ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι “μυθικές” παραλίες της Πελοποννήσου
© Μυθική Πελοπόννησος
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι “μυθικές” παραλίες της Πελοποννήσου

Είναι από τις ωραιότερες της Μεσογείου, ορισμένες θυμίζουν Καραϊβική και το όνομά τους συνδέεται με μύθους της αρχαιότητας: Οι παραλίες της Πελοποννήσου, σας καλούν να τις ανακαλύψετε και να περάσετε ξέγνοιαστες στιγμές.

Λευκή, ψιλή άμμος, καταγάλανα νερά και ιστορίες από την αρχαιότητα σας καλωσορίζουν στην Πελοπόννησο, μία περιοχή με πλούσια ιστορία και με "γωνιές" που περιμένουν τους επισκέπτες να τις ανακαλύψουν. Ορισμένες από τις προτάσεις για τους επισκέπτες είναι οι ακόλουθες:

Κολύμπι στην Βοϊδοκοιλιά με την ψιλή λευκή άμμο

Είναι μια μυθική αμμουδιά, από τις ωραιότερες της Μεσογείου, με λευκή άμμο και γαλάζια δροσερά νερά. Θα την αναγνωρίσετε από το φυσικό της ημικύκλιο που μοιάζει να έγινε με διαβήτη. Η Βοϊδοκοιλιά δεν έχει ανέσεις,ούτε ομπρέλες, ούτε μπαρ. Φτάνετε εδώ με χωματόδρομο από το Πετροχώρι, ή με μονοπάτι από το Διβάρι και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Η παραλία διατηρεί από την ομηρική εποχή το όνομά της, καθώς ο Όμηρος στα έπη του την αναφέρει ως Βουφράδα (Βους=βόδι), όνομα που μοιάζει με το Βοϊδοκοιλιά. Πιθανότατα σε αυτή την αμμουδιά να έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου από τη Ιθάκη, όταν ο νέος αναζητούσε πληροφορίες για την τύχη του Οδυσσέα από τον βασιλιάτης Πύλου Νέστορα.

Ακριβώς δίπλα στην αμμουδιά και μετά το μυθικό σας μπάνιο, ακολουθήστε ένα σύντομο σηματοδοτημένο μονοπάτι που θα σας οδηγήσειστην κορυφή του βόρειου λόφου της Βοϊδοκοιλιάς.

Εκεί βρίσκεται ο θολωτός τάφος, ο οποίος, σύμφωνα με τον Παυσανία, ανήκε στον Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα. Είναι φτιαγμένος πάνω σε ερείπια πρωτοελλαδικά και γύρω υπάρχουν και άλλες ταφές. Ο αρχαιολογικός χώρος που ανασκάφηκε τη δεκαετία του 1950 από τον Σπύρο Μαρινάτο είναι περιφραγμένος, αλλά μπορείτε να δείτε τον τάφο από μακριά. Αν περπατήσετε μάλιστα ως την άκρη του τύμβου, γύρω από την περίφραξη θα απολαύσετε ένα απίθανο πανόραμα της Βοϊδοκοιλιάς από ψηλά!

Ένας Σίμος… διάσημος!

Μπορεί να σας θυμίσει Καραϊβική. Η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο είναι η πιο διάσημη παραλία της Λακωνίας (ίσως και της Πελοποννήσου!) και μια από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Ένα κομμάτι της είναι οργανωμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά μπορείτε να βρείτε σκιά και κάτω από τους κέδρους που μοσχοβολάνε.

Τα νερά είναι κρυστάλλινα, πράσινα και τυρκουάζ και η άμμος ψιλή και σχεδόν κατάλευκη, δεν θα σας κάνει καρδιά να βγείτε. Το καλοκαίρι βέβαια υπάρχει ένας μικρός συνωστισμός αφού πολλοί, μαζί με σας, ψάχνουν να βρουν τον παράδεισο.Και ο παράδεισος είναι εδώ, σε σημεία ερημικά που έχουν υιοθετήσει οι γυμνιστές, στους εξωτικούς αμμόλοφους, στις ακτές που είναι κηρυγμένες περιοχές Natura.

Το Σαρακίνικο (ή Τσερατσίνικο) χωρίζει τη διάσημη παραλία στην περιοχή της Λεύκης δημιουργώντας δύο φυσικούς πανέμορφους όρμους, τη γνωστή σε όλους διπλή παραλία του Σίμου, με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά.. Ένα μικρό τμήμα της αμμουδιάς είναι οργανωμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες, στις οποίες βολεύονται οι ένοικοι του διπλανού κάμπινγκ. Ακόμη μια ωραία Μια λιγότερο γνωστή, αλλά χαρακτηριστική λαφονησιώτικη παραλία είναι η παραλία της Παναγίας που βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Ελαφονήσου, στην περιοχή Κάτω Νησί. Έχει ψιλή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και θέα στα νησάκια της Παναγιάς. Ο δυνατός αέρας δημιουργεί μεγάλο κύμα για αυτό και θα δείτε πολλούς σέρφερς στην παραλία. Αν λατρέψατε την Ελαφόνησο μη χάσετε φεύγοντας το ηλιοβασίλεμα από το ξύλινο περίπτερο μετά το χωριό Λάχι, με τον ήλιο να πυρπολεί την μυθική παραλία. Είναι η καλύτερη τελευταία εικόνα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας επιστρέφοντας στην πόλη.

Μπάνιο δίπλα στο ναυάγιο

Η παραλία Γλυφάδα κοντά στο Γύθειο απλώνεται δίπλα σε ένα παράξενα απόκοσμο σκηνικό: ένα ολόκληρο πλοίο, παλιό και σκουριασμένο αλλά ατόφιο, ακουμπάει πάνω στις πέτρες στην άκρη της ακτής σαν ένα ιδιόμορφο και σιωπηλό στολίδι. Είναι σίγουρα η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία γύρω από το Γύθειο: Η ακτή ολόγυρα λέγεται και Τρίνησα και η θάλασσα είναι ζεστή και ιδιαίτερα απολαυστική. Ίσως σας φανεί λίγο ρηχή αλλά η άμμος είναι ψιλή και ολοκάθαρη, τα παιδιά θα τη λατρέψουν.

Μετά τις βουτιές, πιείτε το ουζάκι σας και για να συμπληρώσετε δημιουργικά την ημέρα σας, ελάτε για μια απογευματινή βόλτα στον Πύργο Τζανετάκη, που βρίσκεται πάνω στο ενωμένο με την ακτή νησάκι Κρανάη του Γυθείου. Στον πρώτο όροφο του κυρίως κτιρίου και στις τρεις αίθουσες του πύργου θα θαυμάσετε την έκθεση με τον τίτλο «Περιηγητές στη Μάνη απ' το 15ο ως τον 19ο αιώνα». Θα δείτε χειρόγραφα, έντυπα, παλιούς χάρτες και ιδιόμορφα δρομολόγια στον παλαιότατο Μοριά, κάνοντας έτσι ένα μυθικό ταξίδι στο χρόνο.

Μπάνιο στις αμμουδιές της Φοινικούντας

Η Φοινικούντα, όπως θα δείτε, δεν έχει φοίνικες. Έχει όμως καταπληκτικές αμμουδιές. Οφείλει το όνομά της στους Φοίνικες, που κατά την πρωτοελλαδική περίοδο ίδρυσαν ένα διαμετακομιστικό κέντρο για την εξυπηρέτηση των εμπορικών τους δραστηριοτήτων. Εδώ θα έρθετε για τις πολλές αμμουδιές που είναι μάλιστα υπήνεμες στο θερινό μελτέμι. Είναι η μια ομορφότερη από την άλλη και η ανακάλυψή τους είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.

Αμέσως μετά την Φοινικούντα, προς την κατεύθυνση της Μεθώνης, ξεκινάει από τη θέση Ανεμόμυλος η μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά της Μακρυνάμμου που καταλήγει στο Μαυροβούνι. Είναι οργανωμένη και πολυσύχναστη. Τα νερά είναι μυθικά, ολόδροσα και δεν είναι τυχαίο ότι εδώ έχουν εγκατασταθεί και τα περισσότερα κάμπινγκ της Φοινικούντας. 2 χλμ. μετά τη Φοινικούντα (προς Κορώνη),θα βρείτε την ωραία παραλία της Λούτσας, με άμμο, ψιλό βότσαλο και θαυμάσια νερά. Στο ΝΑ άκρο της, διακρίνονται τα ερείπια ενός μεσαιωνικού πύργου. Διαθέτει καντίνα και κάμπινγκ. Στην δυτική άκρη, πίσω από τα βράχια βρίσκεται η μικρή αμμουδιά Λιγονάμμος. Η ρηχή αμμουδιά του ομώνυμου παραθεριστικού οικισμού της Φοινικούντας καταλήγει σε αλιευτικό καταφύγιο όπου μπορούν να δένουν και μικρά σκάφη αναψυχής. Κατά μήκος της λειτουργούν αρκετά εστιατόρια, καφενεία και ζαχαροπλαστεία. Τα νερά της είναι δροσερά και πολύ καθαρά. Μετά το μπάνιο σας περάστε από το κάποτε μικρό ψαροχώρι της Φοινικούντας για δείπνο κάτω από την κληματαριά μια καλής ταβέρνας. Με την αλμύρα της θάλασσας ακόμη στο δέρμα σας, θα απολαύσετε μεζέδες με θαλασσινά όπως σαρδέλες γεμιστές, φιλετάκια γόπας πανέ, και ωραίο ψάρι φέτα σφυρίδα ψητό.

Πηγή: www.mythicalpeloponnese.gr