ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αργυρώ, η φώκια της Σάμου
© ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αργυρώ, η φώκια της Σάμου

"Κόβει βόλτες" στις παραλίες της Σάμου, είναι επίτιμη…λουόμενη και με τα "καμώματά" της, η Αργυρώ, αυτή η φώκια με την ιδιαίτερα ασυνήθιστη συμπεριφορά, έχει κερδίσει μία θέση στην καρδιά όλων.

Αρχικά τη συναντούσε κανείς δίπλα στις βάρκες των ψαράδων που τη βάφτισαν, έπειτα στις θάλασσες να κολυμπά και αργότερα βγήκε μέχρι την παραλία, και ανέβηκε σε μια ξαπλώστρα να λιαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αργυρώ έκανε "κατάληψη" στο καΐκι ενός ψαρά για να ολοκληρώσει τον κύκλο της ξεκούρασής της. Ο ψαράς περίμενε για πολλές ώρες και με υπομονή την Αργυρώ να ξεκουραστεί και να "αποχωρήσει" από το σκάφος του, ούτως ώστε να μπορέσει να βγει για ψάρεμα.

Σύμφωνα με το Αρχιπέλαγος Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας " η φώκια αυτή με την ιδιαίτερα ασυνήθιστη συμπεριφορά, παραμένει σε στενή επιτήρηση από τους ερευνητές του Αρχιπελάγους, σε κάθε της προσέγγιση κοντά στους ανθρώπους". 

© ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η φώκια αυτή αποτελεί μία πραγματικά μοναδική περίπτωση, τόσο ως προς τη συμπεριφορά της καθώς από μόνη της «επέλεξε» να προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές χωρίς ποτέ να έχει βρεθεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας, καθώς και ως προς τη συμμετοχή μεγάλου δικτύου ανθρώπων από την τοπική κοινωνία (ψαράδες, επαγγελματίες του τουρισμού, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολλοί άλλοι) για την προστασία της, με τους οποίους οι ερευνητές του Αρχιπελάγους έχουν μοιραστεί πολλές χιλιάδες ώρες φύλαξης.

Ερευνητές και εθελοντές του Αρχιπελάγους συνεχίζουν, σε καθημερινή βάση, την προσπάθειά τους για παρακολούθηση και επιτήρηση της ιδιαίτερης φώκιας που παρουσιάζει ασυνήθιστη συμπεριφορά προσεγγίζοντας συχνά κατοικημένες ακτές τις Σάμου.

Δεδομένης της μεγάλης προσέλευσης τουριστών ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί, αλλά και της τάσης της συγκεκριμένης φώκιας να επισκέπτεται κάποιες πολυσύχναστες παραλίες, η ανάγκη για συνεχόμενη επιτήρηση και προστασία αυτού του απειλούμενου με εξαφάνιση ζώου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Το Αρχιπέλαγος Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ενημερώνει όσους κάνουν διακοπές στη Σάμο ή πρόκειται να επισκεφθούν το νησί πως αν βρεθούν στις περιοχές που πιθανώς "εντοπιστεί" η Αργυρώ να δείξουν κατανόηση και να συνεργάζονται με τους εθελοντές του Αρχιπελάγους όπου τους συναντούν.

"Είναι σημαντικό να μην προσεγγίζουμε τη φώκια, να την παρατηρούμε και να τη θαυμάζουμε από απόσταση. Όταν με τις συνεχείς μετακινήσεις της η φώκια ξεφεύγει από την εποπτεία των ανθρώπων του Αρχιπελάγους, η προσπάθεια κάποιων να την προκαλέσουν να «παίξει» μαζί τους μπορεί να οδηγήσει τη φώκια να κάνει επικίνδυνα παιχνίδια με τους ανθρώπους, και πιθανός αποδέκτης αυτών να είναι ανυποψίαστοι κολυμβητές", αναφέρεται σχετικά.

Λίγα λόγια για το Αρχιπέλαγος

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας είναι μια μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1998. Το Αρχιπέλαγος δραστηριοποιείται στην πολυεπίπεδη έρευνα και σε δράσεις προστασίας στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου.
Η δράση του Αρχιπελάγους συνδυάζει εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα με δράσεις προστασίας, οι οποίες υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Αυτή η δράση δημιουργεί στρατηγικές βάσεις οι οποίες επιτρέπουν στο Αρχιπέλαγος να δρα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της ανατολικής Μεσογείου από μία σειρά αυξανόμενων απειλών.