ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το Χρυσό Δαχτυλίδι της Ρωσίας: Κοστρομά και Ιβάνοβο
© Sputnik/Maria Sibirakova
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χρυσό Δαχτυλίδι της Ρωσίας: Κοστρομά και Ιβάνοβο

Εδώ γεννήθηκαν ο εθνικός ήρωας Ιβάν Σουσάνιν, ο δραματουργός Αλεξάντρ Οστρόφσκι και ο μόδιστρος Βιατσεσλάφ Ζάιτσεφ. Η ιστοσελίδα «Ρωσία-Ελλάδα 2016» συνεχίζει τη γνωριμία των αναγνωστών της με τις πόλεις του Χρυσού Δαχτυλιδιού. Σειρά έχουν η Κοστρομά και το Ιβάνοβο.

Η Κοστρομά βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά της Ρωσίας. Η πόλη ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα Γιούρι Ντολγκορούκι, με καταγωγή από το Ροστόφ και το Σούζνταλ, το 1152. Η περιφέρεια της Κοστρομά θεωρείται μια από τις πιο οικολογικά καθαρές περιοχές της Ρωσίας. Στην πόλη δεν υπάρχουν ανθυγιεινά προϊόντα, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν το χαμηλό επίπεδο της βιομηχανικής επίδρασης. Αυτή ακριβώς η οικολογία επιτρέπει στους τουρίστες όχι μόνο να δουν τις ομορφιές της, αλλά και να γευτούν τα βιολογικά της προϊόντα. Η Κοστρομά φημιζόταν ανέκαθεν για το γάλα και τα τυριά της. Δύο μάρκες τυριών, η «Σουσάνινσκι» και η «Κοστρόμσκοι», συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των «100 καλύτερων προϊόντων στη Ρωσία». Δεν είναι να απορεί κανείς που η Κοστρομά χαρακτηρίζεται ως η ρωσική πρωτεύουσα του τυριού.

© Sputnik/Nikolay Khizhnyzk

Γενικότερα, αυτή την πόλη μόνο με το κανονικό της όνομα δεν την αποκαλούν. Για παράδειγμα, την ονομάζουν συχνά πρωτεύουσα-κόσμημα. Ένα από τα «κοσμήματα» της θεωρείται το αρχαίο χωριό Κράσνογιε-να-Βόλγκε, το οποίο απέχει 30 χλμ. από την Κοστρομά. 

Περίπου το ένα τρίτο των χρυσών και το ένα τέταρτο των ασημένιων κοσμημάτων που παράγονται στη Ρωσία κατασκευάζονται εδώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του κλάδου, εάν επισκεφθούν το μοναδικό στο είδος του μουσείο κοσμημάτων και λαϊκής-εφαρμοσμένης τέχνης  του χωριού Κράσνογιε, καθώς και να αποκτήσουν τα κοσμήματα που επιθυμούν στα τοπικά καταστήματα.

Εκτός αυτού, η Κοστρομά είναι γνωστή  ως η ρωσική πρωτεύουσα του λινού, καθώς η περιοχή είναι ξακουστή  για τα λινά της. Στη σημερινή Κοστρομά θυμούνται τις παραδόσεις της χρήσης του λινού από τους αγρότες. Για τους επισκέπτες διοργανώνονται τακτικά εκδρομές στο μουσείο και τα εργαστήρια παραγωγής λινών της Κοστρομά.

© Sputnik/Varvara Gerte

Επίσης, η Κοστρομά θεωρείται η γενέτειρα της Κόρης του Χιονιού. Η φύση της Κοστρομά ενέπνευσε τον σπουδαίο Ρώσο δραματουργό Αλεξάντρ Οστρόφσκι, ώστε να γράψει το «Ανοιξιάτικο παραμύθι». Πλέον, στη Κοστρομά λειτουργεί μια σειρά μουσείων αφιερωμένων στην εγγονή του (Ρώσου) Αγίου Βασίλη. Κάθε χρόνο, τον Απρίλιο, στην Κοστρομά, γιορτάζονται τα γενέθλια της Κόρης του Χιονιού. Αυτή τη χρονιά ο εορτασμός θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου.

Επίσης, με το όνομα του Οστρόφσκι είναι συνδεδεμένη η θεατρική ζωή της πόλης. Το 1923, το θέατρο της πόλης πήρε το όνομα του Αλεξάντρ Οστρόφσκι. Στο ρεπερτόριο του θεάτρου συγκαταλέγονται σχεδόν όλα τα κλασικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Ωστόσο, ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό έχουν  τα έργα του ίδιου του Οστρόφσκι. Αυτές οι παραγωγές βρίσκονται οπωσδήποτε στο ετήσιο πρόγραμμα παραστάσεων. Παρεπιπτόντως, οι τιμές των παραστάσεων παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικές. Για τις βραδινές παραστάσεις το εισιτήριο κοστίζει 80 ρούβλια (κάτι παραπάνω από 1 ευρώ) και για τις πρεμιέρες 240 ρούβλια (3.20 ευρώ).

Το κέντρο της πόλης είναι ιδανικό για βόλτες με τα πόδια. Η κατασκευή της κεντρικής πλατείας της πόλης αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο των τελών του 18ου-19ου αι.

© Sputnik/Varvara Gerte

Στο κεντρικό σημείο της πόλης βρίσκεται το μνημείο του διάσημου κατοίκου της Κοστρομά, του Ιβάν Σουσάνιν. Επιπλέον, στο κέντρο της πόλης υπάρχει το μνημείο του σκύλου-πυροσβέστη, Μπόμπκα. Το 19ο αι., αυτός ο σκύλος ζούσε στον πυροσβεστικό πύργο και έσωζε τις ζωές των ανθρώπων. Δίπλα στο μνημείο είναι τοποθετημένος ένας σφαιρικός κουμπαράς, όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να ρίξει ένα νόμισμα, συνεισφέροντας έτσι στο ειδικό κέντρο της πόλης για τη φιλοξενία ζώων, των οποίων οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους τουρίστες και ο πύργος της πυροσβεστικής. Εξαιρετικό μνημείο της περιόδου του κλασικισμού, ο ύψους 35 μέτρων πύργος της πυροσβεστικής συνιστά εδώ και πολλά χρόνια το αρχιτεκτονικό σύμβολο της Κοστρομά και το πιο ψηλό σημείο στο κέντρο της πόλης. «Τέτοιον πύργο δεν έχω ούτε στην Πετρούπολη», είχε πει για την κατασκευή ο αυτοκράτορας Νικόλαος Α'.

Στην Κοστρομά δεν μπορεί κανείς να απολαύσει μόνο τυριά και γάλα. Τα εστιατόρια της προεπαναστατικής Κοστρομά εντυπωσίαζαν τους αριστοκράτες της πρωτεύουσας, ενώ σε γιορτές όπως η Μάσλενιτσα οι επισκέπτες έρχονταν ειδικά για να γευτούν τις περίφημες κρέπες της Κοστρομά.

Σήμερα, στην πόλη προσπαθούν ακόμη να διατηρήσουν τη φήμη τους. Σε πολλά εστιατόρια της Κοστρομά προτείνουν αυτό το πιάτο-''ορόσημο'', το οποίο παρασκευάζεται σύμφωνα με την παλιά, διάσημη, γνωστή μόνο στον σεφ συνταγή.

Στην Κοστρομά μπορεί να φτάσει κανείς με τρένο από το σταθμό Γιατοσλάφ. Η διαδρομή διαρκεί λιγότερο από επτά ώρες. Το λεωφορείο προς την Κοστρομά ξεκινά από τη στάση της Μόσχας. Η διαδρομή αυτή έχει διάρκεια περίπου οκτώ ωρών.

Ωστόσο, το Χρυσό Δαχτυλίδι δεν είναι περιλαμβάνει μόνο μνημεία αρχαιοτήτων. Απόδειξη, η πόλη Ιβάνοβο, που δημιουργήθηκε το 1871 με τη συγχώνευση του χωριού Ιβάνοβο με το χωριό Βοζνεσένσκι. Μέχρι το 1932, η πολλή ήταν γνωστή ως Ιβάνοβο-Βοζνεσένσκ.

Στη Ρωσία, το Ιβάνοβο αποκαλείται πόλη των νυφών. Αυτήν την ονομασία την απέκτησε χάρη στην ανάπτυξη της βιομηχανίας υφασμάτων. Όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, στις επιχειρήσεις παρασκευής και επεξεργασίας υφασμάτων εργάζονταν κατά κύριο λόγο γυναίκες. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνδρες στην πόλη γίνονταν όλο και λιγότεροι. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η περιφέρεια του Ιβάνοβο εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ό, τι αφορά τη διαφορά του αριθμού κατοίκων με βάση το φύλο, αφού, το 2005, σε 1.000 άνδρες αντιστοιχούσαν 1.247 γυναίκες, σε σχέση με την αντιστοιχία 1.000 προς 1.158 σε ολόκληρη τη χώρα.

Το θέμα της πόλης των νυφών αντικατοπτρίζεται στο έμβλημα της πόλης, το οποίο θεσπίστηκε το 1996 από την τοπική Δούμα του Ιβάνοβο. Σε αντίθεση με το προηγούμενο έμβλημα με τον πυρσό και την ξύλινη βάρκα, στο νέο έμβλημα απεικονίζεται μια νεαρή γυναίκα που κλώθει φορώντας την εθνική ρωσική φορεσιά. Στην πολλή διοργανώνονται συχνά γιορτές σχετικές με το θέμα των νυφών. Έτσι, την ημέρα της πόλης, στις 28 Μαΐου 2011, έγινε μια παρέλαση νυφών. Στους δρόμους της πόλης παρέλασαν 140 κοπέλες με νυφικά φορέματα.

© Sputnik/Pavel Lisitsin

Το Ιβάνοβο έχει κι άλλα αξιοθέατα. Οι τουρίστες θα βρουν ενδιαφέρουσα την πρωτότυπη αρχιτεκτονική της πόλης. Η πλειοψηφία των σπιτιών του Ιβάνοβο αποτελούν δείγματα του κονστρουκτιβιστικού ύφους. Ανάμεσά τους, δεσπόζει το καραβόσπιτο, ένα από τα σύμβολα της πόλης. Ο πενταόροφος κορμός του κτιρίου έχει τη μορφή καραβιού. Η πλώρη σχηματίζει ένα λοξότμητο αέτωμα, ενώ η πρύμνη έναν οκταώροφο πύργο στην αντίθετη πλευρά. Ο χαμηλότερος όροφος του σπιτιού περιβάλλεται από τζάμια, κι έτσι, φαίνεται ότι το καραβόσπιτο βγάζει τους ατμούς του πάνω από τη γη. Ακόμη ένα διάσημο κτίριο είναι το σπίτι-παπούτσι. Το σπίτι σχεδιάστηκε από τον εγχώριο αρχιτέκτονα Πανόβι και χτίστηκε το 1933-1934. Το κτίριο σχεδιάστηκε σε μορφή παπουτσιού, προκειμένου να μην κατεδαφιστεί η παλαιότερη κατασκευή του σπιτιού. Οι τοίχοι του σπιτιού-παπούτσι έχουν χτιστεί από τούβλο σιλικόνης, ενώ τα ταβάνια του είναι από ξύλο.

Οι τουρίστες αξίζει να προσέξουν τα παλιά εξοχικά της πόλης, χτισμένα σε διάφορα ύφη —από τον κλασικισμό έως το μοντερνισμό-, καθώς και τα πολυάριθμα σπίτια των εμπόρων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι  διώροφα.

© Sputnik/Varvara Gerte

κόμη, συστήνεται στους επισκέπτες να δουν την παλιά υφαντουργία, χτισμένη από κόκκινο τούβλο στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, τα κτίρια των μαγαζιών, των ξενοδοχείων και των νοσοκομείων, τα οποία αποτελούν κατασκευές των αρχών του 20ου αιώνα σε μοντέρνο ύφος.

Το μουσείο βαμβακιού του Ιβάνοβο  αποτελεί ένα από τα βασικά μουσεία της πόλης. Τα κύρια εκθέματα που μπορεί να δει κανείς σε αυτό είναι μια μοναδική συλλογή υφασμάτων, η οποία αριθμεί περίπου 1,5 εκατομμύριο τεμάχια. Το 2007, στο μουσείο εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η δόξα του Ζάιτσεφ. Ζωή= δημιουργία», με θέμα το έργο του παγκοσμίως γνωστού σχεδιαστή μόδας. Άλλωστε, η πόλη Ιβάνοβο είναι η πατρίδα του Βιατσεσλάφ Ζάιτσεφ. Από εδώ ξεκίνησε τη δημιουργική του πορεία.

Η πόλη Ιβάνοβο βρίσκεται σε μια πολύ βολική γεωγραφική θέση για αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν το μεγαλύτερο μέρος των πόλεων του Χρυσού Δαχτυλιδιού. Μόλις 100 χλμ. χωρίζουν το Ιβάνοβο και από το Βλαντίμιρ και από το Γιαροσλάβλ και από την Κοστρομά.

© Sputnik/Sergey Kuznetsov

Κάθε μέρα, με αφετηρία από το σταθμό Γιαροσλάφ της Μόσχας, το τρένο με τον αριθμό 674 (αναχώρηση στις 00.20) και το τρένο με τον αριθμό 662 (αναχώρηση στις 22.05) εκτελούν το δρομολόγιο προς το Ιβάνοβο. Στο Ιβάνοβο μπορεί να φτάσει κανείς και με το λεωφορείο. Μέσα στην ημέρα, το δρομολόγιο από την κεντρική στάση Σελκόβσκι ως το Ιβάνοβο εκτελούν πάνω από 200 λεωφορεία, με τη διαδρομή να διαρκεί 5-6 ώρες.