ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Ρωσία και η Ελλάδα συζητούν τις προοπτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού
© Sputnik/Alexey Danichev
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ρωσία και η Ελλάδα συζητούν τις προοπτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού

Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ελλάδας θα συζητήσουν τις προοπτικές συνεργασίας τους στη σφαίρα του τουρισμού στο πλαίσιο του διμερούς συνεδρίου «Ρωσία και Ελλάδα: πραγματικότητες και προοπτικές συνεργασίας στον τουρισμό», το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 10 ως τις 13 Μαΐου, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου Τουρισμού (Rosturism). Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα με την υποστήριξη του Rosturism και του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού της Ελλάδας.

«Η Ρωσία πρόκειται να εκπροσωπηθεί στο συνέδριο από τον επικεφαλής του Rosturism Ολέγκ Σαφόνοφ, τη διεύθυνση της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας, τουριστικά πρακτορεία, ταξιδιωτικούς πράκτορες και ειδικούς από κέντρα τουριστικών πληροφοριών. Από ελληνικής πλευράς, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού της χώρας, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), οργανισμοί υποδοχής, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Ελληνο-ρωσικό φόρουμ για τον τουρισμό στην Αθήνα τον Μάιο

Υπό τις συνθήκες της διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα σημείωσε πτώση της τάξης του 48% στο εννιάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Ωστόσο, ο ΕΟΤ προβλέπει για φέτος την αποκατάσταση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στους δείκτες του 2013. Λαμβάνοντας υπ' όψιν αυτήν την εξέλιξη, οι Έλληνες ξενοδόχοι μειώνουν τις τιμές για τους Ρώσους τουρίστες και εισάγουν το δημοφιλές στους Ρώσους σύστημα all-inclusive. Επιπλέον, η Ελλάδα αυξάνει τον αριθμό των μακροπρόθεσμων θεωρήσεων εισόδου Σένγκεν, οι οποίες θα δίδονται στους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανοίγει νέα κέντρα έκδοσης θεωρήσεων εσόδου και ενισχύει με επιπλέον προσωπικό όσα βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. 

Από το Rosturism επισημαίνεται ότι ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών που βρέθηκαν στη Ρωσία στο εννιάμηνο του 2015 αυξήθηκε κατά 7%, ενώ για την αποτελεσματικότερη προώθηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο ρωσικός τουρισμός σχεδιάζεται το άνοιγμα του εθνικού γραφείου Visit Russia στη Θεσσαλονίκη.

Το αμοιβαίο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον των πολιτών των δύο χωρών ενισχύεται και με αφορμή το αφιερωματικό έτος Ρωσίας και Ελλάδας, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Στο πλαίσιο του εορτασμού του, έχουν προγραμματιστεί 37 κοινές εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ελληνικές εκθέσεις στο Ερμιτάζ και το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Ρωσίας, η διοργάνωση στρογγυλής τράπεζας στο 20ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, η συμμετοχή σε επαγγελματικές τουριστικές εκθέσεις των δύο χωρών και άλλα δρώμενα.

«Σήμερα, οι διεθνείς προορισμοί ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών. Η Ελλάδα προσφέρει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, ποικίλα είδη τουρισμού και, το κυριότερο, ασφαλείς διακοπές. Κι εμείς, με τη σειρά μας, επιδιώκουμε να καταστήσουμε τη Ρωσία έναν πιο ελκυστικό τουριστικό προορισμό στα μάτια των Ελλήνων πολιτών. Είμαι πεπεισμένος ότι η ρωσοελληνική συνεργασία έχει μεγάλες προοπτικές», δήλωσε ο διευθυντής του Rosturism, Ολέγκ Σαφόνοφ.

Πηγή: www.ria.ru