ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Ευρώπη προσελκύει τους Ρώσους με διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας
© Sputnik/Alexei Danichev
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ευρώπη προσελκύει τους Ρώσους με διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας

Από τις 5 Απριλίου η Ισπανία εισήγαγε επιπρόσθετους μηχανισμούς για την απλοποίηση των προϋποθέσεων έκδοσης (θεώρησης εισόδου) βίζας στους Ρώσους. Αυτό ''αγγίζει'' τους πολίτες που έρχονται στη χώρα, εντός του τρέχοντος έτους του ρωσο-ισπανικού τουρισμού. Ειδικότερα, για τους Ρώσους πολίτες που επισκέπτονται την Ισπανία με παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, οι θεωρήσεις εισόδου θα πρέπει να καταργηθούν εντελώς, δήλωσε ο ισπανός υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Ζοζέ Μανουέλ Σορία.

Η Ισπανία τάσσεται υπέρ της κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους τουρίστες

Στο θέμα που αφορά την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης βίζας, εισέρχονται και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα —μέσα σε αυτόν τον χρόνο — μπορεί κάποιος να αποκτήσει θεώρηση εισόδου μέσα σε δύο μέρες. Επιπρόσθετα, η διάρκειά της μπορεί να παραταθεί έως και τρία χρόνια. Η Ιταλία επίσης θα εκδίδει αμέσως βίζες σε μερικά χρόνια.

Οι εκπρόσωποι των χωρών της νότιας Ευρώπης έχουν, επανειλημμένα, δηλώσει ότι πρέπει να καταργηθεί το σύστημα θεωρήσεων βίζας για τους Ρώσους — τουλάχιστον στο πεδίο του τουρισμού. Αυτό συνδέεται με τη μείωση του αριθμού των τουριστών από τη Ρωσία. Κατά κανόνα, πρόκειται για σχετικά φθηνούς παραλιακούς προορισμούς: οι πολίτες μας (σ.σ. της Ρωσίας) είναι πάντα πρόθυμοι να τους επισκεφθούν, ιδίως έπειτα από το κλείσιμο άλλων δημοφιλών θερέτρων της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας, υπάρχει η ελπίδα να επιστραφεί τουλάχιστον ένα μέρος των διαφυγόντων κερδών.

Γεροβασίλη: Η Ελλάδα αναμένει διπλάσιους τουρίστες από τη Ρωσία
Μόνο στην Ισπανία, ο αριθμό των Ρώσων επισκεπτών το τελευταίο έτος ήταν κατά 1/3 μικρότερος σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικών πρακτόρων,  η ροή τουριστών προς την Ευρώπη μειώθηκε στο σύνολό της σε επίπεδα που κυμαίνονται κατά μέσο όρο 30-40%.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη αυτής της ροής τουριστών, ωστόσο, αυτό το πρόγραμμα δεν θα οδηγήσει στην αύξηση της ανάπτυξης. Οι Ρώσοι προσαρμόστηκαν μερικώς στην κούρσα των νομισματικών ισοτιμιών, που αυξήθηκαν στα τέλη του 2014 και μπορεί να δώσει προτεραιότητα σε διακοπές στην Ευρώπη, αντί της "κλειστής" Τουρκίας και Αιγύπτου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων, (НП), Αντρέϊ Γαβρίλοφ. " Το τρέχον έτος μπορεί να αυξηθεί η τουριστική κίνηση προς την Ευρώπη κατά 5-10% το 2015, αλλά δεν επανέρχεται πλήρως στα προ-κρίσης επίπεδα», — είπε ο Γαβρίλοφ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις εκπτώσεις που προσφέρονται στους συμμετέχοντες στην τουριστική αγορά — ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες, κλπ. Τώρα συζητώνται τα θέματα αυτά και εάν υπάρξουν θετικές ενέργειες μεταξύ των ευρωπαίων ξενοδόχων και των ρωσικών αεροπορικών εταιριών, υπάρχει μία πιθανότητα να προσελκύσουν τουρίστες με σχετικά φθηνές all —inclusive προσφορές. Η απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης θεώρησης εισόδου θα είναι ένα επιπλέον ευπρόσδεκτο "συν", δεδομένου ότι οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό. Η απόφαση υπέρ της Ευρώπης θα προωθήσει μια σειρά μέτρων, μεταξύ άλλων, όπως να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των τουριστών στο κατάλληλο επίπεδο. "Επί του παρόντος, οι Ρώσοι φοβούνται ''εισβολή'' των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ, και, αυτές οι σκέψεις μπορεί να έχουν προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων, όπως η διευκόλυνση της έκδοσης βίζας, ή το κόστος του ταξιδιού. Με την κούρσα του ευρώ, το κόστος των ταξιδιών στην Ευρώπη είναι πλέον συγκρίσιμο με εκείνα στην Νοτιοανατολική Ασία (Βιετνάμ, Ταϊλάνδη) ή στη νησιωτική Ισπανία.

Η ροή των Ρώσων εκεί αυξάνεται, τώρα ειδικά, που τα θέρετρα της Κριμαίας και του Κρασνοντάρ είναι σαφές ότι δεν μπορούν το τρέχον έτος να ικανοποιήσουν την εισροή των τουριστών", — λέει η καθηγήτρια του τμήματος διαχείρισης του Ινστιτούτου Μάνατζμεντ, Γκαλίνα Ντεχτιάρ. Προσέθεσε, επίσης, ότι, είναι πολύ μικρό το εύρος των πωλήσεων στην τουριστική αγορά, οι τουρίστες αποφασίζουν την τελευταία στιγμή και, εκ εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς να προβεί κανείς σε προγνώσεις.

Νατάλια Καρνόβα

Πηγή: PRIME