ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Προς ακόμη ένα ρεκόρ οδεύει ο ελληνικός τουρισμός
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προς ακόμη ένα ρεκόρ οδεύει ο ελληνικός τουρισμός

Μύκονος και Σαντορίνη για μια ακόμη χρονιά φαίνεται ότι θα κινηθούν σε νέα ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, ενώ εξίσου δυναμικά κινούνται η Κρήτη και τα Επτάνησα.

Προς ακόμη ένα ρεκόρ εμφανίζεται να οδεύει ο ελληνικός τουρισμός βάσει των στοιχείων αεροπορικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, κατά  το πρώτο τετράμηνο του 2016.

Τα στοιχεία που συνέλεξε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγράφουν αύξηση 7,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τον απόλυτο αριθμό των αφίξεων στο διάστημα του Ιανουαρίου-Απριλίου να διαμορφώνεται σε 1,64 εκατομμύρια τουρίστες από 1,52 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι.

Ξεχωρίζει η σημαντική άνοδος των αφίξεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, που διαμορφώθηκε σε 6,1%, με το συνολικό αριθμό των επισκεπτών να ξεπερνά τις 921 χιλιάδες. Αξιόλογη είναι και η άνοδος στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς προσέλκυσε 353,400 αφίξεις καταγράφοντας άνοδο 1,4%.

Με ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκαν και τα αεροδρόμια της Κρήτης, εκ των σημαντικότερων προορισμών για τα συνολικά τουριστικά μεγέθη της χώρας, λόγω του όγκου του τουριστικού ρεύματος που προσελκύει.

Συγκεκριμένα, τα Χανιά κατέγραψαν άνοδο των αεροπορικών αφίξεων κατά 48,4% σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τους 87.360 επισκέπτες, ενώ το Ηράκλειο, στο τετράμηνο κατέγραψε άνοδο 20,2% φτάνοντας τις 130.535 αφίξεις. Το 2015, στο αεροδρόμιο του Ηράκλειο προσγειώθηκαν 2,559 εκατ. τουρίστες.

Τα Επτάνησα κινούνται εξίσου δυναμικά, με τη Ζάκυνθο ωστόσο να προηγείται της Κεφαλονιάς με άνοδο 42,8% σε σχέση με το 31% που κατέγραψε το γειτονικό νησί σε ό,τι αφορά στις αεροπορικές αφίξεις το Α' τετράμηνο του έτους.

Μύκονος και Σαντορίνη για μια ακόμη χρονιά φαίνεται ότι θα κινηθούν σε νέα ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, καθώς η Μύκονος κινήθηκε με άνοδο 90,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Σαντορίνη ξεπέρασε το 47%. Το 2015 στη Μύκονο προσγειώθηκαν 275.723 τουρίστες, ενώ στη Σαντορίνη 365.579.

Τα καλά νέα για τους ελληνικούς προορισμούς συνεχίζονται και σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται το γεγονός αυτό σε δημοσιεύματα του ξένου τύπου.

Συγκεκριμένα το γερμανικό TravelTainment για το μήνα Απρίλη σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις.

Σε ό,τι αφορά τώρα στις δράσεις του αρμόδιου υπουργείου με στόχο την αύξηση της ελκυστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η προώθηση — προβολή του ελληνικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών, η ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, καθώς και η βελτίωση των υποδομών υποδοχής τουριστών όπως αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ