ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κεντρική Μακεδονία: Ένα “ψηφιδωτό” πολιτισμού
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κεντρική Μακεδονία: Ένα “ψηφιδωτό” πολιτισμού

Η Κεντρική Μακεδονία είναι μία περιοχή με πλούσια ιστορία και μνημεία ορόσημα. Το φυσικό πέρασμα των στενών του Ολύμπου που ανοίγει τη νότια πύλη της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η κοιλάδα του Παγγαίου τη βόρεια, προετοιμάζει τον επισκέπτη για τη συνέχεια του ταξιδιού του στη γη του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου.

Καταπράσινες οροσειρές, απότομα φαράγγια, μονοπάτια που περνούν από γραφικά χωριουδάκια και αμπελώνες, χιονισμένες βουνοκορφές, αφήνουν το στίγμα τους στις αναμνήσεις του ταξιδευτή που ανακαλύπτει τις φυσικές ομορφιές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον αντίποδα των ορεινών όγκων, ξεκινώντας από τους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, απλώνονται οι ακρογιαλιές του Θερμαϊκού, στις οποίες καταλήγουν τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. Ο «καμβάς των χρωμάτων» ολοκληρώνεται στις όμορφες παραλίες της Χαλκιδική.

Ψήγματα ιστορίας στην Κεντρική Μακεδονία

Το ενδιαφέρον, όμως, του επισκέπτη δεν περιορίζεται μόνο στις φυσικές ομορφιές. Η Κεντρική Μακεδονία κρύβει στα «σπλάχνα» της όλες τις ιστορικές περιόδους του πολιτισμού μας: από το σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική, τη νεολιθική θέση στον Μακρύγιαλο της Κατερίνης, την Άσσηρο Θεσσαλονίκης την Εποχή του Χαλκού, το νεκροταφείο τύμβων της Βεργίνας.

Εξίσου σημαντικά είναι και τα ιστορικά μνημεία του Βυζαντίου, που απλώνονται στα κάστρα και στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, στην Αμφίπολη, στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια, καθώς και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, μοναδική πολιτιστική κληρονομιά.

Μνημεία που ξεχωρίζουν είναι ο Λευκός Πύργος, η Αψίδα του Γαλέριου, τα Βυζαντινά Τείχη στη Θεσσαλονίκη, οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας, το τέμενος — μαυσωλείο του Γαζή Εβρενος στα Γιαννιτσά, το Κάστρο του Πλαταμώνα, τα Βυζαντινά Μοναστήρια των Σερρών, το πάρκο του Αριστοτέλη στα Στάγειρα Χαλκιδικής.

Η Κεντρική Μακεδονία δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιδιαβούν τις ομορφιές της σε ορεινές και ημιορεινές διαδρομές, να ταξιδέψουν στους εύφορους κάμπους, να αγναντεύουν τις θάλασσες, να μάθουν την ιστορία της, να γευτούν τις λιχουδιές της όλες τις εποχές του έτους.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γαστρονομία για ουρανίσκους υψηλών "απαιτήσεων"

Πολλές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης έχουν να επιδείξουν πλήθος τοπικών προϊόντων. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι η Δορκάδα με το γιαούρτι της, ο Σοχός με το κασέρι, τα καρύδια και το μέλι, η Μηχανιώνα και η Επανομή με τα ψάρια, η Όσσα με τα κεράσια, τα Βασιλικά με τα λουκάνικα, η Νέα Χαλκηδόνα με τα σουβλάκια.

Επίσης, αρκετά μέρη φημίζονται για το κρασί τους, όπως η Νέα Αγχίαλος, η Νέα Μεσήμβρια και πρόσφατα η περιοχή του Ασκού, για τα παραδοσιακά ζυμαρικά αλλά και τα βιολογικά προϊόντα.

Σε ολόκληρο το νομό υπάρχουν εργαστήρια που παράγουν παραδοσιακά προϊόντα και τα διαθέτουν είτε απευθείας στους καταναλωτές, είτε μέσω καταστημάτων.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο νομό Ημαθίας, μπορεί να ξεχωρίζει το ρεβανί Βεροίας, ωστόσο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες συνεισφέρουν στην προβολή του γαστρονομικού τουρισμού.

Σημείο αναφοράς αποτελεί η πλούσια τοπική γαστρονομική παράδοση του νομού Κιλκίς. Οι πιο σημαντικές πόλεις και χωριά που φημίζονται για τη γαστρονομική παράδοση τους είναι η Γουμένισσα, το Παλαιό Γυναικόκαστρο, το Πολύκαστρο, ο Φανός, η Δοϊράνη, το Σκρα, η Γρίβα και τα Λιβάδια.

Στην Πέλλα, όλες σχεδόν οι περιοχές, έχουν να επιδείξουν πλήθος τοπικών προϊόντων. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι η περιοχή της Αριδαίας με την πιπεριά, ο Αρχάγγελος με τις πατάτες, η Έδεσσα, ο Αγρας, η Κερασιά, η Φλαμουριά με τα γνωστά κεράσια Βοδενών, η Σκύδρα με τα ροδάκινα, η Αρνισσα με τα μήλα, καθώς και η περιοχή των Γιαννιτσών με το κρασί της.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Πιερία, οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν παραδοσιακά προϊόντα και συνταγές όπως: γλυκά του κουταλιού, λικέρ φρούτων, τραχανά και μαρμελάδες. Ορισμένες από τις πόλεις και τα χωριά που φημίζονται για τη γαστρονομική τους παράδοση είναι ο Παλιός και Νέος Παντελεήμονας, το Λιτόχωρο, η Μεθώνη, το Ελατοχώρι και ο Κολινδρός.

Στις Σέρρες, ξεχωρίζουν ο ακανές, η σερραϊκή μπουγάτσα, το τουλουμπάκι και το ούζο. Στο δήμο Νέας Ζίχνης το τοπικό παραδοσιακό προϊόν που δεσπόζει είναι το κεράσι, ενώ τα δημοτικά διαμερίσματα της Βισαλτίας και Τριανταφυλλιάς φημίζονται για την παραγωγή κρασιού και αμυγδάλων, αντίστοιχα. Ο δήμος Ηράκλειας είναι γνωστός για τα λουκάνικα τζουμαγιάς, ενώ οι περιοχές Λιθοτόπου και Βαλτερού είναι ονομαστά για τα αλιεύματα και τον αραβόσιτο.

Στη Χαλκιδική, η πλούσια γαστρονομική παράδοση του νομού χάνεται στο βάθος των αιώνων. Πυρήνες αριστείας του νομού αποτελούν η Ολυνθος, ο Ταξιάρχης, ο Πολύγυρος και τα Βράσταμα. Το καλοκαίρι, στα Νέα Μουδανιά γίνεται η γιορτή της Σαρδέλας, ενώ πραγματοποιείται στην Ολυνθο η γιορτή της Ελιάς.

Αναστασία Καρυπίδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ