ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι προτιμούν να κάνουν διακοπές σε εσωτερικούς προορισμούς
© Sputnik/ Alexandr Piragis
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι προτιμούν να κάνουν διακοπές σε εσωτερικούς προορισμούς

Η οικονομική κατάσταση και η παγκόσμια αστάθεια οδήγησε πολλούς Ρώσους να μην θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό,γεγονός που επέφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Ωστόσο, αξιωματούχοι και ειδικοί πιστεύουν ότι η ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού θα βοηθήσει τον τομέα αυτό να επιβιώσει στις δύσκολες στιγμές, και, τελικά να γίνει ένα κερδοφόρο ''τμήμα'' της εθνικής οικονομίας.

Η τουριστική αγορά της Ρωσίας αντιμετωπίζει δυσκολίες για δεύτερη συνεχή χρονιά. Εάν το 2014 το κύριο πρόβλημα ήταν οι πτωχεύσεις πολλών εταιρειών, το 2015 πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν εξωτερικοί παράγοντες: πολυάριθμες επιθέσεις και ρήξη των σχέσεων με τις δύο πιό τουριστικές και δημοφιλείς χώρες των Ρώσων, Αίγυπτο και Τουρκία.

Η αναστολή των πτήσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Αιγύπτου ανάγκασε χιλιάδες Ρώσους να αλλάξουν τα σχέδιά τους για τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, δεδομένου ότι η Αίγυπτος είναι η χώρα που τυγχάνει υψηλής δημοφιλίας από τους Ρώσους, στη διάρκεια του χειμώνα. Το ''κλείσιμο'' της Τουρκίας, τον Νοέμβριο, δεν ήταν τόσο οδυνηρό για την τουριστική βιομηχανία, ωστόσο, εάν μέχρι την άνοιξη δεν αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τότε ο κλάδος του τουρισμού θα πρέπει να αλλάξει σοβαρά τις προτεραιότητές του.

Σύμφωνα με την Rosstat, τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους μειώθηκαν κατά 31,4% τα τουριστικά ταξίδια. Στην κατάταξη των πέντε πρώτων θέσεων με τις χώρες προορισμού που είχαν την μεγαλύτερη πτώση είναι: Δομινικανή Δημοκρατία (-88%), Τυνησία (-83%), η Ινδία (-55%), η Κίνα (-53%) και την Ταϊλάνδη (-52%). Επίσης, κατά 34% μειώθηκε και ο τουρισμός με προορισμό την Ευρώπη.

© Sputnik/Vladimir Fedorenko

Ομως και για το 2016 δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα: όπως προβλέπεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο αριθμός των ταξιδιών των Ρώσων στο εξωτερικό, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 40%-όπως δήλωσε πριν από δύο μήνες και ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ολεγκ Σαφάνοφ. Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Tour Operators της Ρωσίας αναμένουν μείωση κατά 30%. Ωστόσο, αξιωματούχοι και επαγγελματίες συγκλίνουν σε αυτό: το 2016, στη Ρωσία αναμένεται να αυξηθεί ο εγχώριος τουρισμός και ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό.

Φυσικά, για τους ξένους τουρίστες τώρα υπάρχει μία εκπληκτικά καλή συγκυρία για να επισκεφτούν τη Ρωσία: το ρούβλι υποχώρησε έναντι των άλλων νομισμάτων και το κόστος του ταξιδιού για τους αλλοδαπούς έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν: οι αφίξεις των ξένων τουριστών στη Ρωσία αυξήθηκαν πέρυσι κατά 1,5 εκατ., φτάνοντας τα 20,6 εκατ. τουριστών.

© Sputnik/Nikolay Rutin

Ωστόσο, στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ρωσία παρουσιάζει και η ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού. Το 2015, η εσωτερική ροή των τουριστών αυξήθηκε κατά 18% (50 εκατομμύρια ταξίδια) και, προβλέπεται να προστεθεί άλλο ένα 20% μέχρι το τέλος του έτους. Ετσι, ο εσωτερικός τουρισμός στη Ρωσία μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνει ένας κερδοφόρος τομέας της εθνικής οικονομίας.

Οπως είπε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού, μιλώντας στις 20 Ιανουαρίου στην Κρατική Δούμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται δραστήρια προς αυτήν την κατεύθυνση. Το 2015 πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες εκδρομές προς τη Ρωσία, σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της χώρας μέσω Τσάρτερ. Επιπλέον, επιβλήθηκε μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις εσωτερικές πτήσεις και παράλληλη αύξηση των επιδοτήσεων για σιδηροδρομικά και αεροπορικά ταξίδια, για προνομιούχες κατηγορίες πολιτών. Στα σχέδια υπάγεται η συμμετοχή των επιχειρήσεων για την βελτίωση των υποδομών στα θέρετρα αναψυχής.

Στις 25 Ιανουαρίου, η ρωσική κυβέρνηση δημοσίευσε μία λίστα με τα μέτρα για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού. Τα υπό ανάπτυξη μέτρα, πρέπει να υποβληθούν στην κυβέρνηση το αργότερο μέχρι 1η Μαρτίου. Ειδικότερα, ανατέθηκε στα υπουργεία Πολιτισμού και Τηλεπικοινωνιών να προωθήσουν το θέμα της αναψυχής στη Ρωσία, στα ρωσικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

© Sputnik/ Michael Mordasov

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ζήτησε να γίνουν προσιτά τα ταξίδια αναψυχής στη Ρωσία και να υποστηριχθεί ο εγχώριος τουρισμός. Ο ρώσος πρωθυπουργός θεωρεί οτι είναι απαραίτητο να γίνουν τα πάντα, ώστε οι άνθρωποι να κάνουν άνετα και ξεκούραστα διακοπές στη Ρωσία. "Οι δυνατότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας μια τεράστιες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρονται στον τομέα του τουρισμού », δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μέχρι το τέλος του 2015, στην κορυφή των προτιμήσεων προορισμού παρέμεινε το Κρασνοντάρ, η Αγία Πετρούπολη, η Μόσχα, η Κριμαία και οι πόλεις του της διαδρομής "Χρυσού Δακτυλιδιού". Ωστόσο, και άλλες περιφέρειες συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία να βελτιώσουν τα τουριστικά τους αξιοθέατα:στη λίστα με τους 10 πιό δημοφιλείς προορισμούς στη Ρωσία είναι πλέον το Καζάν, το Νίζνι Νόβγκοροντ, το Εκατερίνμπουργκ και το Καλίνινγκραντ.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr