ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Δέκα ρωσικές περιοχές Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς
© Sputnik/Anton Denisov
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δέκα ρωσικές περιοχές Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς

Κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της άγριας φύσης. Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία: αυτή την ημέρα το 1973 υιοθετήθηκε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας. Την Ημερα αυτή δίνεται η ευκαιρία να στραφεί η προσοχή στην ποικιλομορφία και την ομορφιά του κόσμου.

Για να διατηρηθούν και να ενισχυθούν όχι μόνο οι πολιτιστικοί, αλλά και οι φυσικοί πόροι του πλανήτη, το 1972, η ΟΥΝΕΣΚΟ δημιούργησε την Λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, κύριος στόχος της οποίας είναι να γίνονται γνωστά και να προστατεύονται μοναδικά στο είδος τους αντικείμενα. Σήμερα στη λίστα περιλαμάνονται πάνω από χίλια αντικείμενα.

Όλη η ποικιλομορφία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς χωρίζεται σε τρεις ομάδες: πολιτιστικές, φυσικές, πολιτιστικό- φυσικές τοποθεσίες. Σήμερα στο έδαφος της Ρωσίας υπάρχουν 26 περιοχές, δέκα από τις οποίες αποτελούν μοναδικά φυσικά αντικείμενα.

Τα παρθένα δάση του Κόμι

© Sputnik/I. Puntakov

Πρώτα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Ρωσία, έχουν συμπεριληφθεί τα παρθένα δάση του Κόμι. Πρόκειται για μία τεράστια και σχεδόν ανέγγιχτη, από τον άνθρωπο, φυσική περιοχή, στα βορειοανατολικά της Δημοκρατίας του Κομ. Σε αυτά τα δάση αναπτύσσονται κυρίως έλατα πεύκα, καθώς και διάφορα είδη σημύδας, πεύκης και κέδρου.

Στην περιοχή υπάρχουν από τα παλαιότερα στη Ρωσία αποθέματα για την προστασία της φύσης, που βρίσκονται στις δυτικές πλαγιές των βορείων Ουραλίων, και το εθνικό πάρκο, Γιουγκιντ Βα. Η δέσμευση αυτής της περιοχής συνετέλεσε σημαντικά στη σταθεροποίηση της κατάστασης του περιβάλλοντος. Επίσης, η παρθένα προστατευόμενη φυσική περιοχή και τα πάρκα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αρχαιολόγους και τους παλαιοντολόγους.

Ηφαίστεια της Καμτσάτκα

© Sputnik/Ewgeniy Neskoromniy

Τα ηφαίστεια της Καμτσάτκα είναι έξι ξεχωριστές τοποθεσίες, που βρίσκονται στο ανατολικό, κεντρικό και νότιο τμήμα της ομώνυμης χερσονήσου.

Μαζί αποτελούν το σύνολο σχεδόν των μεγάλων τοπίων της Καμτσάτκα, αλλά το καθένα από αυτά διαθέτει μια ισχυρή ''προσωπικότητα''. Εδώ συνολικά υπάρχουν περίπου 30 ενεργά και 300 ανενεργά ηφαίστεια.

Το μνημείο αυτό της  ΟΥΝΕΣΚΟ, περιλαμβάνει το  Κρονόσκ, ένα μοναδικό γραφικό ορεινό ανάγλυφο του εδάφους, (που συμπεριλαμβάνει 26 ηφαίστεια), το ελάχιστα εξερευνημένο ορεινό φυσικό πάρκο του Μπιστρίνσκ, το φυσικό πάρκο του Κλουτσέφκοϊ, ένα από τα υψηλότερα ενεργά ηφαίστεια στην Ευρασία — και το φυσικό πάρκο "Ναλίτσεβο",  μέσα στο οποίο βρίσκεται το διάσημο θέρετρο του Ναλίτσεβ, όπου υπάρχουν περίπου 200 ιαματικές πηγές και  μεταλλικού νερού.

Η λίμνη Βαϊκάλη

© Sputnik/Iliya Pitalev

Η λίμνη Βαϊκάλη, μία από τις μεγαλύτερες φυσικές περιοχές της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Πρόκειται για την παλαιότερη  δεξαμενή γλυκού νερού του πλανήτη μας, η ηλικία της υπολογίζεται στα 25 εκατομμύρια χρόνια, ενώ είναι η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο- με μέγιστο βάθος τα 1.620 μέτρα. Εκτός αυτού, στη Βαϊκάλη βρίσκεται περίπου το 20% των αποθεμάτων γλυκού νερού στον κόσμο. Η ομορφιά της λίμνης και της γύρω περιοχής προσελκύουν τουρίστες από όλη τη Ρωσία, και από όλο τον κόσμο.

Τα χρυσά βουνά του Αλταϊ

© Sputnik

Στην περιοχή, όπου συναντώνται τέσσερα μεγάλα κράτη της Ευρασίας — Ρωσία,  Καζακστάν, Κίνα και Μογγολία, βρίσκονται τα Χρυσά βουνά του Αλτάι, ένα από τα πιο σημαντικά ορεινά συστήματα της Κεντρικής Ασίας και της Νότιας Σιβηρίας.

Εδώ μπορείς να δεις μια ποικιλία τοπίων — από τις στέπες και την τάιγκα έως την βουνίσια τούνδρα και τους παγετώνες. Πάνω από το έδαφος κυριαρχεί το δικέφαλο (δίκορφο) βουνό Μπελούχα που καλύπτεται από ένα καπέλλο αιώνιου χιονιού και πάγου. Είναι το υψηλότερο σημείο όχι μόνο των Αλτάι, αλλά σε όλη την Σιβηρία, με ύψος 4506 μέτρα, ενώ στα δυτικά του Μπελούχα υπάρχουν δεκάδες ορεινοί παγετώνες.

Δυτικός Καύκασος

© Sputnik/Vitaliy Saveliev

Ο Δυτικός Καύκασος είναι μία φυσική οροσειρά, στο δυτικό τμήμα της Ευρύτερου  Καυκάσου, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Σότσι. Στον Δυτικό Καύκασο υπάρχουν περισσότερα από 6000 είδη φυτών και ζώων, γεγονός που τον καθιστά ένα μοναδικό κέντρο της βιοποικιλότητας όχι μόνο του Καυκάσου, αλλά και της Ευρασίας.

Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες τουριστικά μονοπάτια, τα οποία στο τελείωμά τους προσφέρουν πανοραμική θέα του τοπίου.  Το μέρος που επισκέπτονται πιό πολύ οι τουρίστες είναι η περιοχή Κράσναγια Παλγιάνα, στα νότια σύνορα.

Το κεντρικό Σιχότ-Αλιν

© Sputnik/ Muravyn

Η πολύτιμη αυτή δασική περιοχή στο βουνό βρίσκεται στη νότια ρωσική Άπω Ανατολή. Εδώ μπορείτε να δείτε στενές βουνίσιες κοιλάδες, τις οποίες διατρέχουν μικρά αλλά ορμητικά ποτάμια, μέσα από βουνά και απόκρημνα βράχια, που συχνά εκβάλλουν στην Ιαπωνική Θάλασσα. Χάρη στο υγρό κλίμα της περιοχής, εδώ σχηματίζονται πυκνά δάση με είδη, η σύνθεση των οποίων αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο πλούσιες και πρωτότυπες σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Η λίμνη του Ουμπσουνούρσκ

© NASA

Ουμπσουνούρ-Πρόκειται για μία αρκετά μεγάλη ρηχή λίμνη με αλάτι, στο δυτικό τμήμα των τεράστιων και κλειστών μεσοβούνιων λιμνών. Το βόρειο τμήμα της βρίσκεται στο έδαφος της Ρωσίας (Τούβα), και το νότιο — στο έδαφος της Μογγολίας.

Η περιοχή αυτή της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελείται από 12 διασκορπισμένες περιοχές, επτά από τις οποίες βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας. Ολες οι περιοχές βρίσκονται σε διαφορετικά τμήματα της λίμνης, για τον λόγο αυτό διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους σε φυσική σύνθεση  και γενικά αντιπροσωπεύουν όλα τα βασικά είδη των τοπίων, χαρακτηριστικό της Κεντρικής Ασίας. Επίσης, στη λίμνη βρίσκονται μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όπως: αρχαίοι τάφοι, ζωγραφική στους βράχους και πέτρινα γλυπτά.

Το νησί Βράγκελ

© Sputnik/ L. Vaysman

Το νησί Βράγκελ- είναι η βορειότερη από τις δέκα περιοχές της   Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς. Βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα πάνω από την άκρη του Αρκτικού Κύκλου, 71 μοίρες βόρεια του γεωγραφικύ πλάτους, ενώ 70 χλμ ανατολικά βρίσκεται το νησί Χέραλντ, υδάτινο σύνορο με την ανατολική Σιβηρία και την θάλασσα του Τσούκτσκ.

Το νησί είναι μοναδικό γιατί έχει ένα πλούσιο αυτόνομο οικοσύστημα,  

που αναπτύχθηκε σε πλήρη απομόνωση τα τελευταία 50.000 χρόνια — από την εποχή που αποκόπηκε από την ηπειρωτική χώρα. Η περιοχή αυτή  χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από την εξαιρετική βιολογική ποικιλομορφία, καθώς εκεί βρίσκεται μία σειρά από σπάνια και απειλούμενα είδη.

Οροπέδιο του Πουτόρανα

© NASA

Η περιοχή αυτή βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κεντρικής Σιβηρίας, 100 χιλιόμετρα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Τμήμα της συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, και αποτελείται από ένα σύνολο υπο-αρκτικών και αρκτικών οικοσυστημάτων που έχουν διατηρηθεί απομονωμένα σε έναν ορεινό όγκο, μεταξύ των οποίων παρθένες τάϊγκες, τούνδρες, αρκτική έρημο, καθώς και παρθένες λίμνες και ποτάμια με παγωμένο νερό.

Φυσικό πάρκο " Οι στύλοι του Λένα"

© Sputnik/Anton Denisov

Πρόκειται για ένα τοπίο με βράχους σπάνιας ομορφιάς, ύψους 100 μέτρων στις όχθες του ποταμού Λένα στο κεντρικό τμήμα της Δημοκρατίας της Σαχά (Γιακουτία). Μεταξύ των στύλων κυριαρχούν βαθιές και απότομες χαράδρες, όπου σε πολλά σημεία βρίσκονται κομμάτια βράχων. Στην περιοχή υπάρχουν απολιθώματα διαφορετικών ειδών της  Κάμβριας περιόδου, πριν από 500 εκατ. χρόνια.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr