ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Γιαροσλάβλ και Ροστόφ, δύο πόλεις που αξίζει να δείτε στη  διαδρομή του «Χρυσού δαχτυλιδιού»
© Sputnik/Aleksey Kudenko
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χρυσό Δαχτυλίδι της Ρωσίας: Γιαροσλάβλ και Ροστόφ

Το «Χρυσό Δαχτυλίδι», είναι μια διεθνώς γνωστή τουριστική διαδρομή, μέσα από τις αρχαίες ρωσικές πόλεις της κεντρικής Ρωσίας, στις οποίες σώζονται μοναδικά μνημεία που έχουν σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας, και τα οποία αντικατοπτρίζουν όλα τα στάδια εξέλιξης της αρχαίας ρωσικής αρχιτεκτονικής. Αρκετά από τα μνημεία αυτά, έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η περιοχή του «Χρυσού Δαχτυλιδιού» είναι επίσης γνωστή για τα έργα λαϊκής τέχνης. Η διαδρομή, καλύπτει το τμήμα των περιοχών της Μόσχας, του Βλαντιμίρ, του Γιαροσλάβλ, της Καστρομά και του Ιβάνοβο.

Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Χρυσού Δακτυλιδιού της Ρωσίας: Σεργκιέφ Πασάντ και Περεσλάβλ-Ζάλεσκ

Το Μέγα Ροστόφ είναι μια μικρή, αλλά ενδεχομένως η αρχαιότερη πόλη του «Χρυσού Δαχτυλιδιού». Η παλαιότερη αναφορά που υπάρχει σε χειρόγραφο για το Ροστόφ χρονολογείται από το 862. Σε όλη την διάρκεια της ιστορία του, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζωή της Βορειοανατολικής Ρωσίας, ως ένα σημαντικό πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο.

Και σήμερα στο Μέγα Ροστόφ, υπάρχουν πολλά που μπορεί να δει κανείς, αν σκεφτεί ότι μέσα στην πόλη υπάρχουν περισσότερα από 300 πολιτιστικά μνημεία. Ιστορικά δρομάκια, μεγαλοπρεπείς ναοί, παλιά σπίτια και ασυνήθιστα μουσεία προσφέρουν στον επισκέπτη άπειρες εντυπώσεις. Η πόλη είναι ακόμη γνωστή για τις φυσικές ομορφιές της, καθώς βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Νέρα. Όταν μάλιστα ο καιρός είναι καλός, μπορεί κανείς να δει, πως οι λευκοί πέτρινοι πύργοι του Κρεμλίνου του Ροστόφ αντανακλώνται στο νερό της λίμνης.

© Sputnik/

Το Κρεμλίνο, είναι το κύριο αξιοθέατο του Ροστόφ, και πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο. Το μεγαλύτερο τμήμα του αρχιτεκτονικού αυτού συμπλέγματος του Κρεμλίνου ανεγέρθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Σχεδόν όλα τα κτίρια έχουν τον ίδιο αρχιτεκτονικό ρυθμό, αλλά καθένα είναι ξεχωριστό και πρωτότυπο. Σε αντίθεση με πολλές παλιές ρωσικές πόλεις και μοναστήρια, το Κρεμλίνο του Ροστόφ, δεν χτίστηκε ως φρούριο, αλλά ως τόπος διαμονής του τοπικού Μητροπολίτη. Έτσι, ευθύς εξαρχής δεν είχε την ενίσχυση που απαιτεί ένα φρούριο, αλλά ήταν περίτεχνα διακοσμημένο.

Επίσης στο Μέγα Ροστόφ αξίζει να επισκεφθεί κανείς το μοναστήρι Σπάσο Γιακόβλεφσκι. Όταν μάλιστα ο επισκέπτης δει τις διάφορες αρχιτεκτονικές μορφές που συνδυάζονται με τρόπο πανοραμικό, τού δημιουργείται η εντύπωση ότι βρίσκεται σε μια παραμυθένια πόλη, που ενσωματώνεται περίφημα μέσα στο παραλίμνιο μαγευτικό τοπίο. Ο επισκέπτης μπορεί να πάει με τα πόδια από το Κρεμλίνο στο μοναστήρι, μέσα σε 15-20 λεπτά. Κατά τη θερινή περίοδο, μπορεί επίσης να διανύσει την απόσταση αυτή με βάρκα και να απολαύσει το όμορφο τοπίο.

© Sputnik/

Δεν είναι φυσικά δύσκολο να επισκεφθείτε το Μέγα Ροστόφ, καθώς η πόλη διαθέτει καλή σιδηροδρομική σύνδεση με τη Μόσχα και το Γιαροσλάβλ. Το ταξίδι από την πρωτεύουσα έως το Ροστόφ διαρκεί περίπου τρεις ώρες, ενώ από το Γιαροσλάβλ περίπου μία ώρα. Επιπλέον, υπάρχουν σε καθημερινή βάση λεωφορεία που αναχωρούν από τη Μόσχα, το Γιαροσλάβλ, την Καστρομά, το Περεσλάβλ-Ζαλέσκι και το Σεργκίεφ Ποσάντ, για το Ροστόφ. Η τιμή του εισιτηρίου, με αναχώρηση από τη Μόσχα κυμαίνεται από τα 400 — 1200 ρούβλια (5-15 ευρώ).

Δεδομένου ότι οι περιηγήσεις στην πόλη διαρκούν τέσσερις με πέντε ώρες, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το Ροστόφ για μια ημέρα. Αν φυσικά ο χρόνος αυτός δεν επαρκεί για κάποιους επισκέπτες, τότε μπορούν να διανυκτερεύσουν σ ένα από τα 10 και πλέον ξενοδοχεία που υπάρχουν στην πόλη, σε προσιτές τιμές. Μόνο κατά τη θερινή περίοδο, αξίζει να κλείσετε ένα δωμάτιο εκ των προτέρων. Στο Ροστόφ δεν υπάρχει πρόβλημα με το φαγητό, αφού στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια με ιδιαίτερα προσιτές τιμές υπηρεσιών.

Συνεχίζοντας κανείς το ταξίδι του, στην διαδρομή του «Χρυσού Δαχτυλιδιού», μπορεί να επισκεφθεί την πόλη Γιαροσλάβλ. Σε αντίθεση με το Ροστόφ, το Γιαροσλάβλ είναι μια μεγάλη πόλη και ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο, που ο επισκέπτης για να δει τα αξιοθέατα του αξίζει να μείνει δύο μέρες.

© Aleksandr Zinovev

Το Γιαροσλάβλ, συνδυάζοντας στην αρχιτεκτονική των κτισμάτων του τις πιο διαφορετικές μορφές και τάσεις, έδωσε το δικαίωμα σε μερικούς ιστορικούς της τέχνης να το χαρακτηρίζουν ως την Φλωρεντία του Ρωσικού Βορρά. Και ο χαρακτηρισμός αυτός ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στην αλήθεια, καθώς στο Γιαροσλάβλ διασώζονται περίπου 800 μνημεία αρχιτεκτονικής, που βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους, ενώ το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο Γιαροσλάβλ καταφθάνουν τουρίστες απ' όλες τις γωνιές της Γης, που έρχονται να θαυμάσουν τις πολυάριθμες εκκλησίες, τους καθεδρικούς ναούς και τα μοναστήρια. Η πόλη, χτισμένη από λευκή πέτρα, με την μοναδική της αύρα, τους σπάνιους κήπους και τις παμπάλαιες εκκλησίες που διασώζονται μέχρι σήμερα, εντυπωσιάζει αφάνταστα τον επισκέπτη. Το Γιαροσλάβλ έχει τόσα εντυπωσιακά αξιοθέατα, που απλά μία και μόνο αναφορά σ' αυτά απαιτεί πολύ χρόνο. Στην περίπτωση αυτή ισχύει αυτό που λέμε, «μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις».

© Aleksandr Zinovev

Το Γιαροσλάβλ, δεν είναι μόνο μια αρχαία πόλη με 1.000 και πλέον χρόνια ιστορίας, όπου η ζωή συνεχίζεται σταθερά και αβίαστα. Τα ιστορικά μνημεία της αρχιτεκτονικής συνυπάρχουν με τις σύγχρονες υποδομές. Το Γιαροσλάβλ είναι σε θέση να προσφέρει στους κατοίκους του και τους επισκέπτες του, κάθε είδους ψυχαγωγία για όλα τα γούστα: νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, καταστήματα, αθλητικά κέντρα και πολλά άλλα.

Το Γιαροσλάβλ διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν θέλει κάποιος να ενοικιάσει ένα διαμέρισμα ή ακόμα και ένα εξοχικό σπίτι στα προάστια του. Οι τιμές είναι καθ όλα λογικές, έτσι που ο καθένας να μπορεί να κάνει την κατάλληλη επιλογή. Το ίδιο εύκολο είναι το επισκεφθεί. Το τραίνο από τη Μόσχα, κάνει περίπου τέσσερις ώρες, ενώ από Κοστρομά και Ροστόφ, περίπου μία ώρα.

Μπορεί να πάρει κανείς και το λεωφορείο από τη Μόσχα και όλες τις πόλεις του «Χρυσού Δαχτυλιδιού».

© Aleksandr Zinovev

Αν έχετε στη διάθεση σας κάποιες μέρες και θέλετε κάτι το εντελώς ασυνήθιστο, μπορείτε να ταξιδέψτε στο Γιαροσλάβλ με ποταμόπλοιο κρουαζιέρας μέσω του ποταμού Βόλγα, στο οποίο θα επιβιβαστείτε από τη Μόσχα. Το ταξίδι με ποταμόπλοιο διαρκεί περίπου δύο ημέρες, αλλά θα έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε και να ξεναγηθείτε σε πολλές παλιές ρωσικές πόλεις. Το ταξίδι με ποταμόπλοιο δεν είναι φθηνό, καθώς η τιμή του εισιτηρίου ξεκινά από 16.000 ρούβλια (200 ευρώ) για να έχετε μια θέση σε καμπίνα με παράθυρο, αλλά αξίζει τον κόπο να κάνετε την ασυνήθιστη αυτή διαδρομή και να αποκομίσετε αξέχαστες εντυπώσεις.