ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Γιώργος Ακριτίδης: Η Ελλάδα περιμένει  εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία
© ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γιώργος Ακριτίδης: Η Ελλάδα περιμένει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία

Τα οικονομικά προβλήματα, η αύξηση της ισοτιμίας του ρουβλίου σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο, όπως και η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού στην Ρωσία, ήσαν οι αιτίες που προκάλεσαν την μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Ελλάδα το περασμένο έτος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.Ωστόσο,όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος του τουριστικού γραφείου, Ambotis Tours Service, Γιώργος Ακριτίδης, οι απώλειες αυτές μπορούν να αναπληρωθούν μετά το ρωσικό εμπάργκο στα τουρκικά θέρετρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή του Ρία Νοβόστι στην Αθήνα, Γκενάντι Μέλνικ, ο κ. Ακριτίδης μιλάει για την κατάσταση στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα, την αντιπαράθεση με την Τουρκία, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προσέλκυση Ευρωπαίων τουριστών, καθώς και για τις νέες προτάσεις που αφορούν στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα του περασμένου έτους στον ρωσικό τουρισμό γενικότερα; Ποιο ποσοστό καταλαμβάνουν οι Ρώσοι τουρίστες γραφείο σας;

Η Ρωσία το 2015 μάς εξασφάλισε το 45% του συνόλου των τουριστών, που εξυπηρέτησε το γραφείο μας. Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη, όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης στην Ρωσία, αλλά και εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στις βαλκανικές χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η κρίση είναι γενική.

Παρόλα αυτά πετύχαμε τους ελάχιστους στόχους που είχαμε θέσει ως εταιρεία. Δεν μπορέσαμε να δουλέψουμε μ' ένα πρόγραμμα «στον αέρα». Για παράδειγμα προγραμματίσαμε να πουλήσουμε πακέτα σε 50.000 χιλιάδες τουρίστες και πουλήσαμε σε 43.000.

Τα στατιστικά δεδομένα για την Ελλάδα γενικά έδειξαν ότι υπήρξε μείωση της ροής των Ρώσων τουριστών, κατά 62% στους πρώτους εννέα μήνες, του 2015. Στο γραφείο σας σε ποιο ποσοστό έφθασε η μείωση των ρώσων τουριστών;

Ήταν της τάξης του 50-55%. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Πρώτον, την πτώση αυτή την επηρέασε αναμφίβολα η ισοτιμία του ρουβλίου, οι διακυμάνσεις της οποίας, δεν επιτρέπουν στον πελάτη να προγραμματίσει σωστά.

Δεύτερον, σημαντικό ρόλο έπαιξε το ότι οι ρώσοι τουρίστες είχαν στραφεί στην εγχώρια αγορά.

Βρίσκω πολλά θετικά στο γεγονός ότι αναπτύσσεται ο εσωτερικός τουρισμός και το γραφείο μας, έχει προγραμματίσει από εφέτος να δραστηριοποιηθεί στην ρωσική αγορά. Δεν θα περιορισθούμε σε συνηθισμένες εκδρομές, που θέλουν τους πάντες να επισκέπτονται την Κριμαία ή το Σότσι. Η Ρωσία έχει πολλά μέρη εκτός από την Κριμαία, το Σότσι και το «Χρυσό Δακτύλιο». Προγραμματίζουμε εκδρομές στην Βαϊκάλη, στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ, και σκοπεύουμε να φθάσουμε μέχρι την Καμτσάτκα.

Συζητάμε με τον Οργανισμό ρωσικών Σιδεροδρόμων ένα ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό, για ένα ελληνικό γκρουπ.

Πώς πάνε οι πρόωρες κρατήσεις στην Ελλάδα; Τι περιμένετε αυτή τη σεζόν;

Οι πρόωρες κρατήσεις έχουν ήδη αρχίσει. Φυσικά, η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με το 2013 και το 2014, είναι η μέρα με τη νύχτα. Τότε προσφέραμε φθηνά πακέτα, ο πελάτης μπορούσε ένα προγραμματίσει εκ των προτέρων το ταξίδι του, και προπλήρωνε τα εισιτήρια του. Τώρα το ρούβλι δεν επιτρέπει στον πελάτη να κάνει πρόωρη κράτηση Ο πελάτης φοβάται ότι σήμερα θα αγοράσει το ευρώ με 85 ρούβλια, αλλά αν πέσει στα 65 ρούβλια τι γίνεται; Αντί να κερδίσει, χάνει. Σε σύγκριση πάντως με τον περασμένο χρόνο η κατάσταση με τις πρόωρες κρατήσεις είναι κατά 30% καλύτερη.

Ετοιμάζεται κάποια ειδικά οικονομικά τουριστικά προγράμματα για τη Ρωσία; Για παράδειγμα, βλέπω ότι υπάρχει μια πολύ εντελώς οικονομική προσφορά σε ξενοδοχεία με 20 και 30 ευρώ.

Η Ελλάδα είναι φέτος πολύ ελκυστική για τους Ρώσους τουρίστες. Πολλά ξενοδοχεία ανταποκρίθηκαν. Πρέπει να απομακρυνθεί για λίγο κανείς από τις περιοχές μαζικού τουρισμού, όπως είναι η Ρόδος και η Κρήτη. Υπάρχουν παρά πολλά όμορφα μέρη στην Ελλάδα, με καλά ξενοδοχεία, τα οποία είναι πολύ πιο φθηνά από εκείνα που βρίσκονται σε μέρη όπου πηγαίνουν οι περισσότεροι τουρίστες..
Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε τουριστικά πακέτα με προορισμούς στη Δυτική Ελλάδα, όπως τα Ιωάννινα, όπου η φύση είναι ακόμα παρθένα. Αυξάνουμε επίσης την παρουσία μας στην Πελοπόννησο, που είναι μια τεράστια χερσόνησος, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, τον Βόλο, το Πήλιο και αλλού.

Πόσο στοιχίζουν κάποιες μεσαίου κόστους διακοπές στην Ελλάδα;

Εάν πάρετε το καλύτερο φθηνό πακέτο, περίπου 500 ευρώ ανά άτομο την εβδομάδα, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον πρωινό και δείπνο, ενώ υπάρχουν και τα «all inclusive». Αυτά προσφέρει ένα καλό ξενοδοχείο τριών αστέρων με κανονικό σέρβις.
Οι Ρώσοι επιλέγουν περισσότερο τα πακέτα All Inclusive με προορισμό την Κρήτη, τη Ρόδο και τη Χαλκιδική.

Ποια είναι η κατάσταση με τις επισκέψεις ρώσων τουριστών στην Αθήνα;

Δυστυχώς, τα τελευταία δύο χρόνια οι επισκέψεις Ρώσων τουριστών στην Αθήνα μειώθηκαν δραματικά. Οι μειώσεις έφθασαν στην περιοχή της Αττικής γύρω στο 80%. Παρόλα αυτά προσπαθούμε με διάφορα πακέτα που προσφέρουμε να αυξήσουμε τις επισκέψεις τους στην Αττική. Σ αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η ενδιαφέρουσα εκδρομή με την ονομασία «Κλασική Ελλάδα», ενώ στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσαν να συμβάλλουν πολλά ξενοδοχεία στις ακτές της Αττικής που ήδη έχουν αρχίσει να προσφέρουν πακέτα all inclusive.
Πράγματι, οι τουρίστες, μπορούν αρχικά να επισκεφθούν πολλά αξιοθέατα στην Αττική και μετά να επισκεφθούν την Κρήτη, τη Ρόδο, και άλλα μέρη. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα είναι η Αττική, που περιλαμβάνει 27 εκδρομές, που ξεκινούν από την Αθήνα με προορισμό τα Μετέωρα, τους Δελφούς, την Αργολίδα, την Ολυμπία, τον Μυστρά. Από την Αθήνα ξεκινούν επίσης ενδιαφέρουσες προσκυνηματικές εκδρομές για Ρώσους προσκυνητές,, όπως στον Αη Ιωάννη τον Ρώσο στην Εύβοια, στον Άγιο Ανδρέα στην Πάτρα, στον Αγιο Νεκτάριο στην Αίγινα.

Με τους γείτονες της Ρωσίας, όπως η Ουκρανία τι γίνεται;

Με την Ουκρανία τα πράγματα είναι δύσκολα επειδή η κατάσταση εκεί είναι δυστυχώς ρευστή. Παρόλα αυτά, το παράδοξο είναι ότι τον φετινό χειμώνα οι ουκρανοί τουρίστες που επισκέφθηκαν την Αθήνα ήταν περισσότεροι από τους Ρώσους.

Πηγή: www.ria.ru