ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εφικτός ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν για τους Ρώσους επισκέπτες
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφικτός ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν για τους Ρώσους επισκέπτες

Οι Ρώσοι έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές για διάστημα λίγο μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, αλλά όπως τόνισε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Δημήτρης Διβόλης, η τουριστική σεζόν μπορεί να επιμηκυνθεί επιπλέον για μερικούς μήνες.

Ο κ. Διβόλης, διευθύνει ένα τουριστικό γραφείο που πρώτο στην Ελλάδα, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην (τότε) σοβιετική αγορά το 1982.

Ομαλά η έκδοση θεωρήσεων εισόδου τουριστών από Ρωσία

«Το 1982 όταν ξεκινήσαμε αυτή τη δουλειά, οι πρώτοι τουρίστες ερχόντουσαν στα μέσα Μαρτίου και έφευγαν στα μέσα Νοεμβρίου. Σήμερα η σεζόν είναι κατά πολύ πιο μικρή», δήλωσε στο Ria Novosti ο κ. Διβόλης.

Τώρα οι Ρώσοι έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα στο διάστημα Μαΐου — Σεπτεμβρίου, αλλά ο κ. Διβόλης σημειώνει ότι η τουριστική σεζόν μπορεί να επεκταθεί για τρεις με τέσσερις μήνες, όπως και ότι, σήμερα είναι πιο εύκολο να δουλεύεις στη ρωσική αγορά απ' ότι πριν 30 χρόνια.

«Σήμερα δουλεύεις πιο εύκολα, επειδή διαθέτουμε τη τεχνολογία που μας βοηθάει πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διβόλης.

Προσθέτει δε, ότι, "το 2013, φθάσαμε σχεδόν το ενάμιση εκατομμύριο τουρίστες, αριθμός ρεκόρ για την ρωσική τουριστική αγορά'. Επισημαίνει δε, ότι, στη συνέχεια ο αριθμός αυτός μειώθηκε εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην Ρωσία, των κυρώσεων που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, και των προβλημάτων που προέκυψαν με την Ουκρανία.

Η  Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των τουριστικών  προορισμών

«Είμαστε αισιόδοξοι. Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο. Αυτή τη στιγμή δεν δουλεύει η Τουρκία, δεν δουλεύει η Αίγυπτος, δεν δουλεύει η Τυνησία. Πολλοί απ' όσους πήγαιναν σ' αυτές τις χώρες, θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να έχουμε αυτούς τους τουρίστες, να διευκολύνουμε τον τουρίστα που θέλει να έρθει στην Ελλάδα», λέει ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης.

Οι τουριστικοί πράκτορες προβλέπουν για φέτος αύξηση της ροής των ρώσων τουριστών, που θα φθάσει από τις 516 χιλιάδες που ήταν πέρυσι στις 800-900 χιλιάδες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι εκτός από την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν πρέπει να αναπτυχθεί και ο θεματικός τουρισμός, ο προσκηνυματικός, ο πολιτιστικός, ιστορικός, ο γαστρονομικός, και άλλα είδη, καθώς και να προωθηθούν νέα τουριστικά προϊόντα όπως η κρουαζιέρα, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται στη Ρωσία.

Η Κρουαζιέρα

Το 2015 επισκέφθηκαν την Ελλάδα με κρουαζιερόπλοια, 2,63 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ για φέτος αναμένεται να αυξηθεί αυτός ο αριθμός.

«Το 2015 στην ευρωπαϊκή αγορά κρουαζιέρας οι επιβάτες αυξήθηκαν κατά 600.000 φθάνοντας τα 6,6 εκατομμύρια. Από το 2008 το ποσοστό των ευρωπαίων, που επιλέγουν την κρουαζιέρα, αυξήθηκε κατά 49%. Ωστόσο η Ρωσία, παρά το μέγεθος της, θεωρείται μικρή αγορά στον τουρισμό της κρουαζιέρας» δήλωσε στο Ria Novosti ο εκπρόσωπος της εταιρείας Celestyal Cruises Κώστας Καραχάλιος.

Όπως λέει ο ίδιος, το 2014 είχαμε συνολικά 69.000 Ρώσους επιβάτες κρουαζιέρας. Συγκριτικά, οι Τούρκοι επιβάτες έφτασαν τις 42.000, οι Πορτογάλοι τις 37.000, ενώ η Κύπρος με ένα εκατομμύριο κατοίκους μας «έδωσε» 26.000 επιβάτες.

«Η ρωσική αγορά έχει μεγάλες προοπτικές για τον τουρισμό κρουαζιέρας. Αλλά οι Ρώσοι τουρίστες γνωρίζουν ελάχιστα για το είδος αυτού του τουρισμού», λέει ο κ. Καραχάλιος, επισημαίνοντας πως έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι οι κρουαζιέρες είναι ένα ακριβό είδος τουρισμού.

«Φυσικά υπάρχουν και ακριβά ταξίδια με κρουαζιερόπλοια. Αλλά οι εταιρείες που ασχολούνται με την κρουαζιέρα, προτείνουν ταξίδια για το Σαββατοκύριακο, για τρεις — τέσσερις μέρες. Οι τουρίστες φθάνουν αεροπορικώς, στη συνέχεια τους μεταφέρουν στο λιμάνι, επιβιβάζονται στο κρουαζιερόπλοιο και ξεκινούν το ταξίδι τους. Πρέπει να σας πως ότι οι τιμές είναι χαμηλές, και αρχίζουν από 300 ευρώ για τρεις μέρες. Στη ουσία τόσο στοιχίζει η διαμονή σ' ένα ξενοδοχείο για το ίδιο διάστημα. Όμως στα χρήματα αυτά που πληρώνεται για τη κρουαζιέρα, περιλαμβάνονται και οι μετακινήσεις και τα ημερήσια γεύματα. Και φυσικά σε όλα τα κρουαζιερόπλοια ο επιβάτης γνωρίζει την ελληνική φιλοξενία», λέει ο κ. Καραχάλιος, τονίζοντας ότι οι κρουαζιέρες είναι μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία.

«Στα προγράμματα των εταιρειών που ασχολούνται με τη κρουαζιέρα, συμπεριλαμβάνονται η Σαντορίνη, η Μύκονος Σάμος, η Μήλος, η Κρήτη, η Σύρος, η Κως, η Ίος. Οι τουρίστες επισκέπτονται κάθε μέρα και ένα νησί όπου βλέπουν τα αξιοθέατα. Είναι μια μοναδική εμπειρία», λέει ο κ. Καραχάλιος.

Πηγή: www.ria.ru