ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Δύσκολα, αλλά όχι απελπιστικά
© Sputnik/Evgeniy Odinokov
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύσκολα, αλλά όχι απελπιστικά

Μια σύνοψη των γεγονότων στον τουριστικό κλάδο της Ρωσίας για το 2015.

Αντιμέτωπη με δυσκολίες είναι, τα δύο τελευταία χρόνια, η τουριστική αγορά της Ρωσίας. Ενώ, όμως, το 2014 η κύρια απειλή ήταν οι πολλές πτωχεύσεις τουριστικών πρακτορείων, το 2015, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας της τουριστικής αγοράς, διαδραμάτισαν εξωτερικοί παράγοντες, δηλαδή οι πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις και το πλήγμα που δέχθηκαν οι τουριστικές σχέσεις με τις δύο, ίσως  δημοφιλέστερες (ως προορισμούς) για τους Ρώσους, χώρες, την Αίγυπτο και την Τουρκία.

Ωστόσο, τα γεγονότα αυτά συνέβησαν στο τέλος του χρόνου, ενώ η καλοκαιρινή περίοδος το 2015 ήταν αρκετά ήρεμη και οι τουριστικές επιχειρήσεις είχαν αρχίσει να προσαρμόζονται στην οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά.

Επιδιώκοντας να προσελκύσουν τους Ρώσους, οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί βελτιστοποίησαν τις τιμές κατά μέσο όρο σε ποσοστό 30%. Πτώση των τιμών σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2014 καταγράφηκε στο Μαυροβούνιο (-40%), τη Βουλγαρία (-34,8%), την Ελλάδα (-30%), την Τουρκία (-29%) και την Αίγυπτο (-15%). Επιπλέον, αρκετά ευρωπαϊκά προξενεία ενόψει της θέσπισης των βιομετρικών θεωρήσεων στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, χορηγούσαν ως το Σεπτέμβριο του 2015 θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων.

© Sputnik/Evgeniy Biyatov

Το Σεπτέμβριο όμως εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα, τα οποία δεν συνδέονταν με τις θεωρήσεις. Εμφανίστηκαν δηλώσεις για πιθανή πτώχευση της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρίας στη Ρωσία Transaero. Ευτυχώς, η κατάσταση εξελίχθηκε σταδιακά, και, παρότι η διακοπή της δραστηριότητας της εταιρίας αποτέλεσε τη σημαντικότερη είδηση στο χώρο των αερομεταφορών, οι υπολογισμένες ενέργειες των τουριστικών πρακτόρων και άλλων εμπλεκομένων στη διαδικασία, απέτρεψαν ενδεχόμενες σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την τουριστική αγορά. 

Το ισχυρότερο πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία αποτέλεσε η αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή. Το 2015 συγκλόνισε τον πλανήτη με τον πρωτοφανή αριθμό τρομοκρατικών ενεργειών, οι οποίες γίνονταν είτε σε δημοφιλείς τουριστικές ζώνες, είτε αντιπροσώπευαν άμεση απειλή για τους ξένους πολίτες.

Το αποτέλεσμα μιας από αυτής, της μεγαλύτερης αεροπορικής καταστροφής στην ιστορία της Ρωσίας που συνέβη στις 31 Οκτωβρίου πάνω από το Σινά, ήταν η διακοπή των πτήσεων των ρωσικών αεροπορικών εταιριών στην Αίγυπτο. Επιπλέον, από τις 14 Νοεμβρίου απαγορεύτηκαν και οι πτήσεις της αιγυπτιακής EgyptAir στη Ρωσία.

Ενώ, το συμβάν με την κατάρριψη πάνω από τη Συρία του ρωσικού Su-24 από την τουρκική αεροπορία λίγες εβδομάδες μετά, οδήγησε ανάμεσα στα άλλα και στην απαγόρευση από τις ρωσικές αρχές της πώλησης τουριστικών πακέτων στην Τουρκία, καθώς και των πτήσεων τσάρτερ. Η τακτική αεροπορική επικοινωνία με τη χώρα αυτή βρίσκεται πλέον υπό ιδιαίτερο έλεγχο, όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας.

Τα γεγονότα στην Αίγυπτο και την Τουρκία αποτέλεσαν μια πραγματική δοκιμασία για τη ρωσική τουριστική βιομηχανία. Η αναστολή της αεροπορικής επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου ανάγκασε χιλιάδες Ρώσους να αλλάξουν τα σχέδιά τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, καθώς συγκεκριμένα η χώρα αυτή συγκέντρωνε τη χειμερινή περίοδο, τη μεγαλύτερη προτίμηση των Ρώσων επισκεπτών. Ακόμη, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα πρέπει να επιστρέψουν στους τουρίστες και τα 2,8 δισ. ευρώ για τα ταξίδια που ματαιώθηκαν.

Η διακοπή —το Νοέμβριο — των ταξιδιών στην Τουρκία δεν ήταν τόσο οδυνηρή για τον κλάδο, από την άλλη πλευρά όμως, αν έως την άνοιξη του τρέχοντος έτους, οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών δεν έχουν αποκατασταθεί, η τουριστική βιομηχανία θα υποχρεωθεί να μεταβάλλει σημαντικά τις προτεραιότητές της.

© Sputnik/Anton Denisov

Ωστόσο, οι ρωσικές αρχές θεωρούν ότι η παρούσα κατάσταση δίνει μια ευκαιρία να τονωθεί το ενδιαφέρον για τους ρωσικούς τουριστικούς προορισμούς. Με την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής σεζόν ήταν, ήδη, φανερό ότι, η αύξηση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης στη Ρωσία θα διαμορφωθεί περίπου στο 30%.

Τις πρώτες θέσεις στον εσωτερικό τουρισμό εξακολουθούν να καταλαμβάνουν η περιφέρεια Κρασνοντάρ, η Αγία Πετρούπολη, η Μόσχα και άλλες πόλεις του λεγόμενου Χρυσού Δακτυλιδιού (οι γραφικές και μεσαιωνικές πόλεις που περιβάλλουν τη Μόσχα και την περιφέρειά της). Εντούτοις, και άλλες περιοχές εισήλθαν ενεργά στη διαδικασία βελτίωσης της τουριστικής τους ελκυστικότητας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 2015 διαμορφώθηκε μια εξαιρετικά ευνοϊκή κατάσταση για τους ξένους τουρίστες προκειμένου να επισκεφθούν τη Ρωσία. Το ρούβλι υποχώρησε έναντι των άλλων νομισμάτων και το κόστος του ταξιδιού στη Ρωσία μειώθηκε για τους ξένους ουσιαστικά κατά το ήμισυ.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr