ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο Πούτιν έδωσε εντολή να αρθεί το τουριστικό εμπάργκο προς την Τουρκία
© Sputnik/Vladimir Vyatkin
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Πούτιν έδωσε εντολή να αρθεί το τουριστικό εμπάργκο προς την Τουρκία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα της άρσης των περιορισμών  που αφορούν τις επισκέψεις ρώσων τουριστών στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η  υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αρχίσει συνομιλίες με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, προκειμένου να αποκατασταθεί η αμοιβαία επωφελής διμερής συνεργασία στον εμπορικό και οικονομικό τομέα όπως και σε άλλους τομείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επισημαίνεται ότι  η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει «πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των Ρώσων πολιτών».

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας βρίσκονται σε κρίση από το Νοέμβριο του 2015, όταν η τουρκική αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Ο Ρώσος ηγέτης είχε χαρακτηρίσει τότε τις ενέργειες της Άγκυρας ως «πισώπλατο χτύπημα» που κατάφεραν οι συνεργοί των τρομοκρατών, επιβάλλοντας οικονομικούς περιορισμούς στην Τουρκία. Ειδικότερα, απαγορεύθηκαν οι πτήσεις τσάρτερ, ενώ στους ρώσους ταξιδιωτικούς  πράκτορες συνέστησαν να μη στέλνουν τουρίστες σε τουριστικούς προορισμούς στη Τουρκία.

Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο έγιναν πολιτικών, κατέστησαν δυνατές μετά την επιστολή του Ερντογάν προς τον Πούτιν, μέσω της οποίας  ζήτησε συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού  Su-24, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του πιλότου Όλεγκ Πεσκόφ, και δήλωσε  ότι η Τουρκία δεν ήθελε να χαλάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Πηγή: www.ria.ru