ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Περπατώντας στο απολιθωμένο δάσος στα Βάτικα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περπατώντας στο απολιθωμένο δάσος στα Βάτικα

Το απολιθωμένο δάσος του Καβομαλιά είναι ένα μεγάλο θαύμα της λακωνικής φύσης, ένα μυθικό μνημείο.

Οι απολιθωμένοι κορμοί στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα,στη χερσόνησο του Μαλέα, στο Λακωνικό νότο, προκαλούν έκπληξη και δέος. 

Έκθεση «Το δάσος κάτω από τον δρόμο» στη Μυτιλήνη
Είναι η πρώτη φορά που σε μια συγκεκριμένη περιοχή ανακαλύπτονται τόσες εκατοντάδες ριζικοί κόμβοι ηλικίας 2-3 εκατομμυρίων ετών που μάλιστα δεν απολιθώθηκαν από τέφρες ηφαιστείου, αλλά «ασβεστώθηκαν» από την άνοδο της θάλασσας.

Υπάρχουν πολλοί απολιθωμένοι φοίνικες αλλά και κωνοφόρα δένδρα και πλατύφυλλα, με κορμούς που έχουν διάμετρο από 0,5 έως 1 μέτρο και ύψος έως 2 μέτρα!

Το πιο ενδιαφέρον τμήμα του βέβαια, είναι το κομμάτι κάτω από την Αγία Μαρίνα (θα το βρείτε πανεύκολα, υπάρχουν πινακίδες) και λίγο ανατολικότερα στον Κόρακα, όπου υπάρχει και ο ψηλότερος κορμός, ο «άνθρωπος» όπως τον λένε οι ντόπιοι.

Ορισμένους κορμούς τους διαπερνάει η θάλασσα και ξεπηδάει από μέσα τους σαν σιντριβάνι! Ολόγυρα στην ακτή και ακόμη πιο βαθιά στους γύρω αγρούς, θα περπατάτε ανάμεσα σε πουρνάρια και σκίνους που είναι φυτρωμένοι σε χώμα ολόγεμο με όστρακα, κοχύλια, αστερίες, καβούρια και άφθονα απολιθώματα. Η ομάδα του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευ. Βελιτζέλου που μελετάει το απολιθωμένο δάσος έχει συντηρήσει 33 απολιθωμένους κορμούς στην Αγία Μαρίνα και στον Κόρακα ώστε να «αδιαβροχοποιηθούν και να μην τους διαβρώνει άλλο η θάλασσα. Αξίζει μάλιστα να κάνετε μια βουτιά από τα βράχια του απολιθωμένου δάσους με τη μάσκα σας για να δείτε μέρη του… υποβρυχίως στο ρηχό βυθό!

Πηγή: www.mythicalpeloponnese.gr