ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Δε μας χρειάζονται οι ακτές της Τουρκίας»
© Sputnik/Evgeny Biyatov
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δε μας χρειάζονται οι ακτές της Τουρκίας»

Ανοδική τάση καταγράφει, το τελευταίο διάστημα, η προτίμηση των ενδιαφερόμενων σε εσωτερικούς προορισμούς. Αν και ο εσωτερικός τουρισμός βρισκόταν σε "δεύτερη μοίρα", τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι κερδίζει "έδαφος". Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων, μεταξύ των οποίων η περίπλοκη οικονομική κατάσταση στη χώρα, καθώς και η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του εγχώριου τουριστικού κλάδου. Τόσο η ομοσπονδιακή αρχή, όσο και οι επιμέρους περιοχές κάνουν ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου να ενισχύσουν αυτήν την τάση.

Φέτος, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενέκρινε σχετική νομοθεσία, η οποία κατοχυρώνει τον επιμερισμό αρμοδιοτήτων στη σφαίρα του τουρισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο και σε επίπεδο περιοχών. Οι γερουσιαστές εισήγαγαν ακόμη ένα νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργοδότες εκείνους που θα συμπεριλάβουν στα έξοδά τους τα μέσα για την οργάνωση του τουρισμού και των διακοπών των υπαλλήλων τους και των μελών των οικογενειών τους στη ρωσική επικράτεια.

Ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι προτιμούν να κάνουν διακοπές σε εσωτερικούς προορισμούς

Πλέον, όπως δήλωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, στο σύνολο των υποκειμένων της Ομοσπονδίας δημιουργούνται τουριστικοί προορισμοί, ειδικές οικονομικές ζώνες τουρισμού και αναψυχής, δηλαδή περιοχές στις οποίες οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα προνόμια.

Η Ματβιένκο εμφανίζεται βέβαιη ότι βασική κατευθυντήριος της δραστηριότητας κράτους και επιχειρήσεων προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας θα πρέπει να γίνει η ανάπτυξη των υποδομών και η βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης, επεσήμανε ότι η στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού στη Ρωσία μέχρι το 2020 θα πρέπει να συμπεριλάβει και την ανάπτυξη του επονομαζόμενου κοινωνικού τουρισμού. Ήδη διαμορφώνονται οι νομικές, οικονομικές και οργανωτικές προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί δυνατό να ταξιδέψουν και να κάνουν διακοπές οι οικονομικά ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τη χειμερινή περίοδο 2015-2016, το εσωτερικό τουριστικό ρεύμα σημείωσε αύξηση της τάξης του 10%, άρα οι εγχώριες τουριστικές υποδομές ήδη αξιοποιούνται και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Το καλοκαίρι υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες: οι τάσεις που παρουσιάζονται από το πρόγραμμα πρώιμων κρατήσεων στη Ρωσία, δείχνουν ότι, το 2016, η ζήτηση για το εγχώριο τουριστικό προϊόν μπορεί να αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με το 2015.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας προβλέπουν ότι το ύψος της ζήτησης μόνο για τις οργανωμένες εκδρομές σε διάφορα σημεία της χώρας θα αυξηθεί κατά 10-12% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Η πλειονότητα των προσφερόμενων ταξιδιών αφορούν προορισμούς στη Μαύρη Θάλασσα, αφού οι Ρώσοι προτιμούν να περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Παράλληλα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το χαμηλό επίπεδο των τουριστικών υπηρεσιών στη Ρωσία, οι οποίες, μάλιστα, παρέχονται σε αρκετά υψηλές τιμές, αναγκάζει τους Ρώσους να επιλέξουν θέρετρα του εξωτερικού, έως ότου ενδυναμωθεί η θέση του ρουβλίου.

«Η τρέχουσα οικονομική και εσωτερική πολιτική κατάσταση δε συνιστά μονάχα ευκαιρία για τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και μια σοβαρή πρόκληση. Βλέπουμε ότι ελάχιστοι από τους εκπροσώπους του εσωτερικού τουρισμού μπορούν να συνεργαστούν επαρκώς με την αγορά και τις επιχειρήσεις», θεωρεί η εκπρόσωπος τύπου της τουριστικής βιομηχανίας της Ρωσίας, Ιρίνα Τιουρίνα.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού πρακτορείου τουρισμού, Ολέγκ Σαφόνοφ, είναι σίγουρος ότι η προσεχής χρονιά θα κυλήσει με επιτυχία και ότι η αυξανόμενη ζήτηση στον τομέα του εσωτερικού τουρισμού θα ικανοποιηθεί σε όλο το εύρος της και σε καλό επίπεδο.

Όπως δήλωσε, ο κλάδος του τουρισμού προετοιμάζεται για μια θερμή —από άποψη αφίξεων- καλοκαιρινή περίοδο, καθώς έχει κατορθώσει να λύσει το πρόβλημα της διατήρησης της δυναμικής των τιμών εντός των ορίων του πληθωρισμού και να αποτρέψει την αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους των κουπονιών για διακοπές. «Διευρύνεται η πρακτική των πακέτων προσφορών, δημιουργούνται προγράμματα τσάρτερ, όχι μόνο στις αεροπορικές πτήσεις αλλά και στους σιδηροδρόμους, μειώνεται το κόστος των μεταφορών, κι έτσι το τουριστικό προϊόν αναβαθμίζεται τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό», ανέφερε ο επικεφαλής του ομοσπονδιακού πρακτορείου Rosturism, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του συντονιστικού συμβουλίου για την ανάπτυξη του εσωτερικού και του εξωτερικού τουρισμού.

Ειδικότερα, οι αρχές της Ρωσίας επιφυλάσσουν προνόμια στα σιδηροδρομικά εισιτήρια για παιδιά και εφήβους από 10 ως 17 ετών, γεγονός που θα συμβάλει στη διεύρυνση των γεωγραφικών προορισμών για τις διακοπές των μαθητών και θα ενθαρρύνει τις οικογενειακές διακοπές. Βάσει των υπολογισμών της κυβέρνησης, αυτή η απόφαση ''αγγίζει'' περίπου 2,2 εκατομμύρια μαθητές, ενώ θα δώσει το έναυσμα για τη διενέργεια ποιοτικών αλλαγών στην οργάνωση των παιδικών διακοπών.

Το Σότσι υπόσχεται στους τουρίστες παραλίες στα πρότυπα των κορυφαίων διεθνών θέρετρων

Εκτός αυτού, η ρωσική κυβέρνηση προγραμματίζει να επεξεργαστεί το ζήτημα της ομαλοποίησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός κοινωνικών υποθέσεων, Όλγα Γκολοντέτς, το σύστημα διαχείρισης αυτής της σφαίρας πρέπει να απλοποιηθεί.

Και πρόκειται για μια αρκετά έγκαιρη απόφαση. Μόνο η Κριμαία πρόκειται να υποδεχτεί, το 2016, 600 χιλιάδες Ρώσους (δύο φορές περισσότερους από πέρσι), οι οποίοι θα καταφτάσουν στη χερσόνησο στο πλαίσιο οργανωμένων πακέτων και στην πλειοψηφία τους θα καταλύσουν σε ξενοδοχεία.

Έτσι, η πληρότητα στους παραδοσιακούς εγχώριους παραθαλάσσιους προορισμούς διακοπών έχει σήμερα σχεδόν εξαντληθεί, ενώ αυτήν τη χρονιά η κυβέρνηση βλέπει να υλοποιούνται οι στρατηγικοί της στόχοι ως προς την αναζήτηση δυνατοτήτων για την οργάνωση εναλλακτικών θερέτρων και ειδών τουρισμού.

Συγκεκριμένα, καθίσταται ήδη φανερό, ότι καλές πιθανότητες ανάπτυξης ως προορισμοί παραθαλάσσιων διακοπών έχουν η δημοκρατία του Νταγκεστάν και η περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, στην περιοχή της Κασπίας και της Βαλτικής θάλασσας, αν και προς το παρόν δε διαθέτουν ολοκληρωμένες τουριστικές υποδομές.

Προοπτικές να προσελκύσουν τουρίστες έχουν επίσης η Άπω Ανατολή και η Βορειοδυτική Ομοσπονδιακή περιοχή της Ρωσίας. Στην τελευταία, ήδη δημιουργείται μια νέα τουριστική διαδρομή «Το ασημένιο περιδέραιο της Ρωσίας».

Το πρόγραμμα καλύπτει τη δημοκρατία του Κόμι και την Καρέλια, την Αγία Πετρούπολη και τις περιφέρειες του Λένινιγκραντ, του Αρχάγγελσκ, του Βόλογκντα, του Καλίνινγκραντ, του Μουρμάνσκ, του Πσκοφ και του Νόβγκοροντ και τον Αυτόνομο Θύλακα της Νενετσίας και αποτελείται από σύνολα διαδρομών, οι οποίες συνενώνουν ιστορικές πόλεις και περιοχές, περιφερειακά κέντρα και μεγάλα πληθυσμιακά σημεία, όπου βρίσκονται μοναδικά ιστορικά, πολιτισμικά και φυσικά μνημεία.

«Στη Ρωσία γνωρίζει μεγάλη δημοφιλία το brand name ‘Χρυσό Δαχτυλιδι', το οποίο καλύπτει σημεία της Κεντρικής Ομοσπονδιακής περιοχής. Αυτή η διαδρομή έχει περίπου μισό αιώνα ζωής, ενώ δεν έχει δημιουργηθεί τίποτα παρόμοιο στη χώρα μας μέχρι τώρα. Το «Ασημένιο περιδέραιο» μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό τουριστικό πρόγραμμα, ένα αναγνωρίσιμο brand name, το οποίο θα προσελκύσει στη χώρα μας νέους επισκέπτες και θα καταστήσει δυνατή την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών», πιστεύει ο διευθυντής του Rosturism, Ολέγκ Σαφόνοφ.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr