ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κύθηρα: Ένας μικρός “παράδεισος”
© ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κύθηρα: Ένας μικρός “παράδεισος”

Ένας μικρός “παράδεισος”, το σημείο που συναντώνται το Αιγαίο, το Κρητικό και το Ιόνιο πέλαγος, το νησί που “προίκισε” η φύση με μοναδικές ομορφιές, μαγευτικές παραλίες και βουνοπλαγιές “ντυμένες” στα πράσινα.

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα βρίσκονται νότια της Πελοποννήσου, ανάμεσα στον Κάβο Μαλέα και τη Δυτική Κρήτη. Αποτελούν μια ιδιαίτερη διοικητική, γεωγραφική και ιστορική ενότητα και, στο διάβα των αιώνων, έχουν διαμορφώσει έναν άκρως ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Τα Κύθηρα είναι κατά τη Μυθολογία ο τόπος γέννησης της Αφροδίτης, όπου η θεά του έρωτα λατρεύτηκε ως «Αφροδίτη Ουρανία». Το νησί των Κυθήρων αποτέλεσε διαχρονικά πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών, ζωγράφων, ποιητών και λογίων. Τόπος κατεξοχήν μαγικός, με έντονα τα σημάδια της ιστορίας αλλά και του μύθου, διαμόρφωσε μια ιδιαίτερη κουλτούρα εξαιτίας των πολλών και ετερόκλητων κατακτητών που κατά καιρούς δέχθηκε.

Τα γειτονικά Αντικύθηρα, μικρό νησί με λίγους οικισμούς, αλλά μεγάλη ιστορία, αποτελούν μια πραγματική πρόκληση. Τόπος εύρεσης του πιο διάσημου αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο, του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, απ΄ όπου ανελκύστηκαν ο περίφημος Έφηβος και ο μοναδικός παγκοσμίως Μηχανισμός, τα Αντικύθηρα καλούν τους λάτρεις της περιπέτειας αλλά και της απλότητας να τα ανακαλύψουν.

Το ταξίδι σας στα Κύθηρα μπορεί να γίνει αεροπορικώς με πτήσεις από τους αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, του Γυθείου και της Νεάπολης και οδικώς μέχρι το Γύθειο ή τη Νεάπολη Λακωνίας και από εκεί με πλοίο.

© ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Παραλίες να τις "πιεις" στο ποτήρι!

Οι παραλίες των Κυθήρων "αγγίζουν" το εντυπωσιακό νούμερο των 45! Σας παρουσιάζουμε ορισμένες απ' αυτές και σας προτείνουμε να επισκεφθείτε και τις σαράντα πέντε, επειδή όλες τους "κρύβουν" στιγμές ξεκούρασης και απόλυτης ξεγνοιασιάς.

Αβλέμονας: Μικρή αμμώδης κλειστή παραλία μέσα στο γραφικό χωριό του Αβλέμωνα. Το καλοκαίρι εδώ γίνονται μαθήματα κολύμβησης από το Ναυτικό Όμιλο Κυθήρων. Από ψηλά θυμίζει πισίνα λόγω των χρωμάτων του νερού και του σχήματός της. Γύρω της βρίσκονται αρκετά καταστήματα. Πρόσβαση: Ασφαλτόδρομος

Αγία Πελαγία: Αμμώδης, ρηχή σχετικά, παραλία στα βόρεια που περιβάλλεται από το ομώνυμο χωριό. Ενδείκνυται για οικογένειες και για σπορ στη παραλία. Συγκεντρώνει πολύ κόσμο το καλοκαίρι λόγω των καταστημάτων που βρίσκονται δίπλα της. Διαθέτει παροχές ομπρελών και ξαπλωστρών. Πρόσβαση: Ασφαλτόδρομος

Διακόφτι: Η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία του νησιού. Γαλαζοπράσινα ρηχά νερά και ψιλή λευκή άμμος δημιουργούν ένα ξεχωριστό τοπίο στο χωριό αυτό των Κυθήρων. Ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Δίπλα της βρίσκονται αρκετά καταστήματα. Εδώ θα δείτε και το Ναυάγιο του πλοίου Nordland. Διαθέτει παροχές ομπρελών και ξαπλώστρων. Πρόσβαση: Ασφαλτόδρομος

Καψάλι — Σπαραγγαρίο: Η γνωστή "δίδυμη" παραλία φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Διαθέτει άμμο και βότσαλο και ¨αγκαλιάζεται" από τον οικισμό του Καψαλιού στον οποίο υπάρχουν πολλά καταστήματα. Το Καψάλι διαθέτει παροχές ομπρελών και ξαπλώστρων καθώς και θαλασσίων σπορ.

Λιμνιώνας: Μικρή παραλία στα δυτικά. Διαθέτει λευκή άμμο και όπως λέει και το όνομά της θυμίζει λίμνη. Γύρω της υπάρχουν μικρά εξοχικά σπίτια. Από αυτήν ξεκινάει μονοπάτι 500 περίπου μέτρων το οποίο οδηγεί στην "Πισίνα" μια μεγάλη εσοχή του βράχου στην οποία εισχωρεί η θάλασσα και δημιουργεί μια όμορφη φυσική πισίνα σε σχήμα καρδιάς. Διαθέτει παροχές καντίνας. Πρόσβαση: Ασφαλτόδρομος

Παλαιόπολη — Λίμνη: Δύο μεγάλες παραλίες κοντά στο χωριό Αβλέμωνας με κόκκινο και λευκό ψιλό βότσαλο. Τις παραλίες χωρίζει ένα σύμπλεγμα βράχων τους οποίους η θάλασσα έχει σμιλέψει κάνοντάς τους να θυμίζουν ανθρώπινα πρόσωπα. Στο σημείο αυτό υπήρχαν στην αρχαιότητα τα λεγόμενα "Λουτρά της Αφροδίτης". Διαθέτει παροχές καντίνας και ομπρελών — ξαπλώστρων. Πρόσβαση: Ασφαλτόδρομος

Πλατειά Άμμος: Μεγάλη παραλία στα βόρεια με άμμο και βότσαλο που περιβάλλεται από το ομώνυμο χωριό. Παρ' ότι βρίσκεται μέσα σε οικισμό είναι σχετικά ήσυχη ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Αρκετά καταστήματα βρίσκονται δίπλα της ενώ ενδείκνυται για οικογένειες και αθλήματα παραλίας. Πρόσβαση: Ασφαλτόδρομος

© ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Καστροπολιτείες "βγαλμένες" από παραμύθι…

Τα Κύθηρα έχουν διαμορφώσει μια άκρως ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα. Νησί με έντονες αντιθέσεις, ακόμα και στην αρχιτεκτονική του, προκαλεί τον επισκέπτη να το ανακαλύψει. Καστροπολιτείες, εξαίρετης τέχνης βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, μεγάλα πέτρινα γεφύρια, σχολεία της Αγγλοκρατίας, παραδοσιακά πυργόσπιτα με πωρόλιθους στις πόρτες και τα παράθυρά τους, αρχοντικά με οικόσημα παλαιών επιφανών οικογενειών, είναι μερικά μόνο από τα ιδιαίτερα στοιχεία του πολιτισμού του νησιού.

Κάθε καλοκαίρι ο Δήμος Κυθήρων διοργανώνει το «Ταξίδι στα Κύθηρα», το ετήσιο δημοτικό φεστιβάλ με πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη.

Προορισμός θρησκευτικού τουρισμού

Το νησί αριθμεί σχεδόν 350 ναούς! Καύχημα όλων των Κυθηρίων και θρησκευτικό κέντρο του νησιού είναι η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, Ιερό Προσκύνημα Πανελλήνιας εμβέλειας στα δυτικά των Κυθήρων και τόπος εύρεσης της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας που γιορτάζει πανηγυρικά στις 24 Σεπτεμβρίου και προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές.

Μεγάλο Προσκύνημα είναι και το Μοναστήρι της Αγ. Μόνης αφιερωμένο στη Θεοτόκο και τον Άγ. Γεώργιο. Η εικόνα που βρέθηκε ανέφερε τη Θεοτόκο ως «μόνη των πάντων ελπίδα» και έτσι ονομάστηκε Αγία Μόνη.

Γαστρονομική απόλαυση

Ο επισκέπτης των Κυθήρων δεν ικανοποιεί μόνο το βλέμμα του, αλλά και την αίσθηση της γεύσης.

Τα τοπικά προϊόντα είναι εξαιρετικής ποιότητος. Πρωτεύον είναι το πασίγνωστο θυμαρίσιο μέλι που επί πολλά χρόνια διατηρεί την υψηλή του ποιότητα και θεωρείται από τα κορυφαία παγκοσμίως. Τα Κύθηρα παράγουν υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο καθώς και κρασί. Τυροκομικά προϊόντα διατίθενται στα παραδοσιακά παζάρια του Λιβαδίου και του Ποταμού (κάθε Κυριακή), όπου οι παραγωγοί διαθέτουν επίσης αγνά οπωροκηπευτικά προϊόντα της Κυθηραϊκής γης.

Η τοπική παραδοσιακή μαγειρική ξεχωρίζει στην παραγωγή των γλυκών. Μπορεί κανείς να δοκιμάσει από μια πλούσια γκάμα που περιλαμβάνει αμυγδαλωτά, ροζέδες, ξεροτήγανα, πάστα μύλου, παστιτσέτα και πολλά άλλα.

Κοντά σε αυτά, απαραίτητη η εμπειρία του τσιριγώτικου ηδύποτου, της «Φατουράδας», είδους τσίπουρου εμπλουτισμένου με ζάχαρη και καννελογαρύφαλλα.

Ιδιαίτερα γευστικά είναι και τα προϊόντα των παραδοσιακών φούρνων που λειτουργούν στο νησί. Ξεχωρίζει το πασίγνωστο πλέον Τσιριγώτικο λαδοπαξίμαδο το οποίο φτιάχνεται με την παραδοσιακή συνταγή αιώνων.

Τα εστιατόρια του νησιού προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από τοπικά εδέσματα, τοπικά κρέατα και παραδοσιακές συνταγές που ικανοποιούν κάθε γευστική απαίτηση.

Περισσότερες πληροφορίες: ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ, www.kythira.gr