ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σκακιστικό φαινόμενο η Τσολακίδου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σκακιστικό φαινόμενο η Τσολακίδου

Ο προπονητής της Σταυρούλας Τσολακίδου, Γιάννης Παπαϊωάννου, φιλοξενήθηκε στο «Πρακτορείο FM 104,9» και στην εκπομπή «Παίζουμε Μπάλα». Ο κ. Παπαϊωάννου μίλησε για την αθλήτρια από την Καβάλα, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «σκακιστικό φαινόμενο»!

Σε ηλικία μόλις 16 ετών η Σταυρούλα Τσολακίδου κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου στην πόλη Χάντι Μανσίνσκ της Ρωσίας.

Η  16χρονη σκακίστρια κατέκτησε την πρώτη θέση, με εννέα βαθμούς σε 11 αγώνες (οκτώ νίκες, δύο ισοπαλίες, μία ήττα) και αναδείχθηκε πανηγυρικά παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων.

Δεδομένου ότι από πέρσι κατείχε τον παγκόσμιο τίτλο στις 16χρονες, φέτος αγωνίσθηκε στην ανώτερη από την ηλικία της κατηγορία νεανίδων (μέχρι 18 ετών), όπου συμμετείχαν 52 σκακίστριες από 37 χώρες. Έτσι, μετά το 2013 και το 2015, στέφεται και το 2016, για τρίτη φορά, παγκόσμια πρωταθλήτρια, πετυχαίνοντας ακόμη μία πολύ σπουδαία διάκριση για την Ελλάδα και το ελληνικό σκάκι.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

"Μιλάμε για το κορίτσι-θαύμα του ελληνικού σκακιού, αλλά και του παγκόσμιου. Το σκάκι δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα, ωστόσο κάνουμε άλματα το τελευταίο διάστημα χάρη στις επιτυχίες της Σταυρούλας και των άλλων παιδιών», τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή "Παίζουμε Μπάλα" του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού — Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο FM 104,9", ο προπονητής της, Γιάννης  Παπαϊωάννου.

«Είναι ένα σκακιστικό φαινόμενο η Σταυρούλα, εξαιρετικά ευφυής και σκακιστικά και έξω-σκακιστικά. Πριν από ελάχιστες μέρες στο Παγκόσμιο Κάτω των 18?αν και είναι μόνο 16 και σε αυτές τις ηλικίες έχει τεράστια διαφορά? κατάφερε με το πείσμα, την επιμονή και το ταλέντο της και τη βοήθεια των υπολοίπων, να φέρει ακόμη μία μεγάλη διάκριση», επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου και προσέθεσε με σιγουριά: «Πλέον έχουμε συνηθίσει σε αυτές τις επιτυχές. Είμαστε σίγουροι πως πολύ σύντομα θα έρθουν κι άλλες».

Οσο για το σκάκι ως άθλημα, αλλά και την εξέλιξή του στην Ελλάδα; «Το σκάκι συνδυάζει κατά πολλούς το άθλημα, την επιστήμη, την τέχνη και το παιχνίδι. Είναι ολοένα και πιο δημοφιλές στις νεαρές ηλικίες. Είναι ένα φτηνό άθλημα. Ο πρωταθλητισμός όμως έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις και σε χρόνο και σε χρήμα. Η Σταυρούλα έχει έναν ιδιωτικό χορηγό που καλύπτει τα έξοδά της. Ωστόσο, δεν συμβαίνει με όλους», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ