ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τα “μονοπάτια” του πολιτισμού στην Αθήνα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αλεξανδρος Βλαχος
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα “μονοπάτια” του πολιτισμού στην Αθήνα. Ψηφιακό “ταξίδι”

Νατάσσα Δομνάκη

«Αθήνα, χαρά της γης και της αυγής μικρό γαλάζιο κρίνο» λένε οι στίχοι του παλιού δημοφιλούς ελληνικού τραγουδιού που ερμήνευσε η διεθνής Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη.

Και είναι αλήθεια ότι η Αθήνα παρά τα προβλήματα της- προσφυγικό, οικονομική λιτότητα, ανεργία- παραμένει ζωντανή, μια πόλη ανοιχτή και φιλόξενη. Οι Αθηναίοι, ακόμα κι αν διαθέτουν λίγα ευρώ, εξορμούν στα καφέ, στα εστιατόρια και τα μπαρ, που όπως φαίνεται, έστω και με περικοπές,αντιστέκονταιστην ύφεση. Όσο για την πολιτιστική ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας, αυτή βρίσκεται σε αυξητική πορεία.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ. Γιαννης Κολεσιδης

Ακούγεται παράδοξο αλλά είναι πραγματικότητα. Εξάλλου η παλιά και πανανθρώπινη εμπειρία δείχνει ότι στις δύσκολες εποχές ο κόσμος βρίσκει διέξοδο στον πολιτισμό. Αρκεί μια ματιά στα θέατρα, τις συναυλίες, τις αίθουσες τέχνης, τους κινηματογράφους, τις καλλιτεχνικές κολεκτίβες, τις νέες εκδόσεις βιβλίων, όλη αυτή  την πληθώρα πραγμάτων που συμβαίνουν στην καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας έστω κι αν σε μερικές περιπτώσεις ισχύει το παλιό ελληνικό ρητό « ουκ εν τω πολλώ το ευ», που σημαίνει ότι το καλό δεν το βρίσκεις πάντα στην ποσότητα.

Αδιαμφισβήτητα πάντως η Αθήνα σφύζει από  κτίρια σύγχρονου πολιτισμού, με μόνη διαφορά ότι σε κάποιες περιπτώσεις,όπως το πολυπόθητο νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αν και έτοιμο κτιριακά και με τις συλλογές του συγκεντρωμένες, εξακολουθεί να παραμένει τα τελευταία χρόνια άδειο κέλυφος στη λεωφόρο Συγγρού.

Ακριβώς το αντίθετο από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (http://www.snf.org/el/)- κάτι σαν το νεοϋορκέζικο Central Park της Αθήνας-  που χτίζεται λίγο πιο κάτω, επίσης στη λεωφόρο Συγγρού, στο Φάληρο. Το Κέντρο αυτό ετοιμάζεται πυρετωδώς για το 2016 και θα στεγάσει την Εθνική Λυρική Σκηνή  και την Εθνική Βιβλιοθήκη

Αξίζει μια επίσκεψη στις εντυπωσιακές, υπερσύγχρονες κατασκευές του σχεδιασμένες διαχειρός του Ιταλού αρχιτέκτονα σταρ, Ρέντζο Πιάνο. Στο ενδιάμεσο της διαδρομής από το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης  βρίσκεται το άλλο στολίδι της πόλης, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αριστοτέλη Ωνάση.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ. Γιαννης Κολεσιδης

Με ένα υπεδραστήριο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι εγγυημένα από τις καλύτερες προτάσεις στην πόλη. Σε μια άλλη κατεύθυνση της πρωτεύουσας, στην λεωφόρο Βασ.Σοφίας δεσπόζει το Μέγαρο Μουσικής http://www.megaron.gr/  που αγωνίζεται να παραμείνει πιστό στις καλές μουσικές παραγωγές, μια πρακτική που ακολουθεί όλα τα χρόνια της λειτουργίας του. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης http://www.nationalgallery.gr/, που αυτή την εποχή, επίσης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, επεκτείνεται προκειμένου να προσθέσει άλλα 11.000 τμ στο παλιό κτίριο της.

Στο μεταξύ, ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μια μικρή γεύση των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης στο μέρος όπου στεγάζονται προσωρινά, στο Αλσος Στρατού, στο Γουδή. Πρόκειται για ένα δείγμα από τα 16.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σχεδίων, νέων μέσων έκφρασης και διακοσμητικής, τα οποία καλύπτουν την εξελικτική πορεία της ελληνικής τέχνης, από τα μεταβυζαντινά χρόνια έως τις ημέρες μας.

Το  υποδειγματικά ανακαινισμένο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο http://www.byzantinemuseum.gr/, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης http://www.cycladic.gr/, το Μουσείο Μπενάκη http://www.benaki.gr/ με τις συλλογές νεώτερης ελληνικής τέχνης αλλά και τα παρατήματα του με τις εκθέσεις μοντέρνας τέχνης, είναι κάποια από τα τοπόσημα της Αθήνας. Πολιτιστικοί οργανισμοί που τα διευθύνουν άνθρωποι με γνώση, μεράκι και απόλυτη επίγνωση του βάρους της αρχαίας αθηναϊκής ιστορικής κληρονομιάς, η οποία αποτυπώνεται τόσο στα μνημεία της, όσο και στα δύο κατεξοχήν Μουσεία της πρωτεύουσας όπου φυλάσονται οι θησαυροί της ελληνικής αρχαιότητας: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο http://www.namuseum.gr/ και το Μουσείο της Ακροπόλεως http://www.theacropolismuseum.gr/.

Στα ίχνη της αρχαίας Αθήνας.

Απαλλαγείτε, αν μπορείτε, από τα στερεότυπα περί αρχαίας Ελλάδας και μπείτε στο πνεύμα της Αθήνας του Περικλή αλλιώς. Τα μνημεία από μόνα τους, λουσμένα στο αττικό φως, στον τόπο που γεννήθηκαν, οδηγούν το βλέμμα και τις αισθήσεις στο κάλλος, την δύναμη, την απλότητα, την ψυχική και πνευματική ανάταση.Το ανθρώπινο μέτρο που τα διέπει οδηγεί σταθερά εδώ και αιώνες την ανθρωπότητα στην υπέρβαση, στο φως του πολιτισμού. Το μήνυμα της Ελλάδας του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Ικτίνου και του Καλλικράτη, του Φειδία παραμένει πολύ ηχηρό για να αποσιωπηθεί.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ. Γιαννης Κολεσιδης

Εμπρός λοιπόν για μια βόλτα στα ίχνη της κλασικής Αθήνας. Η συναρπαστική διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έχει πολλές διακλαδώσεις. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη γοητεία της φιλόξενης αττικής γης είναι οι ιστορικές της διαστρωματώσεις- αρχαία ίχνη, ρωμαϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά, νεότερα ελληνικά. Μοιάζει με πόλη σε διαρκή ανασκαφή που προσπαθεί να συνδυάσει το παρελθόν με το μέλλον της. Η βασική αρτηρία της διαδρομής ξεκινά από την Ακρόπολη, με τα μνημεία του ιερού βράχου και ξετυλίγεται γύρω του. Στους λόφους του Φιλοππάπου από τη μια, συνεχίζοντας στο Θησείο με τον  ναό του μυθικού βασιλιά της Αθήνας, τον Θησέα, στον Κεραμεικό με το νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Κι απο την άλλη στο Μοναστηράκι και την αρχαία Αγορά, στην Πλάκα με τη Ρωμαϊκή Αγορά.

Από τους λόφους του Φιλοπάππου η θέα προς την Ακρόπολη είναι μοναδική.Ιδίως από τον λόφο της Πνύκας, την περιοχή όπου συγκαλούνταν η Εκκλησία του Δήμου δηλαδή η συνέλευση των Αθηναίων.Η δενδροφύτευση της Πνύκας στις αρχές του 20 ου αιώνα ανέπτυξε ένα οικοσύστημα στην πόλη το οποίο κινδύνευσε από την ραγδαία κυκλοφοριακή ανάπτυξη.Όμως μετά την πεζοδρόμηση της περιοχής, το σοφό πουλί της θεάς Αθηνάς και σύμβολο της πόλης, η κουκουβάγια, επανήλθε στην Πνύκα, καθώς οι προβολείς των αυτοκινήτων που την τύφλωναν απομακρύνθηκαν.

 Οι διαδρομές στο ιστορικό κέντρο είναι ανεξάντλητες καθώς κρύβουν και άλλες καλώντας μας να ανακαλύψουμε και την πόλη κάτω από την πόλη, τμήματα της οποίας έχουν αποκαλυφθεί  στους κεντρικούς σταθμούς του μετρό της πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ