ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Χρυσού Δακτυλιδιού της Ρωσίας: Σεργκιέφ Πασάντ και Περεσλάβλ-Ζάλεσκ
© Sputnik/Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χρυσό δαχτυλίδι της Ρωσίας: Σεργκιέφ Πασάντ και Περεσλάβλ-Ζάλεσκ

Πόλεις του Χρυσού Δαχτυλιδιού-μία παγκοσμίου φήμης τουριστική διαδρομή που περνά μέσα από τις αρχαίες πόλεις της κεντρικής Ρωσίας, η οποία διατηρεί τα μοναδικά μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας, γεγονός που αντικατοπτρίζει όλα τα στάδια της ανάπτυξης της αρχαίας αρχιτεκτονικής. Μεγάλος αριθμός των αντικειμένων της περιοχής περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η περιοχή του Χρυσού Δαχτυλιδιού είναι επίσης γνωστή για τα έργα λαϊκής τέχνης. Η διαδρομή καλύπτει περιοχές της Μόσχας, του Βλαντιμίρ, του Γιαροσλάβλ, του Καστραμά και του Ιβάνοβο.

Το ταξίδι κατά μήκος του Χρυσού Δαχτυλιδιού ξεκινά συνήθως από τη Μόσχα, αφού οι πόλεις που περιλαμβάνονται στη δημοφιλή τουριστική διαδρομή είναι πολύ πιο κοντά στην πρωτεύουσα της Ρωσίας απ' ό τι, για παράδειγμα, στην Αγία Πετρούπολη. Αν έχετε ήδη επισκεφθεί τη Μόσχα, αλλά για τις πόλεις του Χρυσού Δαχτυλιδιού δεν σας μένει παρά μόνο μία ημέρα, αξίζει να επισκεφτείτε το Σεργκιέφ Πασάντ και το Περεσλαβλ, 75 και 140 χιλιόμετρα αντίστοιχα, βορειοανατολικά της Μόσχας.

© Sputnik/Grigoriy Sisoev

Η πόλη του Σεργκιέφ Πασάντ είναι χτισμένη γύρω από το αρχαίο μοναστήρι — Η Λαύρα της Αγίας Τριάδος, το οποίο ιδρύθηκε από τον Άγιο Σέργιο του Ραντονέζ. Το μοναστήρι αυτό καθ' ολη τη διάρκεια της ύπαρξής του, αποτελεί το πιο σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Κατά το Μεσαίωνα, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της βορειοανατολικής Ρωσίας: συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στο ζυγό των Μογγολο-Τατάρων και αντιτάχθηκε στις δυνάμεις της Πολωνίας και της Λιθουανίας κατά τη γνωστή Περίοδο των Ταραχών (από το 1598 έως το 1613, όποτε πραγματοποιήθηκαν φυσικές καταστροφές, εισβολές από Πολωνία και Σουηδία, καθώς και κυβερνητικές αναταραχές).

Για πέντε αιώνες, η περιοχή της Λαύρας της Αγίας Τριάδας αποτελείτο από πληθώρα κτιρίων 50 αρχιτεκτονικών κατασκευών, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν το αντρικό μοναστήρι, την ιερατική σχολή και το Μουσείο Τέχνης με εκθέματα για την ιστορία της Ρωσικής Ορθοδοξίας. Στην πόλη, έξω από το μοναστήρι διατηρούνται επίσης υπέροχα δείγματα της ιστορικής ρωσικής αρχιτεκτονικής, καθώς και πολυάριθμες εκκλησίες και μουσεία.

© Sputnik/Sergey Guneev

Εάν θέλετε να πάτε μόνος σας στο Σεργκιέφ Πασάντ, πιο εύκολο είναι από τον σταθμό Γιάροσλαβ της πρωτεύουσας. Το ταξίδι με προαστιακό προς την πόλη Αλεξαντρόφ διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και κοστίζει 170-300 ρούβλια (92,5-4 ευρώ). Μπορείτε επίσης να πάρετε το λεωφορείο Νο 388, το οποίο αναχωρεί από το σταθμό του μετρό «ВДНХ» κάθε 15-20 λεπτά. Η διαδρομή στοιχίζει περίπου 250 ρούβλια (3 ευρώ), ίσως και περισσότερο, λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης στην εθνική οδό.

Από το Σέργκιεφ Πασάντ μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας προς το Πέρεσλαβλ Ζάλεσκυ. Ιδρύθηκε το 1152 και είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Χρυσού Δαχτυλιδιού και γενέτειρα του διάσημου Ρώσου ηγεμόνα, Αλεξάντερ Νιέβσκι.

© Sputnik/Sergey Guneev

Το Περεσλάβλ βρίσκεται στις όχθες τής μεγάλης λίμνης Πλέσεβα, όπου καθελκύστηκαν τα πρώτα ρωσικά πλοία. Στο τέλος του XVII αιώνα ο Ρώσος τσάρος, Μεγάλος Πέτρος, άσκησε τις δεξιότητες του στη ναυπηγική και τη ναυσιπλοΐα, κατασκευάζοντας πάνω από 100 σκάφη και ιστιοφόρα, τα ονομαζόμενα ρωσικός στόλος. Στο μουσείο «Σκάφος του Πέτρου του Α'», το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της ρωσικής επαρχίας, μπορούμε να δούμε το μοναδικό πλοίο εκείνης της εποχής, που σώζεται μέχρι σήμερα.

Τα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα του Περεσλάβλ Ζάλεσκ είναι οι αρχαίοι ναοί και οι εκκλησίες. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι γεμάτο από διατηρητέα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, καθώς και οχυρώσεις του κάστρου. Στην περιοχή του Περεσλάβλ-Ζάλεσκ βρίσκονται αρκετά μοναστήρια, ένα απ' αυτά είναι το Γκόρισκι, από την κορυφή του οποίου μπορείτε να δείτε πανοραμικά την πόλη.

© Sputnik/Aleksey Kudenko

Γύρω από την πόλη υπάρχουν πολλά ιδιωτικά μουσεία με συγκεκριμένα εκθέματα, όπως για παράδειγμα, το μουσείο με τα τσαγιερά, το μουσείο με τα σίδερα σιδερώματος ή το μουσείο με τις ατμομηχανές. Βόρεια του Πέρεσλαβλ υπάρχει ένα αρχαιολογικό μνημείο, στο οποίο διασώζονται ίχνη από την παγανιστική εποχή.

© Sputnik/Dmitriy Korobeynikov

Όσο για το πού θα φάτε, τόσο στο Σεργκίεφ Πασάντ όσο και στο Περεσλάβλ υπάρχουν αρκετά καφενεία και εστιατόρια, όπου μπορείτε να φάτε νόστιμα και φθηνά. Μπορείτε είτε να επιλέξετε ένα μέρος του δικού σας γούστου είτε να απευθυνθείτε στο γνωστό πρακτορείο TripAdvisor. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Παρότι οι πόλεις αυτές βρίσκονται κοντά στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις του Χρυσού Δακτυλιδιού, δεν έχει νόημα να περάσετε εδώ τη νύκτα σας.

Εάν δεν επιθυμείτε να κάνετε μόνοι σας αυτό το ταξίδι, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα από τα πολλά τουριστικά πρακτορεία, τα οποία διοργανώνουν εκδρομές στις πόλεις του Χρυσού Δαχτυλιδιού. Η πιο απλή και δημοφιλής διήμερη εκδρομή περιλαμβάνει και μια επίσκεψη στο Μεγάλο Ροστόφ και στο Γιαροσλάβλ, και στοιχίζει 6.000 ρούβλια (80 ευρώ). Φυσικά τα πρακτορεία αυτά προσφέρουν και ατομικές επιλογές εκδρομών για κάθε γούστο και πορτοφόλι.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr