ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ντομπάϊ
© Sputnik/Vladimir Semenyuk
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δέκα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Ρωσίας

Η δημοτικότητα του σκι και του σνόουμπορντ στη Ρωσία αυξάνεται κάθε χρόνο. Με πολλούς τρόπους, σ' αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά μέρη όπου η φύση έχει δημιουργήσει εξαιρετικές συνθήκες για σκι. Σήμερα στη Ρωσία υπάρχουν περίπου 150 χιονοδρομικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων δύο γνωστών θέρετρων της σοβιετικής εποχής στην περιοχή του Καυκάσου, και το νέο, σύγχρονο κέντρο στη Μόσχα και τα Ουράλια.

Κράσναγια Παλγιάνηα

© Sputnik/Anton Denisov

Το πιο γνωστό και δημοφιλές μέρος για σκι στη Ρωσία θεωρείται το θέρετρο Κράσναγια Παλγιάνα στο Σότσι, όπου, το 2014 πραγματοποιήθηκαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Σήμερα είναι ένας προορισμός διακοπών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μεγάλη υψομετρική διαφορά (περίπου 2.500 μέτρα) και ένα μεγάλο αριθμό από μονοπάτια με διάφορα επίπεδα δυσκολίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέρος αυτό βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ., από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, και, η εγγύτητα αυτή δημιουργεί ένα μοναδικό υποτροπικό κλίμα με άφθονες βροχοπτώσεις.

Πριελμπρούσιε

© Sputnik/Alexandr Vikulov

Μιλώντας για τα κύρια χιονοδρομικά κέντρα στη Ρωσία, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ''μαργαριτάρι'' του Καυκάσου-Πριελμπρούσιε. Το θέρετρο αυτό είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στη Ρωσία με τις υψηλότερες κορυφές βουνού. Στις πλαγιές του Πριελμπρούσιε υπάρχουν έξι πίστες με υψομετρική διαφορά έως και 3.800 μέτρα, και στο Σεγκέτ 15 πίστες, με υψομετρική διαφορά έως και 2.550 μέτρα, ενώ πολλές από αυτές έχουν σχεδιαστεί για άπειρους σκιέρ.

Σήμερα το θέρετρο παρουσιάζει θεαματική ανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι το επίπεδο των υπηρεσιών είναι κατώτερο από εκείνο των ευρωπαϊκών, αυτό αντισταθμίζεται από τη δυνατότητα της ελεύθερης κυκλοφορίας στις πλαγιές. Οι παγετώνες, τα υπέροχα πανοράματα και η άγρια πανίδα του Πριελμπρούσιε παρέχει ασύγκριτη αίσθηση.

Ντομπάϊ

© Sputnik/Vladimir Semenyuk

Ένα άλλο διάσημο θέρετρο στα βουνά του Καυκάσου, το Ντομπάϊ είναι, επίσης, γνωστό ως ένα μοναδικό φυσικό καταφύγιο που είναι ανοικτό όλο το χρόνο και προσελκύει τουρίστες από όλον τον κόσμο. Διαθέτει μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά, ποιότητα εδάφους και σύγχρονα λιφτ του σκι, εξαιρετική υποδομή και ξενοδοχεία που μπορούν να καλύψουν τις προτιμήσεις των επισκεπτών. Επιπλέον, το Ντομπάϊ προσφέρει στους επισκέπτες απεριόριστες ευκαιρίες για χειμερινά σπορ: Αν έχετε βαρεθεί τα στρωμένα μονοπάτια για σκι διάφορων επιπέδων δυσκολίας, μπορείτε να δοκιμάσετε τον εαυτό σας στο ελεύθερο σκι και στο heli-ski, ένα ελικόπτερο που μεταφέρει τους τουρίστες, μαζί μ' έναν εκπαιδευτή, στην κορυφή της πλαγιάς και έπειτα τους παραλαμβάνει στο τέλος της κατάβασης.

Αρχιζ

© Sputnik/Vadim Zhernov

Το Αρχιζ μπορεί να χαρακτηριστεί ως το νεότερο θέρετρο του Καυκάσου. Παραδοσιακά είναι γνωστό για τα μονοπάτια πεζοπορίας, αλλά πρόσφατα άρχισε να προσελκύει επενδυτές για την ανάπτυξη των χειμερινών σπορ. Τώρα το θέρετρο έχει δύο τελεφερίκ — καρέκλα και μία
«σύγχρονη γόνδολα», η οποία θεωρείται ο μεγαλύτερος ανελκυστήρας στη χώρα. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή ενός τρίτου τελεφερίκ, καθώς και ενός συστήματος κατασκευής χιονιού.

Σερεγκές

© Sputnik/Alexandr Kryazhev

Στη Σιβηρία και τα Ουράλια υπάρχουν πολλά καλά χειμερινά θέρετρα, αλλά το Σερεγκές, που βρίσκεται στην περιοχή του Κεμέροβο, ίσως είναι το καλύτερο από αυτά. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυναμικά αναπτυσσόμενα ρωσικά θέρετρα, και βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την πόλη Τασταγκόλ. Στο Σερεγκές έχει επανειλημμένα πραγματοποιηθεί το ρωσικό πρωτάθλημα σνόουμπορντ και πτώσης με αλεξίπτωτο. Η ποικιλία του εδάφους καθιστά το Σερεγκές ελκυστικό προορισμό για διακοπές όλης της οικογένειας. Επίσης, το θέρετρο είναι γνωστό για την αφθονία του χιονιού και την παρουσία περιοχών για σκι εκτός πίστας. Η σεζόν ξεκινάει τον Νοέμβριο και τελειώνει στις αρχές Μαΐου.

Αμπζάκοβο

© Sputnik/Aleksandr Alpatkin

Βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το αθλητικό συγκρότημα του Μαγκνιτογκόρσκ «Αμπζάκοβο» και είναι ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά κέντρα στα Ουράλια. Από το Νοέμβριο μέχρι το Μάιο, για τους επισκέπτες του θέρετρου υπάρχουν 13 γραμμές με συνολικό μήκος περίπου 18 χιλιόμετρα, με υψομετρική διαφορά 320 μέτρων. Στο θέρετρο διοργανώνονται διαγωνισμοί, ενώ αθλητές προπονούνται στο σνοου-μπορντ και σε άλλα αθλήματα.

Ζαβγιάλιχα

© Sputnik/Nina Zotina

Το νέο χιονοδρομικό κέντρο Ζαβγιάλιχα μπορεί να θεωρηθεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο θέρετρο των Ουραλίων. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Τρεχγκόρναβα και είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το χειμώνα, το χιονοδρομικό κέντρο έχει εννέα πίστες για σκι, μήκους 3 χιλιομέτρων με υψομετρική διαφορά σχεδόν 500 μέτρων. Πέραν των ήδη υφισταμένων, έχουν προγραμματιστεί να κατασκευασθούν 12 λιφτ του σκι και πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας.

«Γκόρνι Βόοζντουχ»-Ορεινός Άνεμος

© Sputnik/Sergey Krasnoukhov

Για τους οπαδούς του σκι στην Άπω Ανατολή, το συγκρότημα «Γκόρνι Βόζντουχ» είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Βρίσκεται στην πόλη Γιούζνο-Σαχαλίνσκ και έχει μια μακρά ιστορική παράδοση: η ιστορία αυτού του μέρους συνδέεται με το τουριστικό κέντρο, που χτίστηκε το 1960.

Σήμερα, το θέρετρο διαθέτει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις που πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές για σκι, δίαθλο, cross-country πίστες και άλματα σκι, και τα οποία επιτρέπουν διαφορετικά επίπεδα ανταγωνισμού.

Κίροβσκ

© Sputnik/Nina Zotina

Στην…πολική- εξαιτίας του ψύχους- πόλη Κίροβσκ, στους πρόποδες του Χιμπίν, στα βόρεια βουνά της χερσονήσου Κόλα, βρίσκεται το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στη βορειοδυτική Ρωσία. Το φυσικό τοπίο δεν εμποδίζει τα πλατιά μονοπάτια για σκι και το ορεινό ανάγλυφο είναι ποικίλο, επιτρέποντας την αποτελεσματική προπόνηση και τους ετήσιους διαγωνισμούς για τους αθλητές.

Οι καλύτεροι μήνες για μια άνετη διαμονή στο Κιρόβσκ θεωρούνται ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος. Όμως αν το επισκεφτείτε την περίοδο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, στη διάρκεια της πολικής νύχτας, μπορείτε να δείτε το βόρειο σέλας.

Γιάχραμα

© Sputnik/Ruslan Krivobok

Είναι ένα δημοφιλές θέρετρο του σκι στη ρωσική πρωτεύουσα. Παρότι δεν υπάρχουν πολλά μέρη για σκι μέσα και γύρω από τη Μόσχα, μπορεί να "καυχιέται" ότι έχει το καλύτερο έδαφος και μεγάλες διαδρομές, γεγονός που επιτρέπει στους οπαδούς του αθλήματος να συνεχίζουν κανονικά τις χειμερινές τους δραστηριότητες. Στους λόφους γύρω από την περιοχή της Μόσχας, το Γιάχραμα είναι ένα σύμπλεγμα χιονοδρομικών κέντρων. Περισσότερα από 10 κέντρα προσφέρουν στους επισκέπτες διαδρομή ενός χιλιομέτρου, εξοπλισμένου με ανελκυστήρες που φωτίζεται όλη τη νύχτα.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr