφτεί να δημιουργήσει τον  «διάδοχο οργανισμό» του WADA.

«Παρά τις κάθε είδους έρευνες, ακόμα δεν πήραμε μια ικανοποιητική  απάντηση στο ερώτημα γιατί ο WADA δεν αντέδρασε νωρίτερα όσον αφορά την κατάσταση στη Ρωσία, παρότι γνώριζε για τα  προβλήματα του ντόπινγκ, τουλάχιστον από το 2010. Πολύ περισσότερο που ο οργανισμός  επανειλημμένως είχε επιβεβαιώσει ότι η Εθνική Υπηρεσία Αντι-Ντόπινγκ της Ρωσίας πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, και είχε διαπιστεύσει  εκ νέου το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι », δήλωσε ο Χεράλντο Βερτχάιν.

 

Πηγή: www.ria.ru