ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Έλ.Κουντουρά: Αγορά προτεραιότητας για τον ελληνικό τουρισμό η Ρωσία
© From personal archive
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλ.Κουντουρά: Αγορά προτεραιότητας για τον ελληνικό τουρισμό η Ρωσία

Οι Ρώσοι αγαπούν την Ελλάδα και την επιλέγουν σταθερά ως έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών, τονίζει σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Αγορά προτεραιότητας για τον ελληνικό τουρισμό, που μακροπρόθεσμα μπορεί να εξελιχθεί σε μια ισχυρή πηγή ροής τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, αποτελεί η Ρωσία, υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Στο πλαίσιο του αφιερωματικού χαρακτήρα Έτους Ελλάδας —Ρωσίας 2016, η κ. Κουντουρά τονίζει πως μεγιστοποιείται η προβολή της Ελλάδας στη Ρωσία. Σημειώνει δε, ότι το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, που μπορεί να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από τη ρωσική αγορά, είναι το γεγονός ότι η χώρα προσφέρει ανεξάντλητες επιλογές ως προορισμός για επισκέπτες με διαφορετικές προτιμήσεις, απαιτήσεις και οικονομικές δυνατότητες.

Η Ελλάδα αποτελεί για τη ρωσική αγορά μία ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή σε σχέση ποιότητας- κόστους, εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη, και ιδανικός προορισμός για επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, επισημαίνει η κ. Κουντουρά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ποιες είναι οι προοπτικές αύξησης των τουριστών από τη Ρωσία στην Ελλάδα;

Απ: H Ρωσία αποτελεί αγορά προτεραιότητας για τον ελληνικό τουρισμό και συγκεντρώνει όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί μακροπρόθεσμα σε μια ισχυρή πηγή ροής τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Επιχειρούμε να κεφαλαιοποιήσουμε σε τουριστικό επίπεδο τη στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών που έχει οικοδομηθεί πάνω σε ισχυρούς και διαχρονικούς δεσμούς φιλίας των λαών, ιστορίας, πολιτισμού και Ορθοδοξίας. Οι Ρώσοι αγαπούν την Ελλάδα και την επιλέγουν σταθερά ως έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών.

Το 2015 λόγω των εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων της Ρωσίας, καταγράφηκε μεγάλη πτώση του εξερχόμενου ρωσικού τουρισμού προς όλες τις αγορές και η μείωση αυτή αποτυπώθηκε και στις αφίξεις στην Ελλάδα. Πιθανολογείται ότι και το 2016 δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά η εικόνα αυτή στον εξερχόμενο ρώσικο τουρισμό. Κατανοώντας τις δυσκολίες αυτές, προσπαθούμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη Ρωσία με επικοινωνιακές και επιχειρησιακές δράσεις. Η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική στο πλαίσιο και του εορτασμού του έτους «Ελλάδας στη Ρωσία» και «Ρωσίας στην Ελλάδα».

Ποιες δράσεις προωθούνται στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους;

Στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους προχωρούμε σε σύσφιξη των τουριστικών σχέσεων μέσα από ένα εκτεταμένο σε όλη τη χώρα πρόγραμμα εκδηλώσεων και σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα ενεργειών προώθησης και προβολής. Το Υπουργείο και ο ΕΟΤ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Τύπου, τις Περιφέρειες και τον φορέα Enterprise Greece, ολοκληρώνει το σχέδιο των δράσεων που ξεκινούν το Μάρτιο του 2016 και ολοκληρώνονται στο τέλος της χρονιάς. Σκοπός μας είναι να γνωρίσει το ρωσικό κοινό καλύτερα τη φυσική και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας σε συνδυασμό με το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.

 Για το 2016 ο ΕΟΤ προγραμματίζει αφιερωματικές εκδηλώσεις τουριστικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα στις κυριότερες πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μεγιστοποιούμε την προβολή της Ελλάδας στα ρωσικά ΜΜΕ και δίνουμε έμφαση στην παρουσία μας στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις της Μόσχας και της Αγ. Πετρούπολης, όπου συμμετέχουμε κάθε χρόνο.

Mε βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, τι μπορεί να κάνει η ελληνική πλευρά για την επίτευξη του στόχου της μεγαλύτερης προσέλκυσης επισκεπτών από τη συγκεκριμένη αγορά;

Παρακολουθούμε διαρκώς τις τάσεις στην παγκόσμια αγορά, όπως αυτές διαμορφώνονται από το γενικότερο κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.

Συνυπολογίζοντας και τα νέα δεδομένα, προχωρούμε εντατικά σε επαφές για την ενίσχυση της συνεργασίας μας με Ρώσους Τour Οperators που δείχνουν φέτος αυξημένο ενδιαφέρον για δημοφιλείς και νέους ελληνικούς προορισμούς, και κλείνουμε συμφωνίες. Φέτος ενισχύονται τουριστικές μορφές και προγράμματα θρησκευτικού τουρισμού, θαλάσσιου, περιηγητικού, αθλητικού, ιατρικού τουρισμού και τουρισμού ευεξίας, καθώς και η διοργάνωση παιδικών και μαθητικών εκδρομών από τη Ρωσία. Το 2016 επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο πιλοτικά ξεκινώντας από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη, λόγω των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών. Αξιοποιούμε όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα και μεθοδικά κάθε δυνατότητα να ενισχύσουμε τη διεισδυτικότητα μας στη ρωσική αγορά, επιδιώκοντας εκτός από άμεσα και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Έχετε δηλώσει ότι η Ελλάδα θέλει να καταστεί πρώτος προορισμός για τους Ρώσους επισκέπτες. Διαθέτει η χώρα τις υποδομές για την επίτευξη αυτού του στόχου;

Διαθέτουμε ένα μοναδικό προϊόν με υποδομές και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών που συνεχώς εμπλουτίζεται. Ως το μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα στη Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι ένας πολυδιάστατος τουριστικός προορισμός που προσφέρει ανεξάντλητες αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες εξειδικευμένων θεματικών ενδιαφερόντων και στους τουρίστες υψηλών απαιτήσεων.

Έχουμε δημοφιλείς προορισμούς με 10 μήνες ηλιοφάνεια, ανερχόμενους θερινούς και χειμερινούς προορισμούς, σημαντικές υποδομές τουρισμού πολυτελείας, υπερσύγχρονα resorts και ξενοδοχεία all-inclusive υψηλών προδιαγραφών. Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων στις κρατήσεις στη Ρωσία.

Παράλληλα, η συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών που εισέρχονται δυναμικά με νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ποιες θεματικές μορφές τουρισμού έχουν απήχηση στους Ρώσους τουρίστες;

Στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού η Ελλάδα έχει καθιερωθεί ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διεθνώς για κρουαζιέρες και γιότινγκ, και συγκεντρώνει σημαντικό ενδιαφέρον από τη ρωσική αγορά και τους επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων. Λόγω των ισχυρών πνευματικών δεσμών της Ορθοδοξίας των δύο λαών, ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός έχει μεγάλη απήχηση, και φέτος αναμένουμε ενίσχυση της επισκεψιμότητας στα μοναστήρια και τα θρησκευτικά μνημεία μας, λόγω και του εορτασμού της επετείου των 1000 ετών Ορθοδοξίας και ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος. Παράλληλα, ανοίγονται σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης της θρησκευτικής κρουαζιέρας. Προσφέρουμε, επίσης, εξαιρετικά πακέτα city-break, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, σε άλλες μεγάλες πόλεις και στα νησιά μας που συνδυάζουν πολιτισμό, αγορές πολυτελείας και μεγάλο εύρος επιλογών στη διασκέδαση. Ο ιαματικός και ο ιατρικός τουρισμός είναι θεματικές μορφές που προσελκύουν Ρώσους επισκέπτες. Διαθέτουμε υψηλών προδιαγραφών υποδομές και υπηρεσίες τουρισμού υγείας και ευεξίας, και τις συνδέουμε και με τον φυσικό πλούτο της περιοχής, τη γαστρονομία και τα τοπικά μας προϊόντα.

Ποιες είναι οι δράσεις που πρέπει άμεσα να ληφθούν και ποια τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν;

Ο σχεδιασμός μας για την ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμιο δωδεκάμηνο προορισμό υλοποιείται με άξονες την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, το άνοιγμα νέων αγορών, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών και συνολικά την παροχή υποδομών και υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών ποιότητας. Συνεργαζόμαστε συστηματικά με τις Περιφέρειες της χώρας, τους τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, και όπως και για τις υπόλοιπες αγορές- στόχους, διαμορφώνουμε για τη ρωσική αγορά, προτάσεις προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα των δυνητικών επισκεπτών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τις προξενικές μας αρχές εξαντλούμε αυτή τη στιγμή όλα τα περιθώρια για την ταχύτερη έκδοση των νέων βιομετρικών θεωρήσεων. Σε συνάντηση που είχα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Ξυδάκη, δεσμεύτηκε ότι γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε το σύστημα να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία μετά τις συμφωνίες του ΕΟΤ με τους μεγαλύτερους Ρώσους Tour Operators.

Ποια είναι η κατάσταση της ασφάλειας για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα;

Το ζήτημα της ασφάλειας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο κριτήριο καθορισμού των ταξιδιών διεθνώς για το 2016. Η Ελλάδα ήταν και εξακολουθεί και αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες επιλογές στη Μεσόγειο. Τη χώρα μας επέλεξαν το 2015 περίπου 26 εκατ. τουρίστες που πέρασαν τις διακοπές τους απρόσκοπτα και συνεχίζουν και φέτος να επισκέπτονται ελληνικούς προορισμούς σε συνθήκες σταθερότητας.

Μέσα από την καμπάνια μας, υπενθυμίζουμε στη διεθνή τουριστική αγορά ότι η Ελλάδα παραμένει ένας κορυφαίος ελκυστικός προορισμός.

Προσφέρουμε στους επισκέπτες μας αυθεντική εμπειρία διακοπών, σιγουριά — έχουμε μια ακτογραμμή 16 χιλιάδων χλμ με τα καθαρότερα και ασφαλέστερα καταγάλανα νερά- και ασύγκριτη αίσθηση φιλοξενίας.

Μέσα από τον τουρισμό, συνεχίζουμε και δίνουμε ένα μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης. Ο τουρισμός ενώνει τους λαούς και οι Έλληνες διακρίνονται για τη θερμή τους υποδοχή και φιλοξενία.

Τι θα μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα στους Ρώσους καταναλωτές; Ποια θα είναι η τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού;

Το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι προσφέρει ανεξάντλητες επιλογές ως προορισμός για επισκέπτες με διαφορετικές προτιμήσεις, απαιτήσεις και οικονομικές δυνατότητες.

Το ιδανικό κλίμα, το μοναδικό τοπίο με τις άπειρες εναλλαγές μεταξύ νησιών και ενδοχώρας, οι θεματικές μορφές τουρισμού, η υψηλή ποιότητα σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη ροή τουριστών στην Ελλάδα και τους μήνες εκτός αιχμής, οπότε και διαπιστώνεται ελαστικότερο εύρος τιμών. Συνυπολογίζοντας και παράγοντες όπως η ισοτιμία των νομισμάτων και η τιμή του πετρελαίου, που παρασύρει τις τιμές κόστους των ταξιδίων, προσβλέπουμε στη σταθεροποίηση των τιμών των τουριστικών πακέτων στο αμέσως επόμενο διάστημα, οπότε και πραγματοποιείται ο κύριος όγκος των κρατήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αποτελεί για τη ρωσική αγορά μία ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή σε σχέση ποιότητας- κόστους, εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη, και ιδανικός προορισμός για επαναλαμβανόμενους επισκέπτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ