ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Περιπλανήσεις-Περιηγήσεις στην Κεντρική Μακεδονία
© Sputnik/Tatyana Chukhrova
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περιπλανήσεις-Περιηγήσεις στην Κεντρική Μακεδονία

Μνημεία-ορόσημα του ελληνικού πολιτισμού “διηγούνται” την ιστορία ενός τόπου, που “κουβαλά” παρελθόν χιλιάδων ετών και είναι “προικισμένος” με ιδιαίτερο γεωφυσικό περιβάλλον.

Ημαθία

Το πλέον χαρακτηριστικό της πρωτεύουσας του νομού, της Βέροιας, είναι οι πολυάριθμοι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί που είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την πόλη. Λόγω της πληθώρας των εκκλησιών της και του θρησκευτικού της χαρακτήρα η Βέροια αναφέρεται ως «μικρή Ιερουσαλήμ». Μόνο στο κέντρο διασώζονται 48 εκκλησίες, αρκετές από τις οποίες δεν διατηρούν την αρχική τους μορφή λόγω μεταγενέστερων επισκευών.

Ψήγματα ιστορίας στην Κεντρική Μακεδονία

Στη διατηρητέα συνοικία της Κυριώτισσας μπορεί κανείς να δει και τμήματα από τα περίφημα βυζαντινά τείχη. Στην περιοχή βρίσκεται και το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, που στεγάζεται στο Μύλο του Μάρκου, ένα διατηρητέο κτίσμα βιομηχανικού χαρακτήρα της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα.

Στη συνοικία της Καρυώτισσας ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να θαυμάσει τα πολυάριθμα δείγματα παραδοσιακής βεροιώτικης αρχιτεκτονικής. Χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής αυτής είναι το αρχοντικό Σαράφογλου, που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Βέροιας. Ανάλογα είναι και τα οικήματα που συναντά κανείς στην επίσης διατηρητέα συνοικία Μπαρμπούτα.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας.

Δείγματα παραδοσιακής μακεδονικής αστικής αρχιτεκτονικής υπάρχουν και στη Νάουσα. Εκτός από τα εντυπωσιακά αρχοντικά ο επισκέπτης θαυμάζει αρκετά παλιά εργοστάσια, που χρονολογούνται κυρίως από το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα, όταν η Νάουσα ήταν από τα πιο σημαντικά κλωστοϋφαντουργικά και νηματουργικά κέντρα της Ευρώπης.

Πάνω από τους καταρράκτες της Αραπίτσας υψώνεται ένα σύγχρονο γλυπτό μνημείο αφιερωμένο στις γυναίκες και στα παιδιά που θυσιάστηκαν πέφτοντας στα νερά τον Απρίλιο του 1822 προκειμένου να μη συλληφθούν από τους Τούρκους. Στην περιοχή υπάρχει το Άλσος του Αγίου Νικολάου και η Σχολή του Αριστοτέλη στην αρχαία Μιέζα.

Η Βεργίνα είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του νομού Ημαθίας. Η σκαπάνη του αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου έφερε στο φως το 1977 τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, ανάμεσα στους οποίους σημαντικότερος ήταν εκείνος του Φιλίππου Β'. Η ανακάλυψη αυτή θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα του 20ου αιώνα.

Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του ποντιακού ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά. Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές από όλα τα μέρη της χώρας και το εξωτερικό. Η περιφορά της εικόνας γίνεται με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και είναι από τις πιο κατανυκτικές ακολουθίες.

Στο νομό Ημαθίας υπάρχουν και τρία χιονοδρομικά κέντρα: το Σέλι, τα Τρία — Πέντε Πηγάδια και το Ελάφι, το μοναδικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Θεσσαλονίκη

Ο Λευκός Πύργος, η Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή ως Καμάρα, και η Ροτόντα είναι σήματα κατατεθέν για τη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την πόλη και γενικότερα τη Μακεδονία μπορούν να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική πύλη της Διεθνούς Εκθέσεως.

Στα πιο εντυπωσιακά μνημεία ανήκουν και τα βυζαντινά τείχη. Τμήματα τους μπορούν οι επισκέπτες να δουν πάνω από την Εγνατία οδό, μπροστά από την παλιά Φιλοσοφική Σχολή και από το ύψος της οδού Ολυμπιάδος ως το Επταπύργιο στην Άνω Πόλη και τις Συκιές.

Ο πλέον γνωστός ναός της Θεσσαλονίκης είναι του Αγίου Δημητρίου, προστάτη της πόλης. Κάτω από το ιερό του ναού υπάρχει υπόγειος χώρος, γνωστός ως Κρύπτη. Πρόκειται για τμήμα του λουτρού, όπου φυλακίστηκε και μαρτύρησε ο άγιος Δημήτριος.

Εκκλησίες που δεσπόζουν ανάμεσα στις σύγχρονες πολυκατοικίες είναι επίσης η μεγαλοπρεπής Αγία Σοφία, στον κεντρικό τρούλο της οποίας σώζεται ένα ψηφιδωτό με την Ανάληψη, η Παναγία των Χαλκέων και η Αχειροποίητος.

Κατά τον 15ο και 16ο αιώνα όλοι οι μεγάλοι βυζαντινοί ναοί της Θεσσαλονίκης μετατράπηκαν σε τζαμιά. Το Χαμζά Μπέη τζαμί στην πλατεία Αλεξάνδρου είναι ίσως από τα πιο παλιά, ενώ σημαντικό είναι και το Αλατζά Ιμαρέτ κοντά στον ναό Αγίου Δημητρίου.

Στην Ανω Πόλη, τη βορειότερη και υψηλότερη «εντός των τειχών» περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν σπίτια από την εποχή της τουρκοκρατίας, οργανωμένα σε νησίδες — γειτονιές (μαχαλάδες).

Σημαντικά οικοδομήματα, που αποδεικνύουν την οικονομική και πολιτισμική άνθηση των τελών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, είναι οι διάφορες επαύλεις νεοκλασικού ρυθμού. Ανάμεσα τους η Βίλα Αλλατίνη.

Στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι γνωστή και για τον συνεδριακό τουρισμό, αξίζει κανείς ακόμη να επισκεφτεί: το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Μουσείο Ατατούρκ, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Κινηματογράφου και τα Συμμαχικά Νεκροταφεία Ζέιτενλικ.

Στα φυσικά τοπία της περιοχής είναι επίσης το Δέλτα Αξιού — Λουδία Αλιάκμονα, η λίμνη Κορώνεια, η λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου, τα Μακεδονικά Τέμπη δήμου Βόλβης, ο Βοτανικός Κήπος Ηλιούπολης και το Φράγμα Θέρμης.

Κιλκίς

Η πόλη του Κιλκίς είναι χτισμένη γύρω από τον λόφο του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο αξίζει να επισκεφτεί κάποιος για τον ομώνυμο βυζαντινού ρυθμού ναό του 1830 και το εντυπωσιακό διώροφο σπήλαιο, ένα φυσικό αρχιτεκτονικό θαύμα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Εκεί υπάρχει και το Πολεμικό Μουσείο που φιλοξενεί στις συλλογές του ντοκουμέντα και κειμήλια από τους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς. Κατεβαίνοντας κανείς από τον λόφο του Αγίου Γεωργίου συναντά το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα από την Εποχή του Χαλκού.

Σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Κιλκίς βρίσκεται η λίμνη Δοϊράνη και το ομώνυμο χωριό, όπου υπάρχει το μνημείο που έστησαν οι Βρετανοί για τους στρατιώτες που έχασαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι όχθες της Δοϊράνης που κατά τα δύο τρίτα ανήκει στην ΠΓΔΜ, καλύπτονται από λευκά κοχύλια.

Παραδίπλα, είναι το μικρό χωριό Σκρα. Έχει πάρει το όνομα του από τη γειτονική ορεινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν, όπου έλαβε χώρα η ομώνυμη μάχη τον Μάιο του 1918, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Αξιούπολη, που είναι χτισμένη δίπλα στον Αξιό ποταμό, ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφτεί τον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τους καταρράκτες.

Στα όρια του νομού Κιλκίς βρίσκεται η Πικρολίμνη. Η περιοχή αποτελεί έναν τόπο με ειδικό τουριστικό ενδιαφέρον, αφού στις όχθες της λίμνης βρίσκεται το πρώτο οργανωμένο κέντρο πηλοθεραπείας στα Βαλκάνια.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Πέλλα

Η πόλη της Έδεσσας φημίζεται για τους καταρράκτες της. Οι ανασκαφές του Λόγγου, το μεσαιωνικό τείχος της πόλης, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι στο Κιουμπρί, η διατηρητέα συνοικία Βαρόσι αλλά και ο πέτρινος πύργος με τα έξι ρολόγια στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποδεικνύουν τη διαχρονία της Έδεσσας.

Στα βόρεια του δημαρχείου της πόλης περνάει ο ποταμός Βόδας. Οι επισκέπτες αξίζει να δουν το Υπαίθριο Μουσείο Νερό και το Κανναβουργείο, ενώ αξιοσημείωτο μνημείο είναι το Γενί Τζαμί που σήμερα λειτουργεί ως αρχαιολογικό μουσείο. Πρόκειται για το μοναδικό τζαμί στην Εδεσσα που διατηρεί την αρχική του μορφή χωρίς μετατροπές.

Στα δυτικά της Έδεσσας εκτείνεται η επαρχία Βεγορίτιδας. Μπροστά στη λίμνη, που είναι η βαθύτερη της Ελλάδας και δεύτερη σε μέγεθος, βρίσκεται η Αρνισσα, ένα γραφικό κεφαλοχώρι. Ακολουθώντας τον παραλίμνιο δρόμο οι επισκέπτες ανεβαίνουν στο όρος Καϊμακτσαλάν, εκεί όπου βρίσκεται ο Παλαιός Αγιος Αθανάσιος, ένα χωριό που αποτελεί παραδοσιακό οικισμό και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου τους χειμερινούς μήνες, καθώς βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Στα βόρεια της Έδεσσας είναι η επαρχία Αλμωπίας, με τα παραδοσιακά χωριά Ανω Λουτράκι και Σωσσάνδρα. Η περιοχή είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές Λουτρακίου — Πόζαρ. Πέντε ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της κοίτης του θερμοποτάμου, ο οποίος συνεχίζει τη ροή του στη λεκάνη της Αλμωπίας. Επίσης, υπάρχει και το σπήλαιο του Λουτρακίου, όπου εντοπίστηκαν ίχνη κατοίκησης από τη Νεολιθική Εποχή και την Εποχή του Χαλκού.

Στους πρόποδες του όρους Πάικο βρίσκεται η πόλη των Γιαννιτσών. Η περίφημη λίμνη, γνωστή και ως λίμνη του Λουδία, υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. Στο κέντρο των Γιαννιτσών υψώνεται ο Πύργος του Ρολογιού, ενώ σε μικρή απόσταση υπάρχουν τα μουσουλμανικά μαυσωλεία. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών, ενώ αξιόλογο μνημείο είναι και ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στο νομό υπάρχει και ο εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας. Πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας και πρωτεύουσα σε όλη τη διάρκεια των Ελληνιστικών χρόνων, η Πέλλα εξελίχτηκε αργότερα σε ρωμαϊκή αποικία και πόλη της επαρχίας Μακεδονίας. Σήμερα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας που χτίστηκε στις υπώρειες του λόφου, έρχεται να διαδραματίσει το δικό του ρόλο στην ανάδειξη της μακεδονικής ιστορίας και πολιτισμού.

Οι άλλοι ορεινοί όγκοι του νομού, το Πίνοβο και η Τζένα, το Πάικο και το Βέρμιο προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες με τα μονοπάτια τους. Οι καταβάσεις στα ορμητικά νερά του Μογλενίτσα, η κωπηλασία στο Λουδία και η συγκίνηση της γνωριμίας με τον αεραθλητισμό στις εγκαταστάσεις της Αερολέσχης κοντά στην Παναγίτσα είναι μερικές από τις εμπειρίες για τον επισκέπτη.

Πιερία

Η Πιερία είναι ένας ιστορικός τόπος και μία προνομιούχα από τη σκοπιά των γεωφυσικών πλεονεκτημάτων περιοχή. Εκτείνεται ανάμεσα στους μεγάλους ποταμούς Πηνειό και Αλιάκμονα και περιέχει δύο από τα πιο διάσημα βουνά της χώρας, τον Όλυμπο και τα Πιέρια.

Ως τουριστικός προορισμός, συνδυάζει την ιστορία και τη φύση. Μοναδικά βουνά και εξαιρετικές θάλασσες σε κοντινή απόσταση. Σημαντικές αρχαιότητες και σπουδαίους υγροτόπους.

Η πόλη της Κατερίνης είναι χτισμένη στο μέσον της πεδιάδας που σχηματίζει ο Όλυμπος και τα Πιέρια. Τα στενά δρομάκια του κέντρου με τα ελάχιστα νεοκλασικά διώροφα μαρτυρούν την ακμή της πόλης στον μεσοπόλεμο, ενώ αξίζει μία επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Κατερίνης, που στεγάζεται στο κτίριο της Ένωσης Ποντίων και περιλαμβάνει εκθέματα σχετικά με την καθημερινή ζωή τω σε ένα παραδοσιακό ποντιακό σπίτι.

Γύρω στα 12 χλμ νότια της Κατερίνης, είναι το Λιτόχωρο ένας διατηρητέος οικισμός στους πρόποδες του Ολύμπου. Εδώ μπορεί κανείς να δει πολλά παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, γνωστά και ως καπετανόσπιτα. Το Ναυτικό Μουσείο του Λιτοχώρου προβάλλει την άγνωστη πτυχή της ορεινής κωμόπολης.

Από δω αρχίζει και η ανάβαση στον Όλυμπο, το μυθικό βουνό των 12 Ολύμπιων θεών. Η κατάκτηση της κορυφής του Μύτικα, της ψηλότερης στην Ελλάδα, είναι πρόσκληση και όνειρο κάθε φιλόδοξου ορειβάτη.

Ο πλέον σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Πιερία είναι το Δίον (αρχαιολογικό πάρκο). Τα πλούσια ευρήματα από την πόλη του Δίου, τον Ολυμπο και όλη την Πιερία στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου. Στην ευρύτερη περιοχή του Δίου τα ρέματα που ρέουν στις υπώρειες του Ολύμπου προκαλούν αξιοθέατους καταρράκτες.

Τα ερείπια της αρχαίας Πύδνας, μιας ακόμη σημαντικής μακεδονικής πόλης, βρίσκονται γύρω στα 15 χλμ βορειοανατολικά της Κατερίνης. Στο νομό Πιερίας ξεχωρίζει το διατηρητέο χωριό Παλαιός Παντελεήμονας, με γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια και αναπαλαιωμένα πετρόκτιστα σπίτια. Μαζί με τους οικισμούς της Παλιάς Λεπτοκαρυάς και των Παλιών Πόρρων αποτελούν τους τρεις χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς της Πιερίας.

Απέναντι από το χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα μπορεί κάποιος να δει να υψώνεται η επιβλητική μεσοβυζαντινή καστρόπολη του Πλαταμώνα. Το Κάστρο του Πλαταμώνα φιλοξενεί πολλές από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο νομός Πιερίας για τους λάτρεις των σπορ, εκτός από την ορειβασία στον Όλυμπο, προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στο χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου, πεζοπορική διαδρομή στο ρέμα του Ορλιά, αλλά και στο Δέλτα του Αλιάκμονα, έναν από τους πλουσιότερους υγρότοπους της χώρας.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΙΑΟΥ

Σέρρες

Ο νομός Σερρών έχει ένα μοναδικό «τουριστικό ανάγλυφο» όπως είναι ο υδροβιότοπος της λίμνης Κερκίνης, το σπήλαιο Αλιστράτης, το φαράγγι του Αγγίτη, το οχυρό του Ρούπελ, τα βυζαντινά μοναστήρια και τα βουνά του Μπέλλες, του Λαϊλιά και του Παγγαίου.

Επιπλέον, στο νομό υπάρχουν αξιόλογοι αρχαιολογικοί και ιστορικοί τόποι. Η πόλη των Σερρών, η περιοχή της Αμφίπολης, η ιερά μονή Ιωάννη του Προδρόμου, η ιερά μονή της Εικοσιφοίνισσας, με σπάνιες αγιογραφίες, και η τοποθεσία Κλειδί, όπου ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος εξολόθρευσε το στρατό των Βουλγάρων το 1014.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και μνημεία στην πόλη των Σερρών είναι τα ερείπια της Ακρόπολης, το βυζαντινό φρούριο, το τζαμί του Αχμέτ — πασά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο Μπεζεστέν κλειστή στεγασμένη αγορά του β' μισού του 15ου αι. Σήμερα στην Ελλάδα σώζονται δύο μόνο Μπεζεστένια, της Θεσσαλονίκης κα αυτό των Σερρών. Εξίσου σημαντικό είναι το βραβευμένο από το Συμβούλιο Μουσείων της Ευρώπης Λαογραφικό Μουσείο των Σαρακατσάνων.

H λίμνη της Κερκίνης, είναι ένας από τούς σπουδαιότερους υγροτόπους της Ελλάδος. Στο βιολογικό αυτό σύνολο ζει, αναπτύσσεται και αναπαράγεται σε αριθμό και ποικιλία, ένας πλούσιος κόσμος έμβιων οργανισμών, μια βιοκοινότητα, που η προστασία και διατήρηση της για λόγους ηθικούς, αισθητικούς, επιστημονικούς και οικονομικούς είναι ζωτικής σημασίας.

O Λαϊλιάς, ο δασικός πνεύμονας του νομού Σερρών και ο σημαντικότερος τόπος αναψυχής, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα των βουνών της Βρόντους. Στο κέντρο σχεδόν του Λαϊλιά υπάρχει ο Σφαγνώνας Μπαλτά Τσαΐρ, ένας σπουδαίας σημασίας για τη μελέτη της ιστορίας του δάσους, παλαιοβοτανικός χώρος. Ο Σφαγνώνας έχει ανακηρυχθεί «Διατηρητέο μνημείο της Φύσης» και περιοχή «ιδιαιτέρου Φυσικού κάλλους».

Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας, βρίσκεται νοτιοανατολικά της ιστορικής κωμοπόλεως της Αλιστράτης και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων απ' αυτή. Το σπήλαιο, με γνωστή έως και σήμερα επιφάνεια 25.000 τ.μ. είναι σχεδόν επίπεδο και βρίσκεται στη θέση "πετρωτό".

Σε απόσταση μικρή από το τουριστικά άψογα αξιοποιημένο σπήλαιο βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη μήκους 15 χλμ και βάθους, σε μερικά του σημεία, που φτάνει τα 80 με 100 μέτρα. Το Φαράγγι ξεκινά από τα όρια του δημοτικού διαμερίσματος της Συμβολής και τερματίζει θεαματικά στην πεντάτοξη πέτρινη γέφυρα της Αγγίστας. Κατά μήκος της ροής του ποταμού, που σχηματίζει "μαιάνδρους" και προσφέρεται για "ράφτινγκ".

Οι περισσότεροι παραδοσιακοί οικισμοί βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην ανατολική πλευρά του νομού και αποτελούν αξιόλογα «κομμάτια» από αρχιτεκτονικής άποψης και ιστορικής πλευράς. Συγκεκριμένα, οι οικισμοί αυτοί είναι: Εμμανουήλ Παπάς (Δαρνακοχώρι), Αλιστράτη, Ηλιοκώμη, Κορμίστα, Μικρό Σούλιον, Πρώτη και Ροδολίβος (Παγααιοχώρια).

Ο νομός είναι «προικισμένος» και στα ιαματικά λουτρά. Τρεις λουτροπόλεις, Άγκιστρο, Σιδηρόκαστρο και Νιγρίτα προσφέρονται για θεραπευτικούς και όχι μόνο σκοπούς για όλες πλέον τις ηλικίες.

Τέλος «κράχτης» είναι και ο αυτοκινητόδρομος Σερρών, που φιλοξενεί αγώνες αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας. Πολύ συχνά γίνονται αγώνες, οπότε οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού μπορούν να τους παρακολουθήσουν.

Χαλκιδική

Ο νομός Χαλκιδικής αποτελεί έναν από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, λόγω του ιστορικού και πολιτιστικού του πλούτου αλλά και του γεωφυσικού περιβάλλοντος που διαθέτει. Οι καταγάλανες παραλίες, σε συνδυασμό με τις ομορφιές των ορεινών χωριών αλλά και το Αγιο Ορος κάνουν την περιοχή ξεχωριστή.

Κεντρική Μακεδονία: Ένα “ψηφιδωτό” πολιτισμού

Η πρωτεύουσα του νομού, Πολύγυρος, είναι χτισμένη στο νότιο τμήμα του Χολομώνα. Σήμερα αποτελεί εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Χαλκιδικής, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τον επισκέπτη το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Αξίζουν επίσης το Λαογραφικό Μουσείο, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των αρχών του 19ου αιώνα και το κατάφυτο πάρκο με τις έξι βρύσες.

Κοντά στον Πολύγυρο βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Ταξιάρχης, όπου κύριο εισόδημα των κατοίκων είναι η καλλιέργεια των χριστουγεννιάτικων ελάτων, αλλά και η Αρναία. Επιπλέον, ο νομός διαθέτει έξι πύργους (Γαλάτιστας, Φώκαιας, Ουρανούπολης, Σάνη, Ακάνθου, Ολύνθου και Μαριανών) όπως και το σπήλαιο των Πετραλώνων με το μουσείο του.

Ο πλέον σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Χαλκιδικής είναι αυτός της αρχαίας πόλης Ολύνθου. Στα όρια του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην ανατολική Χαλκιδική, νοτιοανατολικά του χωριού Ολυμπιάδα, εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος των Σταγείρων, της πατρίδας του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη.

Η χερσόνησος του Αθω, η ανατολικότερη της Χαλκιδικής, αποτελεί ξεχωριστή μοναστική πολιτεία με μεγάλο αριθμό μοναστηριών, τα οποία ανεγέρθηκαν στα βυζαντινά χρόνια.

Από αυτά τα μοναστήρια τα 17 είναι ελληνικά, ένα είναι ρωσικό (Αγιος Παντελεήμονας), ένα βουλγαρικό (Ζωγράφου) και ένα σερβικό (Χιλιανδαρίου). Κάθε μοναστηριακό συγκρότημα περιβάλλεται από ψηλά τείχη και λειτουργεί σαν μια μικρή πολιτεία.

Οι εκκλησίες του Αγίου Όρους έχουν υπέροχες τοιχογραφίες, ενώ σπουδαίοι και πολύτιμοι είναι οι θησαυροί και τα κειμήλια των μοναστηριών, με εικόνες, σπάνια χειρόγραφα και ιερές λειψανοθήκες.

Το Άγιον Όρος διοικείται από την Ιερή Κοινότητα με έδρα τις Καρυές. Η είσοδος πραγματοποιείται μόνο από τη θάλασσα, από το λιμανάκι Δάφνη και την προβλήτα της Μονής Ιβήρων. Η προσέγγιση γυναικών στη χερσόνησο του Άθω απαγορεύεται ρητά. Οι γυναίκες που το επιθυμούν επιτρέπεται να κάνουν τον περίπλου της, χωρίς όμως να αποβιβαστούν.

Αναστασία Καρυπίδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ