ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μονεμβασιά: Το “πέτρινο καράβι” του Γ.Ρίτσου που αγάπησαν οι Ρώσοι
© Το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από το επίσημο τουριστικό site του δήμου Μονεμβασιάς
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μονεμβασιά: Το “πέτρινο καράβι” του Γ.Ρίτσου που αγάπησαν οι Ρώσοι

Θυμίζει εικόνα παραμυθιού. Εκεί συνυπάρχουν αρμονικά η άγρια ομορφιά της πέτρας με το μαγευτικό γαλάζιο της θάλασσας: Η Μονεμβασιά, γενέτειρα του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, που επιθυμούν να κάνουν ένα ονειρικό ταξίδι στο χρόνο και την Ιστορία.

Μονεμβασία η επίσημη ονομασία, Μονεμβασιά στην ποιητική εκδοχή της, Μονεμβάσια ή Μονοβάσια για τους ντόπιους, Μαλβουαζὶ για τους Φράγκους και Μαλμζύ κατά τους Άγγλους: Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από τα συνθετικά «μόνη» και «έμβαση», τη μία και μόνη είσοδο της Καστροπολιτείας.

© Το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από το επίσημο τουριστικό site του δήμου Μονεμβασιάς

"Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη" έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος για τον τόπο του, τη Μονεμβασιά.

Το "πέτρινο καράβι" του μεγάλου Έλληνα ποιητή που "αποθεώνεται" από έγκυρους ταξιδιωτικούς οδηγούς, εξακολουθεί "να προσελκύει επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των Ρώσων που επισκέπτονται την περιοχή και δείχνουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι επισκέπτες επαναλαμβάνουν το ταξίδι τους για να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή", τονίζει, σε συνέντευξή της στο www.greece-russia2016.gr, η αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Μονεμβασιάς, Κατερίνα Τσαφατίνου.

Πίσω από τα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς "κρύβεται" η Καστροπολιτεία, ένα μνημείο πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς παγκόσμιας εμβέλειας, ένας ολοζώντανος μεσαιωνικός οικισμός, άψογα διατηρημένος στα βάθη των χρόνων. Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησίες, παλιές χαμηλές καμάρες, αψίδες, οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες δίνουν την εντύπωση μιας πόλης φανταστικής, που δεν την ''άγγιξε'' το πέρασμα του χρόνου. Το περιβάλλον — σύμφωνα με την κ. Τσαφατίνου- είναι ατμοσφαιρικό και άκρως ρομαντικό με λιθόστρωτα καλντερίμια, καμάρες, διάσπαρτα αρχαιολογικά μνημεία και εκκλησίες. Εντός των τειχών ζουν αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι, λειτουργούν ξενώνες φιλοξενίας και επιχειρήσεις εστίασης και παντοπωλεία που κάνουν τη διαμονή των επισκεπτών μοναδική και αξέχαστη.

Αυτό που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή του δήμου Μονεμβασίας είναι η μεγάλη χιλιομετρική ακτογραμμή και το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν αρκετοί γραφικοί παραλιακοί οικισμοί από το Κυπαρίσσι μέχρι τη Νεάπολη και τα Βελανίδια που διαθέτουν παραλίες για όλα τα γούστα.

 

© Το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από το επίσημο τουριστικό site του δήμου Μονεμβασιάς

Γάμοι βγαλμένοι από…παραμύθια

Αναμφισβήτητα η Μονεμβασιά είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά αποτελεί, επίσης, κι έναν από τους πλέον ρομαντικούς προορισμούς γάμου.

"Κάθε χρόνο, πολλά ζευγάρια απ' όλο τον κόσμο επιλέγουν την Καστροπολιτεία με το παραμυθένιο σκηνικό για την τέλεση ενός θρησκευτικού γάμου σε μια από τις πολλές εκκλησίες ή την τέλεση πολιτικού γάμου, όπου υπάρχουν, επίσης, πολλές ρομαντικές τοποθεσίες, είτε μέσα στην Καστροπολιτεία, είτε εκτός, κατάλληλες να υποδεχτούν μικρές ή μεγάλες γαμήλιες συντροφιές, όπου σε συνεννόηση με το δήμο Μονεμβασιάς θα τελεστεί το μυστήριο", αναφέρει η κ. Τσαφατίνου.

Προτεινόμενες διαδρομές για μικρές "αποδράσεις"

Για όσους…ρομαντικούς θέλουν να απολαύσουν το τοπίο και να ανακαλύψουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, η αναρρίχηση και η πεζοπορία είναι, επίσης, δύο δραστηριότητες που μπορούν να επιλέξουν.

Η νότια οδική διαδρομή που θα μπορούσε ο επισκέπτης να ακολουθήσει, είναι η οροσειρά πάνω από τη Νεάπολη και τα γραφικά χωριά της περιοχής. Σπουδαίο ενδιαφέρον έχει η στάση στα Σπήλαια Καστανιάς, που είναι από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά αξιοθέατα της Ελλάδας, καθώς επίσης και το απολιθωμένο Φοινικόδασος της παραλιακής ζώνης του Αγίου Νικολάου, που συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και αξιώνει με ισχυρά ερείσματα μια θέση στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων.

Επιπλέον, στη Μονεμβασιά ένα πυκνό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών προσφέρει μοναδικές εμπειρίες. Ξεχωριστή θέση κατέχουν δύο από τα ομορφότερα αναρριχητικά πάρκα στην Ελλάδα. Πιο γνωστό, και περισσότερο ανεπτυγμένο, είναι το πάρκο του Καβομαλιά-Ζόμπολου στον Άγιο Νικόλαο της Νεάπολης. Διαθέτει πολλές επιλογές σε πεδία για αναρρίχηση με ήλιο καθώς και ορισμένα πεδία με σκιά, ενώ περιβάλλεται από εξαιρετικές παραλίες, σημαντικά ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα και μερικές από τις πιο ελκυστικές διαδρομές πεζοπορίας στη χώρα.

Το ακρωτήριο Μαλέας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο πέτρινος φάρος του κατασκευάστηκε περίπου το 1860, λειτούργησε το 1883 και το 2006 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φάρους του ελληνικού φαρικού δικτύου και είναι πασίγνωστος στους ναυτικούς όλης της γης. Ο διάπλους του Μαλέα ανέκαθεν εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους και είχε καταστεί ο εφιάλτης των ναυτιλλομένων. Για τις φουρτούνες του ο Στράβων αναφέρει: «Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε», που σημαίνει «Σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχασε πως έχεις οικογένεια».

Αλλάζοντας κατεύθυνση, ακολουθούμε τη βόρεια διαδρομή η οποία "συστήνει" στους επισκέπτες την περιοχή του ορεινού Ζάρακα. Πρόκειται για μια περιοχή με έντονα τα "χαρακτηριστικά" της φύσης του Πάρνωνα και τις κρυμμένες παραλίες. Η διαδρομή αρχίζει από τα ερείπια της Αρχαίας Επιδαύρου Λιμηράς. Τα λίγα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης διηγούνται την ιστορία της πόλης που ήταν εκεί πριν από τρεις χιλιετίες. Στη συνέχεια είναι το μικρό χωριό και λιμάνι του Γέρακα, όπου οι επισκέπτες συναντούν ένα γραφικό φιόρδ. Οδηγώντας βόρεια προς τη Ρειχιά οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το ιστορικό Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας (19ος αιώνας).

Καθώς η διαδρομή συνεχίζει προς το Κυπαρίσσι το σκηνικό "ταξιδεύει" τους επισκέπτες σε ονειρικά μέρη: Βουνά καλυμμένα με δάση, απότομοι γκρεμοί και η επιβλητική θέα του Μυρτώου Πελάγους κυριαρχούν στο τοπίο γύρω από το Κυπαρρίσι, ένα γραφικό χωριό περικυκλωμένο από παραλίες, μεσαιωνικά κάστρα και μία πλαγιά ιδανική για αναρρίχηση. Αυτό το γαλήνιο μέρος είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για αυτούς που ζητούν απομόνωση και ησυχία.

Ακολουθώντας το δρόμο προς νότο φτάνει κανείς στις ακτές του Λακωνικού Κόλπου και συναντά τους παραλιακούς οικισμούς Ελιά, Πλύτρας με ευδιάκριτα τα βυθισμένα απομεινάρια μιας αρχαίας πολιτείας, καταλήγοντας στο γραφικό παραλιακό Αρχάγγελου και του Μαραθιά.

Εύη Σοφιανού