ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το αιγυπτιακό all inclusive αναβάλλεται
© EPA/KATIA CHRISTODOULOU
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το αιγυπτιακό all inclusive αναβάλλεται

Τον τελευταίο καιρό, τα νέα ήταν όλο και πιο ευχάριστα για εκείνους που έχουν συνηθίσει να κάνουν διακοπές στις αιγυπτιακές παραλίες. Φαινόταν ότι θα ξεκινούσαν, εκ νέου, οι πτήσεις προς αυτόν τον προορισμό. Οι πτήσεις από τη Ρωσία προς την Αίγυπτο έχουν ανασταλεί από τις 6 Νοεμβρίου, έπειτα από την τρομοκρατική ενέργεια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους Α321 πάνω από τη χερσόνησο του Σινά. Στις 25 Μαρτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, δήλωσε ότι Ρωσία και Αίγυπτος είχαν φτάσει στο τελικό στάδιο της συμφωνίας επανεκκίνησης της μεταξύ τους εναέριας κυκλοφορίας, η οποία θα μπορούσε να αποκατασταθεί από τις αρχές του καλοκαιριού.  «Πλέον, γίνεται εξαιρετικά εντατική δουλειά. Πιστεύω ότι απομένουν μόνον ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτές είναι, βεβαίως, σημαντικές, αλλά σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων οι Ρώσοι και οι Αιγύπτιοι εκπρόσωποι συνεργάζονται στενά», είπε ο Μπογκντάνοφ, σχολιάζοντας το ζήτημα της αποκατάστασης της εναέριας κυκλοφορίας με την Αίγυπτο. Ως προς αυτό, πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με το πιο ευνοϊκό σενάριο, η εναέρια κυκλοφορία μπορεί να αποκατασταθεί ως τις γιορτές του Μαΐου. 

Τώρα όμως, αφότου ο αεροπειρατής του αιγυπτιακού αεροσκάφους Α320, απειλώντας το πλήρωμα και τους επιβάτες ζωσμένος με εκρηκτικά, απαίτησε την αλλαγή του δρομολογίου που ακολουθούσε το αεροπλάνο (Αλεξάνδρεια-Κάιρο), και ανάγκασε τους πιλότους να το προσγειώσουν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στην Κύπρο, δεν πρέπει να βιαστεί κανείς να κλείσει τα εισιτήριά του για Αίγυπτο. Εν μέσω αυτής της περίπλοκης κατάστασης, δύσκολα θα ληφθεί υπόψη κατά τη διαδικασία αποκατάστασης της εναέριας κυκλοφορίας το γεγονός ότι ο λόγος πίσω από την αεροπειρατεία, όπως σύντομα έγινε γνωστό, δεν ήταν μια τρομοκρατική απόπειρα αλλά ο έρωτας για μια γυναίκα. «Όλα σε αυτόν τον κόσμο συνδέονται πάντοτε με τις γυναίκες», ήταν το φιλοσοφικής χροιάς σχόλιο του προέδρου της Κύπρου. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Οργανισμού Τουρισμού, Ιρίνα Τιούρινα, το περιστατικό της αεροπειρατείας στο αιγυπτιακό αεροσκάφος μπορεί να επηρεάσει όσους πάρουν την απόφαση να ταξιδέψουν προς εκείνην την κατεύθυνση. «Την πληροφορία ότι η αιγυπτιακή αγορά σταδιακά ανοίγει η τουριστική βιομηχανία την ακούει από τη στιγμή του κλεισίματός της. Οι καταναλωτές, δηλαδή οι τουρίστες, από τη δική τους πλευρά, αναμένουν με αγωνία το άνοιγμα του αιγυπτιακού διαδρόμου και ρωτούν επίμονα γι' αυτό τα τουριστικά γραφεία, αλλά η ίδια η βιομηχανία δεν πιστεύει πολύ σε αυτό το ενδεχόμενο», είπε η Τιούρινα. 

Η Αίγυπτος πήρε όλα τα μέτρα  που απαιτούνται για την ασφάλεια των ξένων τουριστών στα θέρετρα της

«Σύμφωνα με την άποψη εκείνων που καλούνται να αποφασίσουν αν θα γίνει ή όχι το άνοιγμα, η αεροπειρατεία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε αυτήν τους την απόφαση. Μπορεί, δηλαδή, να καθυστερήσει το άνοιγμα της Αιγύπτου, αν υποθέσουμε ότι πράγματι κάτι τέτοιο είχε προγραμματιστεί να γίνει στο προσεχές διάστημα. Αυτό είναι κάτι που εμείς δεν το ξέραμε και εξακολουθούμε να μην το ξέρουμε», προσέθεσε.

Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας απηύθυναν κάλεσμα να μην επισπευστεί η αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας με την Αίγυπτο. Την ακύρωση των πτήσεων προς τη συγκεκριμένη χώρα ζήτησε ο αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ντμίτρι Γκοροβτσόφ. «Πριν τις πρωτοχρονιάτικες διακοπές, εισηγήθηκα μια σειρά προτάσεων για την προσωρινή αναστολή των μετακινήσεων εκτός των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, λαμβάνοντας υπόψη την αναδυόμενη τρομοκρατική απειλή. Στη δεδομένη περίπτωση καθίσταται προφανές ότι είναι νωρίς ακόμη να μιλήσει κανείς για επανέναρξη των πτήσεων προς την Αίγυπτο, εφ' όσον για την ώρα δεν παρατηρούμε σοβαρές αλλαγές στο επίπεδο της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας από την αιγυπτιακή πλευρά μέσα από το παράδειγμα αυτής της αεροπειρατείας», είπε ο Γκοροβτσόφ.

Ο πρώτος αναπληρωματικός πρόεδρος της επιτροπής για τις μεταφορές της Κρατικής Δούμας, Βιτάλι Εφίμοφ, θεωρεί ότι δεν υφίσταται κίνδυνος αναφορικά με αυτό το θέμα. Επεσήμανε ότι στα αιγυπτιακά αεροδρόμια εργάζονται Ρώσοι ειδικοί, οι οποίοι ασχολούνται με ζητήματα ασφαλείας. «Εκεί δουλεύουν οι εμπειρογνώμονές μας, οι οποίοι διορθώνουν όλα αυτά τα προβλήματα και εντοπίζουν τα σφάλματα. Επομένως, όταν όλα θα είναι έτοιμα, και κυρίως μόλις ενσκήψει κάποιος καινούριος κίνδυνος, οι εμπειρογνώμονές μας θα εργαστούν έως ότου επιλυθούν όλα τα προβλήματα», ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti. Όπως δήλωσε, το αεροδρόμιο του Καΐρου έχει ήδη σημειώσει προόδους στο επίπεδο της ασφάλειας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, προέτρεψε να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα σε συνάρτηση με την επιρροή των όσων συνέβησαν  με το αεροσκάφος Α320 στην αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας Ρωσίας και Αιγύπτου. «Πρώτον, εμείς, βεβαίως, λαμβάνουμε πληροφορίες, όπως εξάλλου κάνουν όλοι, από τα ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή, ενόσω οι πληροφορίες που μας έρχονται είναι κάπως αντικρουόμενες, δε θα ήταν ορθή η διατύπωση συμπερασμάτων. Μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως  υπό ποιες συνθήκες συνέβησαν όσα συνέβησαν, θα ήταν επίσης λάθος να βγουν συμπεράσματα σχετικά με το θέμα της αποκατάστασης της εναέριας κυκλοφορίας. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο και πολύ σημαντικό θέμα. Η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών μας αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα. Επαναλαμβάνω όμως για ακόμη μια φορά ότι δε θα ήταν ορθό να εξαχθούν τόσο πρώιμα συμπεράσματα», ανέφερε ο Πεσκόφ.    

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr