ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ενα διαφορετικό... ρεκόρ για τον αναβατήρα στο χιονοδρομικό κέντρο του Ελμπρούς
© Sputnik/Oleg Shilov
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ενα διαφορετικό... ρεκόρ για τον αναβατήρα στο χιονοδρομικό κέντρο του Ελμπρούς

Ο τρίτος αναβατήρας  που τέθηκε σε λειτουργία  τον περασμένο Δεκέμβριο στο χιονοδρομικό κέντρο του όρους Ελμπρούς, συμπεριελήφθη επισήμως στο Ρωσικό βιβλίο των ρεκόρ, ως ο αναβατήρας που βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο της χώρας. Πριν τεθεί σε λειτουργία, την "πρωτιά" κατείχε ο αναβατήρας  στην κορυφή του όρους Aiguille du Midi στο δυτικό τμήμα του ορεινού όγκου του όρους Mont Blanc, στο οποίο βρίσκεται το γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο  Chamonix, καθώς θεωρείτο ο αναβατήρας που βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο της Ευρώπης.

Ο αναβατήρας ξεκινάει την  άνοδο του από τον σταθμό Μιρ (3500 m) και φθάνει μέχρι το  Gara-Bashi (3847 m), που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Ευρώπης. Η στάση αυτή βρίσκεται στους παγετώνες του όρους Ελμπρούς  πάνω από τα σύννεφα. Ο νέος αναβατήρας έχει μήκος 1675 μέτρων, διαθέτει οκταθέσιες καμπίνες  και μπορεί να μεταφέρει σε μια ώρα 1.400 άτομα.

Από τότε που τέθηκε σε λειτουργία ο νέος αναβατήρας, το χιονοδρομικό κέντρο του Ελμπρούς, μπορεί δικαίως να θεωρηθεί ως ένα  χιονοδρομικό κέντρο για όλες τις εποχές, αφού το χιόνι σε αυτά τα ύψη υπάρχει σχεδόν όλο το χρόνο.

Εκτός από το νέο αναβατήρα, οι λάτρεις των χιονοδρομιών  και του σνόουμπορντ  θα έχουν στην διάθεση τους μια νέα πίστα στην  χιονοδρομική περιοχή Γκαραμπασί — Μιρ, μια μεγάλη χιονοδρομική περιοχή κοντά στον σταθμό Μιρ, και μια ακόμη νέα πίστα  για σκι στην χιονοδρομική περιοχή Μιρ- Κρουγκοζόρ

Επίσης, σε απόσταση 50 μέτρων από τον νέο σταθμό, βρίσκεται το  πολύ γνωστό καταφύγιο για τους αλπινιστές  «Βότσκι» (Βαρέλια), που είναι μικρές κατοικίες σε σχήμα μεταλλικού κυλίνδρου, οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την  κατασκευή της μεγάλης οδικής αρτηρίας Μπαϊκάλ- Αμούρ.

Πηγή: www.ria.ru