ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Όλεγκ  Σαφόνοφ: Αυξάνονται  συνεχώς οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα
© Sputnik/Nina Zotina
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρωσία: Μας ενδιαφέρει να αυξηθούν οι Ρώσοι τουρίστες προς την Ελλάδα

«Σαν το σπίτι του νιώθει κάθε Ρώσος που επισκέπτεται την Ελλάδα» τονίζει σε συνέντευξη του στην εκπομπή Sputnik Express ο επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας τουρισμού Όλεγκ Σαφόνοφ.

Μάλιστα επισημαίνει ότι γίνονται προσπάθειες για αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εφέτος οι Ρώσοι δεν θα πάνε Τουρκία. Έμφαση δίδεται, όπως είπε ο κ. Σαφόνοφ, στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρας.

Αφού αναφέρθηκε στις αυξημένες τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, που έφτασαν τα 1,2 εκατομμύρια τουρίστες το 2014, στάθηκε και στην κατακόρυφη πτώση 49% που σημειώθηκε πέρυσι. Όπως είπε η πτώση της ισοτιμίας στο ρούβλι με το ευρώ και το δολάριο είχε ως αποτέλεσμα το τουριστικό πακέτο να γίνει πολύ ακριβό για τους Ρώσους.

Για την αναστροφή της ως άνω κατάστασης ο κ. Σαφόνοφ προέτρεψε τους Έλληνες διοργανωτές ταξιδιών να προσφέρουν φθηνότερα πακέτα, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση τους στη Ρωσία. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο και για την ταχύτερη έκδοση θεωρήσεων (visa).

Ακολουθεί η συνέντευξη του επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Όλεγκ Σαφόνοφ στην εκπομπή Sputnik Express.

Ερώτηση: Όλεγκ Πετρόβιτς, εξ όσων γνωρίζω θα επισκεφθείτε αυτές τις μέρες την Ελλάδα;

Απάντηση: Ναι, για τις 10-11 του μηνός έχει προγραμματιστεί επίσκεψη. Είναι η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Σεργκέι Πριχόντκο, και μέσα στην αντιπροσωπεία είμαι και εγώ, ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού. Η σημαντικότερη ημέρα είναι η 11η του μηνός, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του Σεργκέι Εντουάρντοβιτς στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον Υπουργό Πολιτισμού. Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν πολύ μεγάλη σημασία, αποτελούν σημαντικό γεγονός. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του αφιερωματικού Έτους μεταξύ των δύο χωρών μας, και πραγματικά έχει μεγάλη σημασία.

Ερώτηση: Είναι πολύ σημαντικό. Υπενθυμίζω ότι στις 14 Ιανουαρίου ήταν εδώ ο Πρόεδρος της Ελλάδας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Πούτιν, και του είπε ότι έχει ξεκινήσει μια δίγλωσση ιστοσελίδα στο πλαίσιο του επερχόμενου έτους μαζί και η ραδιοφωνική μας εκπομπή. Έχουν πάρει λοιπόν, την "ευλογία" από τον Πρόεδρο Πούτιν και αυτή τη δουλειά κάνουμε τώρα. Αναφορικά με τον τουρισμό: Ναι, πράγματι, στην Ελλάδα αναμένουν και κάνουν πολλά προς την κατεύθυνση της Ρωσίας. Υπήρχαν καλές χρονιές, το 2013 ήταν για την Ελλάδα…

Απάντηση: Το 2013 ήταν πολύ καλή χρονιά, και το 2014 ήταν επίσης καλή, πάνω από 1,2 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα. Το 2015, δυστυχώς, παρατηρούμε μια σοβαρή πτώση ύψους 49% σε σχέση με τα επίπεδα που είχαμε τότε. Δυστυχώς, γι' αυτό υπάρχει μια εντελώς κατανοητή εξήγηση — είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην Ρωσία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αξία του ρουβλιού έχει πέσει έναντι του ευρώ και του δολαρίου σχεδόν κατά δύο φορές. Δηλαδή, με την ίδια αρχική τιμή του ταξιδιωτικού πακέτου στην Ελλάδα σε συνάλλαγμα, η αξία σε ρούβλι έχει διπλασιαστεί. Αυτό, βέβαια, είχε πολύ σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον όγκο της τουριστικής κίνησης. Και γενικώς, η διακύμανση είναι προφανής.

Πραγματικά πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις με την Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού. Η Ελλάδα για μας είναι πολύ σημαντικός εταίρος, και οι σχέσεις μας έχουν τεράστιο, πάνω από χίλια χρόνια, ιστορικό υπόβαθρο. Είναι θεμελιώδους σημασίας το γεγονός ότι από τους Έλληνες έχουμε λάβει την Ορθόδοξη πίστη, και χάρη σε αυτό η Ρωσία εδώ και χρόνια αναπτύσσεται ως ένα κράτος που βασίζεται της Ορθόδοξη πίστη. Παρεμπιπτόντως, ένα σημαντικό τουριστικό κύμα πηγαίνει στην Ελλάδα για θρησκευτικό τουρισμό και οι τόποι λατρείας διευρύνονται ενεργά. Σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου από την Ελλάδα δουλεύουμε με σκοπό η ροή των τουριστών να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται. Και μας ενδιαφέρει ο αριθμός των Ρώσων τουριστών να μεγαλώνει, και η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα να αυξάνεται.

Ερώτηση: Παρεμπιπτόντως, αναφέρατε εδώ το θρησκευτικό τουρισμό. Φέτος γιορτάζουμε τη χιλιετία της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος.

Απάντηση: Του ρωσικού μοναχισμού. Ναι, η χιλιετία της παρουσίας των Ρώσων. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για εμάς. Το επίθετό μου έχει ρίζα — όπως πολύ καλά γνωρίζετε — τον Άθω από κει προέρχεται το Σαφώνοφ… Εγώ, να σας πω την αλήθεια, πριν από μερικά χρόνια ταξιδεύοντας με την οικογένειά μου στην Ελλάδα, συνειδητοποίησα ότι πρέπει να επισκεφθώ το Άγιο Όρος, αυτό το πνευματικό θησαυρό, και θεωρούσα ότι αυτό ήταν το καθήκον μου. Πήγα στο Άγιο Όρος, στη ρωσική Μονή Αγίου Παντελεήμονος, και νομίζω ότι αυτό το καταπληκτικό ταξίδι, καταπληκτικό προσκύνημα, με έχει επηρεάσει αρκετά. Πολλά πράγματα εκεί τα αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά: αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά τον εαυτό σου, τη ζωή, τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο. Και πραγματικά, πιστεύω ότι για πολλούς αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον. Ίσως ακόμη και για εκείνους τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν στο θεό, ένα τέτοιο ταξίδι, για παράδειγμα, στο Άγιο Όρος θα μπορούσε να δείξει μια διαφορετική πλευρά πολλών πραγμάτων.

Πράγματι, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός — η χιλιετία της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος, και η προώθηση αυτού του γεγονότος συναντά μεγάλο ενδιαφέρον στη χώρα μας. Συνεργαζόμαστε ενεργά με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, και τώρα ασχολούμαστε με τη ανάπτυξη των προσκυνηματικών διαδρομών και θρησκευτικών προορισμών της χώρας μας. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να συμπεριληφθούν σε αυτές τις διαδρομές και οι διαδρομές στην Ελλάδα, στο Άγιο Όρος. Πιστεύουμε ότι αυτό έχει εξαιρετική σημασία. Ειδικά τώρα που γιορτάζουμε την χιλιετία της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος.

Ερώτηση: Από τη δική μου εμπειρία στη σφαίρα των σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδα χωρίς να αναφέρω στατιστικά στοιχεία ξέρω και το βλέπω από τους φίλους μου ότι, ο κάθε δεύτερος Ρώσος, που πάει για διακοπές στην Ελλάδα, σίγουρα το θεωρεί χρέος του να επισκεφτεί κάποιο κοντινό μοναστήρι ή εκκλησία, είτε είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, στην Εύβοια, είτε στην Πάτμο, στα Μετέωρα και σε πολλά άλλα μέρη, σε μοναστήρια θα πάει…

Απάντηση: Οπωσδήποτε, και την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Κύπρος είναι ένα ξεχωριστό κράτος, αλλά θα ήθελα επίσης να πω ότι ο Ρώσος, που επισκέπτεται την Ελλάδα ή την Κύπρο, οπωσδήποτε θα επισκεφθεί τα πνευματικά κέντρα, μοναστήρια, εκκλησίες. Τώρα, όπως γνωρίζετε, σε εμάς πραγματικά υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία αναπτύσσεται ενεργά, γι' αυτό και οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία και για θρησκευτικούς σκοπούς αλλά και για εκπαιδευτικούς και πολιτισμικούς σκοπούς. Ναι, αυτό είναι αλήθεια.

Ερώτηση: Και το πνεύμα, το πνεύμα. Ο κάθε Ρώσος στην Ελλάδα δηλώνει ότι το πνεύμα είναι μητρικό, οικείο. Δεν αισθάνεται ξένος.

Απάντηση: Ναι, όντως οι Ρώσοι στην Ελλάδα αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Αυτό είναι αλήθεια. Δεν είναι καθόλου υπερβολή. Αισθανόμαστε πολύ άνετα. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Γιατί όταν μιλάμε για τον τουρισμό στην πρώτη θέση βάζουμε την ασφάλεια των πολιτών μας, οι οποίοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, που δυστυχώς, η απειλή της τρομοκρατίας εξαπλώνεται σε πολλές χώρες. Βλέπουμε, ότι μεγάλης κλίμακας, αιματηρές και με δεκάδες θύματα τρομοκρατικές ενέργειες γίνονται σε πολλές χώρες. Έτσι, πραγματικά, είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, μια χώρα με την οποία έχουμε κοινές πνευματικές βάσεις και παραδόσεις και πρώτα απ' όλα, βέβαια, στο θρησκευτικό τομέα. Αυτό είναι θεμελιώδους σημασίας.

Ερώτηση: Όλεγκ Πετρόβιτς, μπορώ να το πω ως εξής. Από τη μία πλευρά, στην Ελλάδα τώρα έχουμε ανάγκη, για να πάνε όσο το δυνατόν πιο πολλοί Ρώσοι, όχι γενικώς αλλά φέτος, το 2016, αυτή τη σεζόν. Προς το παρόν προβλέπεται μία στάση αναμονής, από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνες για ό, τι συμβαίνει στην Ελλάδα όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά και από την άποψη, των μεταναστών, όταν οι ίδιοι αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορα. Από την άλλη πλευρά είναι η πρώτη σεζόν που οι Ρώσοι δεν θα πάνε στην Τουρκία. Μεγάλο, τεράστιο κύμα ανθρώπων δεν θα πάει στην Τουρκία λόγω των γνωστών γεγονότων. Πώς, λοιπόν, μπορούν να διασυνδεθούν αυτά τα γεγονότα, και τι θα θέλατε να κάνουν οι Έλληνες για να είναι πιο ελκυστικές οι προσφορές προς την αγορά της Ρωσίας?

Απάντηση: Πραγματικά συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τουριστικούς πράκτορες από την Ελλάδα, και με τις ελληνικές τουριστικές αρχές, με την Ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε άριστες σχέσεις με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία, η πρέσβης είναι μια υπέροχη γυναίκα όπως και η επικεφαλής του Προξενείου στη Μόσχα. Παρεμπιπτόντως, με την ευκαιρία, θα ήθελα να τις συγχαρώ για την Ημέρα της Γυναίκας και να τις ευχηθώ ότι καλύτερο.

Πραγματικά έχουμε πολύ καλές σχέσεις, και συζητάμε απολύτως ανοικτά τα μέτρα τα οποία κατά τη γνώμη μας θα συμβάλουν στην αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών που θα πάνε στην Ελλάδα. — Νομίζω ότι θα είχε ενδιαφέρον και αποδοτικότητα, οι τουριστικοί πράκτορες στην Ελλάδα, να εξετάσουν το ενδεχόμενο της προσφοράς κάποιας ειδικής πρότασης για τους Ρώσους τουρίστες. Επειδή είναι σαφές ότι η τιμή του τουριστικού πακέτου στην Ελλάδα είναι σε ευρώ, και το κόστος αυτού του τουριστικού πακέτου έχει σχεδόν διπλασιαστεί λόγω της υποχώρησης του ρουβλίου έναντι του ευρώ. Αν τα ελληνικά τουριστικά πρακτορεία έπαιρναν κάποιες αποφάσεις σχετικά με τη χορήγηση εκπτώσεων για τους Ρώσους τουρίστες, πιστεύω ότι αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό, και θα ακουγόταν σοβαρό και ενδιαφέρον εν όψει της υψηλής τουριστικής περιόδου, η οποία πλησιάζει αμείλικτα. Αυτή είναι η πρώτη κατεύθυνση αλληλεπίδρασης.

— Η δεύτερη κατεύθυνση της αλληλεπίδρασης κατά τη γνώμη μου, η ύπαρξη της θεώρησης εισόδου έχει σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις στην αμοιβαία ροή των τουριστών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας, υπάρχει η συνθήκη του Σέγκεν και οι θεωρήσεις χορηγούνται στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, αλλά όσο πιο απλά, γρήγορα και φθηνά οι πολίτες μας παίρνουν τη θεώρηση, τόσο πιο εύκολα θα λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την επίσκεψη στην Ελλάδα για αναψυχή και για άλλους λόγους.

Και κάτι άλλο. Νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο η Ελλάδα να επεκτείνει τις προσπάθειές της όσον αφορά την προώθησή της ως μιας πολύ κοντινής, φιλικής χώρας για την αύξηση του αριθμού των τουριστών. Ίσως να προωθήσει τον εαυτό της πιο πολύ και πιο ενεργά. Κατανοούμε ότι υπάρχει πολύ σοβαρός ανταγωνισμός στην αγορά του τουρισμού. Πράγματι, πολλές χώρες ενδιαφέρονται ώστε οι Ρώσοι τουρίστες να έρθουν σ 'αυτές. Και φυσικά, έχουμε πολλή διαφήμιση από πολλές χώρες. Είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα να προωθεί τον εαυτό της επίσης ενεργά. Να διαφημίσει ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται για την άφιξη των Ρώσων, ότι τους περιμένουν, ότι έχουν ετοιμάσει κάποιες ειδικές προσφορές, ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα έχουν ασφάλεια και άνεση. Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει. Αυτό ονομάζεται προώθηση της χώρας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Και, φυσικά, με αυτό θα πρέπει να ασχοληθεί η Ελληνική Κυβέρνηση και τα ελληνικά τουριστικά πρακτορεία.

Πιστεύω ότι η επόμενη κατεύθυνση είναι πολύ ελπιδοφόρα. Η Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό συσχετίζεται με τις διακοπές στην παραλία. Πράγματι, η Ελλάδα έχει όμορφες, άνετες και ζεστές ακτές. Ζεστό ήλιο, ζεστή θάλασσα. Ωστόσο, εκτός από αυτό η Ελλάδα έχει μια βαθιά χριστιανική κουλτούρα και άπειρα εξαιρετικά μνημεία. Έχει τον αρχαίο πολιτισμό που αποτελεί τη βάση του σύγχρονου πολιτισμού, στην πραγματικότητα γεννήθηκε εκεί στην Ελλάδα. Και βεβαίως, θα θέλαμε στις προτάσεις για την προώθηση της Ελλάδας ως ενός άνετου προορισμού για τους Ρώσους, να αναφέρεται και ο πολιτιστικός τουρισμός, ο προσκυνηματικός αγροτουρισμός, ιαματικός, εκπαιδευτικός τουρισμός κ.ά. Η Ελλάδα έχει πολλά μνημεία πολιτισμού, της αρχιτεκτονικής και της φύσης.