ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Leo 80M
© Centre for the Rehabilitation and Reintroduction of Tigers and Other Rare Animals
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέων 80M-Από την παγίδα στην ελευθερία

Η ιστορία ξεκίνησε στο εθνικό πάρκο «Γη της Λεοπάρδαλης" στα σύνορα μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας τον Ιούνιο του 2015, όταν Ρώσοι συνοριοφύλακες βρήκαν ένα πληγωμένο μωρό, μία λεοπάρδαλη της Απω Ανατολής, πιασμένο σε παγίδα λαθροθήρων. Οι συνοριοφύλακες παρέδωσαν το μικρό σε επιστήμονες από το Κέντρο για την Αποκατάσταση και Επαναφορά τίγρεων και άλλων σπάνιων ζώων, όπου ξεκίνησε και ο αγώνας για τη ζωή του.

(1:44 / 20.28Mb / просмотров видео: 4)
© Land of the Leopard press service

Η μικρή λεοπάρδαλη υποβλήθηκε σε μία περίπλοκη επέμβαση. Οι κτηνίατροι αμφέβαλαν εάν θα κατάφερναν να σώσουν το πόδι της, που είχε πιαστεί στην παγίδα των λαθροθήρων. Το ζώο έχασε τρία δάχτυλα, οι γιατροί όμως κατάφεραν να σώσουν το πόδι.

© Land of the Leopard press service

Το γιατρεμένο ζωάκι πήρε το παράξενο όνομα — Leo 80M. Για τις λεοπαρδάλεις όμως αυτό δεν είναι ένα παράξενο όνομα. Μέχρι τον Ιούνιο του 2015, οι επιστήμονες γνώριζαν την ύπαρξη μόνο 79 μελών αυτού του υποείδους της λεοπάρδαλης, καθώς είχαν καταγραφεί με κάμερες οι κινήσεις της.

Όταν οι εργαζόμενοι του πάρκου «Γη της Λεοπάρδαλης", ανέλυσαν το μοτίβο που υπήρχε στα πλευρά του ζώου, αποδείχθηκε ότι το μωρό δεν έμοιαζε καθόλου με τις γνωστές — μέχρι τότε- λεοπαρδάλεις.  Ως εκ τούτου, στο νέο του όνομα, Leo, προστέθηκε ο αριθμός 80, αύξων αριθμός του στη βάση δεδομένων, και το γράμμα Μ που δείχνει το αρσενικό είδος.

© Land of the Leopard press service

Στο πάρκο «Γη της Λεοπάρδαλης", ζούν ήδη πολλά αδέλφια του Leo 80M — λεοπαρδάλεις, με τις κωδικές ονομασίες, Leo 54F, Leo 59M, Leo 55F.

© Land of the Leopard press service

Προκειμένου να λάβουν ονομασίες, όπως Ούμκα, Λόρδος, Αμάν, ή Αλέξα, διεξάγεται ειδικός διαγωνισμός και σε κάποιες λεοπαρδάλεις τα ονόματα δίνουν διασημότητες.

© Sputnik/Aleksey Druzhinin

Για παράδειγμα, η αμερικανίδα ηθοποιός και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Ιδρύματος για την Προστασία των Ζώων IFAW, Πάμελα Αντερσον, έγινε νονά της λεοπάρδαλης Leo 38F, η οποία τώρα ονομάζεται Πάμελα.

© Land of the Leopard press service

Τον πρώτο καιρό, ο Λέων 80M ήταν σε καραντίνα υπό την επίβλεψη των ειδικών του πάρκου. Η μικρή λεοπάρδαλη γρήγορα ανάρρωσε, άρχισε να κινείται, έτρωγε κανονικά και μέσα σε τρεις εβδομάδες πήρε 12 κιλά. Οταν έγινε σαφές ότι πλέον δεν κινδυνεύει η ζωή του, αφέθηκε ελεύθερο σε ένα ανοικτό πάρκο.

(0:53 / 20.38Mb / просмотров видео: 4)
© Centre for the Rehabilitation and Reintroduction of Tigers and Other Rare Animals

Μπροστά του είχε ένα δύσκολο έργο: έπρεπε να μάθει να χρησιμοποιεί από την αρχή το πόδι του και να κυνηγάει μόνο του. Την πρώτη εβδομάδα ο Λέο 80Μ ξεκίνησε με δύο ζωντανά κουνέλια, και παρά το ακρωτηριασμένο πόδι, κατάφερε να τρέξει και με τα δύο και σε λίγο καιρό, άρχισε να τρέχει με ελάφια Σίκα.

Το θεραπευμένο αρπακτικό για να επιβιώσει στην άγρια φύση, θα πρέπει πρωτίστως να παραμείνει άγριο αρπακτικό. Αυτό σημαίνει, οτι δεν θα πρέπει μόνο να είναι σε θέση να κυνηγήσει, αλλά και να ξεχνάει εντελώς εκείνους που του έσωσαν τη ζωή. Για τον Λέο 80Μ ο άνθρωπος πρέπει να είναι εχθρός, θα πρέπει να τον αποφεύγει, απαγορεύεται να τον εμπιστεύεται. Οποιαδήποτε επαφή με τους διασώστες, μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή της λεοπάρδαλης στην άγρια φύση.

Πέρασαν πάνω από έξι μήνες από την ημέρα που σώθηκε από τους συνοριοφύλακες από την παγίδα των λαθροθήρων. Ο Λέο 80Μ εδώ και καιρό ζεί στο ανοιχτό πάρκο,  απομονωμένος από τους ανθρώπους, κυνηγά όπως έκαναν οι άγριοι συγγενείς του, και η απουσία τριών δαχτύλων στο πόδι δεν τον εμποδίζει να αναρριχάται στα δέντρα. Μόλις έπιασαν τα κρύα, άλλαξε τις συνήθειές του, τον περισσότερο χρόνο τον περνά σε ένα πέτρινο καταφύγιο, τυπικό για τις λεοπαρδάλεις τον χειμώνα. Ωστόσο, οι μόνοι εκπρόσωποι του είδους της λεοπάρδαλης αυτής, έμαθαν να ζουν και να κυνηγούν στο χιόνι.

(0:49 / 18.43Mb / просмотров видео: 6)
© Centre for the Rehabilitation and Reintroduction of Tigers and Other Rare Animals

Την άνοιξη του 2016 ο Λέων 80M, είναι πιθανό να αφεθεί ελεύθερος στο φυσικό περιβάλλον. Επειδή όμως είναι ελάχιστες οι λεοπαρδάλεις που παραμένουν στην άγρια φύση, η τελική απόφαση για την τύχη του Λέο 80Μ θα ληφθεί σε επίπεδο κράτους, — από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Εποπτεία των Φυσικών Πόρων.

***

Η λεοπάρδαλη της Απω Ανατολής βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Για πολλά χρόνια μειώνεται σταθερά ο πληθυσμός της και στην αρχή του 21ου αιώνα η κατάσταση έγινε καταστροφική: αυτή τη στιγμή στη φύση παραμένουν μόνο 30. Ο μεγαλύτερος εχθρός για τις λεοπαρδάλεις δεν είναι τα άλλα αρπακτικά, ο κύριος λόγος για την εξαφάνισή τους είναι η λαθροθηρία και η εξαφάνιση του φυσικού τους οικοσυστήματος.

Για την μελέτη, διατήρηση και αποκατάσταση του πληθυσμού της λεοπάρδαλης της Απω Ανατολής, ιδρύθηκε στη Ρωσία το 2011 η αυτόνομη ΜΚΟ "Λεοπάρδαλη της Απω Ανατολής". Τον Απρίλιο του 2012, κατασκευάσθηκε στην περιοχή του Πριμαρσκ ένα εθνικό πάρκο η "Γη της Λεοπάρδαλης",  πάνω από 260 χιλιάδες εκτάρια. Μέσα σε τρία χρόνια έχουν επεκταθεί οι εργασίες, ο αριθμός των λεοπαρδάλεων αυξήθηκε σε 80, ωστόσο, για να δημιουργηθεί ένας σταθερός πληθυσμός, απαιτούνται τουλάχιστον 120.

(0:19 / 7.64Mb / просмотров видео: 2)
© Centre for the Rehabilitation and Reintroduction of Tigers and Other Rare Animals

Σήμερα στους ζωολογικούς κήπους σε όλον τον κόσμο, ζουν λίγο περισσότερες από 200 λεοπαρδάλεις.Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να αναπαραχθούν σε συνθήκες αιχμαλωσίας: Για να αναπαραχθούν υγιείς απόγονοι, πρέπει οι λεοπαρδάλεις να είναι από διαφορετικούς ζωολογικούς κήπους, συχνά όμως δεν συμπαθούν η μία την άλλη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει αποτελέσματα και οι προσπάθειες τεχνητής γονιμοποίησης.

© Land of the Leopard press service

Το 2015, το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Οικολογίας της Ρωσίας ενέκρινε το πρώτο πρόγραμμα για την επαναφορά (επιστροφή στον οικότοπο) της λεοπάρδαλης της Απω Ανατολής.

Στην άγρια φύση είναι μόνο 80. Μην παραμείνετε αδιάφοροι, ο καθένας που επιθυμεί μπορεί να τις βοηθήσει ©

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr