ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εκπτώσεις για τους τουρίστες από «4 τιμώμενες χώρες»
© Sputnik/ Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εκπτώσεις για τους τουρίστες από «4 τιμώμενες χώρες»

Έκπτωση 20% θα δίνουν τα εμπορικά καταστήματα κάθε χρόνο για τους τουρίστες από «4 τιμώμενες χώρες». Για το 2016 οι 4 τιμώμενες χώρες θα είναι: το Ισραήλ, η Ρωσία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Η πρωτοβουλία «Τιμώμενη Χώρα» είναι του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, "την οποία αποδέχθηκε η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θέλοντας να αναδείξει την εμπορική δραστηριότητα στην τουριστική περίοδο και να ανταμείψει την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι ξένοι τουρίστες", σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης στην κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα στα γραφεία της ΕΣΕΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε, επίσης, η AEGEAN AIRLINES διαμέσου της κυρίας Σταυρούλας Σαλούτση, υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου — καθώς το σχετικό φυλλάδιο θα διανέμεται στις πτήσεις της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας — και της κυρίας Καλίτση που εκπροσώπησε το υπουργείο Τουρισμού.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην αγορά ενώ o κ. Κορκίδης σημείωσε ότι οι τουρίστες των συγκεκριμένων χωρών, ως πολίτες τρίτων χωρών λαμβάνουν ήδη απαλλαγή φόρου για τις αγορές που κάνουν εντός Ελλάδος (taxfree) ενώ η έκπτωση του 20% δεν σχετίζεται με το taxfree καθώς η έκπτωση γίνεται άμεσα στο μαγαζί.

Εκτός από τους τουρίστες, κερδισμένοι θα είναι και οι έμποροι όπως είπε ο κ. Κορκίδης και αυτό γιατί αν οι χρεώσεις γίνονται στο νόμισμα του πελάτη τότε η προμήθεια των τραπεζών από τη χρήση POS χρεώνεται στον πελάτη και όχι στην επιχείρηση.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε πως το μεγαλύτερο εμπόδιο από τα capital controls είναι η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης για τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Από την πλευρά του ο κ. Μάρδας ανέφερε πως τα προβλήματα από τα Capital controls που υπήρχαν πέρυσι δεν υφίστανται εφέτος, σημειώνοντας πως οι χρόνοι εξυπηρέτησης των εισαγωγέων έχει περιορισθεί στις 6 ημέρες.

Σημειώνεται τέλος πως για το 2017 οι τιμώμενες χώρες — περιοχές είναι η Κίνα, το Ιράν, τα Δυτικά Βαλκάνια και η ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με το 2014 διαμορφούμενες στα περίπου 14.195 εκατ. Ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 14,7% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ μειώθηκαν κατά 9,7%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ, μείωση κατά 63,2% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 44,4%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ