ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΕΛΙΤΟΥΡ: Σημαντική η συνεργασία με τη Ρωσία
© Sputnik/Виталий Ankov
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΛΙΤΟΥΡ: Σημαντική η συνεργασία με τη Ρωσία

Την Ελλάδα επιλέγουν επισκέπτες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης*, για υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει τη συνεργασία με τη Ρωσία, σε συνέντευξή του στο www.greece-russia2016.gr, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού (ΕΛΙΤΟΥΡ), Γιώργος Σταματίου.

Στο πλαίσιο δε, του αφιερωματικού χαρακτήρα Έτους Ελλάδας — Ρωσίας, ο κ. Σταματίου αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Ελληνο-Ρωσικό επιμελητήριο και το workshop το οποίο οργανώθηκε στην έδρα του ΕΛΙΤΟΥΡ για την προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού, καθώς και στη συνεργασία ανάμεσα στα Συμβούλια ιατρικού τουρισμού των δύο χωρών.

«Έχουμε άριστη συνεργασία με τον επίσημο φορέα της Ρωσίας στο παγκόσμιο συμβούλιο ιατρικού τουρισμού Global Healthcare Travel Council και συγκεκριμένα με την κυρία Oxana Medvedeva από το αντίστοιχο Συμβούλιο Ιατρικού Τουρισμού της Ρωσίας "Russian Healthcare Travel Council"» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διενεργηθεί για το ΕΛΙΤΟΥΡ, αυτή την περίοδο, την Ελλάδα επιλέγουν επισκέπτες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι ενδιαφέρονται κυρίως για πλαστική χειρουργική, αποκατάσταση και εμφύτευση μαλλιών, αλλά και άλλες υπηρεσίες σε μικρότερο βαθμό.

Η Ελλάδα — υπογράμμισε ο κ. Σταματίου — διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων που την έχουν καταστήσει ελκυστικό προορισμό ιατρικού τουρισμού. «Έχουμε κατορθώσει να διαθέτουμε υπερσύγχρονες υποδομές ιδιωτικής υγείας, και ιατρικό προσωπικό με διεθνή αναγνώριση, τα οποία σε συνδυασμό τόσο με την κατάρτιση που υπάρχει στη χώρα γύρω από τον τουρισμό όσο και με την απαράμιλλη ομορφιά της χώρας, καθιστούν την Ελλάδα ένα κορυφαίο προορισμό», επισήμανε.

Αναφερόμενος στους τομείς της ιατρικής φροντίδας που μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΕΛΙΤΟΥΡ είπε πως αυτοί «έχουν καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν οι κάτοικοι άλλων χωρών και με το είδος των υπηρεσιών που έχει την δυνατότητα να προσφέρει η χώρα μας».

Πιο συγκεκριμένα οι κλάδοι στους οποίους εξειδικεύεται η Ελλάδα είναι η περίθαλψη και νοσηλεία κάθε είδους χειρουργικού και παθολογικού περιστατικού, η Αποκατάσταση, η Αιμοκάθαρση, η Διάγνωση, η Αισθητική Δερματολογία και Πλαστική Χειρουργική, η Οδοντιατρική και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή καθώς και μεγάλα χειρουργεία (ογκολογικά, νευροχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά κ.λπ.).

Στόχος της ΕΛΙΤΟΥΡ είναι η συλλογή περισσοτέρων συγκεκριμένων στοιχείων για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα μας. «Πρέπει να υπάρχει συνεχής ανάπτυξη και αξιοποίηση του δικτύου μας και αξιολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών, έτσι ώστε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου φιλοξενία στους τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας", σημείωσε ο κ. Σταματίου.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις του ΕΛΙΤΟΥΡ εντός και εκτός της χώρας για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, ο κ. Σταματίου σημείωσε πως το Συμβούλιο προγραμματίζει "πληθώρα ενεργειών", μεταξύ των οποίων ένα διεθνές πρόγραμμα εκπαίδευσης με αντικείμενο την Επαγγελματική Εξειδίκευση και Πιστοποίηση για Ειδικούς Συντονιστές-Διαμεσολαβητές Ιατρικού Τουρισμού (Medical Tourism Coordinators), στην Ελλάδα. "Ενώ, το 2017 θα διοργανώσουμε το Global Conference of Medical Tourism, στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή όλων των χωρών-μελών του Διεθνούς Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού. Αναφοράς, επίσης, χρήζει η επανεκλογή της Ελλάδας μέσω του κ. Αντώνη Βλαχούση, Αντιπροέδρου της ΕΛΙΤΟΥΡ, στη θέση του Αντιπροέδρου του Global Healthcare Travel Council », πρόσθεσε ο κ. Σταματίου.

Λίγα λόγια για το ΕΛΙΤΟΥΡ

Το Ελληνικό Συμβούλιο Ιατρικού Τουρισμού "ΕΛΙΤΟΥΡ" ιδρύθηκε στο Μονακό το 2013 στο πλαίσιο του συνεδρίου International Medical Travel Exhibition and Conference (IMTEC). «Αυτή τη στιγμή, οργανωμένα η προώθηση και ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα γίνεται αποκλειστικά από το Ελληνικό Συμβούλιο Ιατρικού Τουρισμού». Έχοντας στις τάξεις του περίπου 50 μέλη, τα οποία προέρχονται από τον χώρο της υγείας και από εταιρείες διαφόρων κλάδων όπως αεροπορικές, ασφαλιστικές, τουριστικά γραφεία, facilitators, ξενοδοχεία, διαφημιστικές, συμβούλους επιχειρήσεων και εταιρείες πιστοποιήσεων, η ΕΛΙΤΟΥΡ έχει κατορθώσει να καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις συνθήκες οι οποίες συνετέλεσαν στη δημιουργία του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΕΛΙΤΟΥΡ επισήμανε πως «θελήσαμε να αναπτύξουμε αυτού του είδους τουρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος εμπλέκει διαφόρων ειδών επιχειρηματικούς κλάδους και μπορεί να είναι άκρως επικερδής για το σύνολο της οικονομίας στην χώρα μας».

*Ο Γιώργος Σταματίου είναι γυναικολόγος, πρόεδρος του ΔΣ του ΙΑΣΩ και πρόεδρος του ΕΛΙΤΟΥΡ