ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πρωτοποριακές λύσεις για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Σκιάθου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρωτοποριακές λύσεις για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Σκιάθου

"Εξυπνες" και πρωτοποριακές λύσεις, που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού, προωθούνται από τον δήμο Σκιάθου, με στόχο και την προσέλκυση υψηλού οικονομικού επιπέδου τουριστών, μέσω του τουρισμού κρουαζιέρας.

Στο νησί του Παπαδιαμάντη, η συμφόρηση στο λιμάνι, την περίοδο της τουριστικής αιχμής, δυσχεραίνει ακόμη και την προσέγγιση των επιβατικών πλοίων της ακτοπλοΐας, ενώ τα έργα αποκατάστασης συνεχίζονται μετά τις ζημιές από τις κακοκαιρίες που έπληξαν το νησί.

Στη Σκιάθο προωθείται ήδη, μετά και την παρουσίαση της σχετικής μελέτης από τον Νίκο Τράκο, η κατασκευή των πλωτών αγκυροβολίων για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που θα προσεγγίζουν το νησί. Τα "ναύδετα", όπως ονομάζονται, αποτελούν την οικονομικότερη και πλέον οικολογική λύση, για να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης προβλητών υποδοχής και πρόσδεσης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο κεντρικό λιμάνι της Σκιάθου.

Στα πλωτά αγκυρβόλια θα μπορούν να "δέσουν" ταυτόχρονα, μέχρι και 4 μεγάλα κρουαζιερόπλοια που θα μεταφέρουν χιλιάδες τουρίστες. Σε μέγιστη δυναμική θα μπορούν να αποβιβάζονται μέχρι 3.000 τουρίστες, υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Η κατασκευή των "ναύδετων", σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνει στα δυτικά του κεντρικού λιμανιού, στα ανοιχτα της Μεγάλης 'Αμμου και στη νοητή ευθεία από τον διεθνή αερολιμένα της Σκιάθου.

Πρόκειται για μια λύση όχι ανάγκης, αλλά σύγχρονη, οικονομική και πρωτοποριακή, αφού δεν θα επιβαρρύνει και δεν θα αλλοιώσει το περιβάλλον και το φυσικό κάλος της Σκιάθου.

Η καινοτομία της προτεινόμενης λύσης βρίσκεται στο ρομβοειδές σχήμα των αγκυροβολίων. Σε κάθε πλευρά του ρόμβου, που σχηματίζουν τα 4 κάθετα, μπορούν να δένουν ταυτόχρονα 4 κρουαζιερόπλοια για διάφορους προορισμούς.

Το έργο που μελετήθηκε από τον μηχανικό Νίκο Τράκο και την εταιρία "Δαίδαλος", προωθείται από τον δήμο της Σκιάθου με άμεση χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω των ΕΣΠΑ και όπως είπε ο δήμαρχος Δημήτρης Πρεβεζάνος, τα πλωτά αγκυροβόλοα του νησιού θα αποτελέσουν υπερσύχρονη λύση και κυρίως οικονομική,που προβλέπεται να εκτινάξει τον ποιοτικό τουρισμό της κρουαζιέρας στα ύψη, με μεγάλα οφέλη για την οικονομία του νησιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ