ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουριστικά πακέτα με «κυνήγι πόκεμον» έχουν στα σκαριά Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες
© Sputnik/Valery Meknikov
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουριστικά πακέτα με «κυνήγι πόκεμον» έχουν στα σκαριά Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες

Παρόλο που οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες δεν έχουν προς το παρόν καταρτίσει τουριστικά πακέτα που να περιλαμβάνουν «κυνήγι πόκεμον» στα διάφορα ταξίδια, καθώς δεν έχει υπάρξει τέτοιου είδους ζήτηση, προτίθενται να αξιοποιήσουν τις πολυάριθμες δυνατότητες που προσφέρει η ποκεμονομανία, ανέφερε την Τρίτη στην ιστοσελίδα της η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ΑΤΟΡ).

Πού κρύβονται τα pokemon στη Μόσχα;
«Το παιγνίδι Pokemon GO παρά την αμφισημία του όλου φαινομένου, έγινε ένας τρόπος έλξης πελατών και στον τομέα του τουρισμού. Οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες προς το παρόν δεν σχεδιάζουν τέτοιου είδους τουριστικά πακέτα και δεν έχει υπάρξει σχετική ζήτηση για τέτοιου είδους αναζητήσεις στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας. Ωστόσο, προτίθενται να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ποκεμονομανίας, για να στείλουν, για παράδειγμα, τους φανατικούς του παιγνιδιού σε ατομικά ταξίδια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΤΟΡ.

Το Pokemon GO είναι μια δωρεάν εφαρμογή βασισμένη στην τεχνολογία της «επαυξημένης πραγματικότητας», όπου ο ψηφιακός και ο πραγματικός κόσμος συναντώνται, αφού η εικόνα που απεικονίζεται στην οθόνη του σμαρτφόν, προεκτείνεται σε συγκεκριμένο σημείο του πραγματικού κόσμου. Ένας από τους στόχους του παιγνιδιού είναι να πιάσεις το πόκεμον (συγκεκριμένα το Pocket Monster το «τερατάκι τσέπης»). Το παιχνίδι έχει οδηγήσει στους δρόμους, τα πάρκα και τις πλαζ χιλιάδες ανθρώπους, που τους έχει απορροφήσει πλήρως.

ΟΙ ειδικοί, μάλιστα, προειδοποιούν όσους παίζουν το παιγνίδι, ότι μπορούν να τραυματισθούν στον πραγματικό κόσμο ή ακόμη να πέσουν θύματα κλοπής. Οι ρωσικές τράπεζες έφθασαν στο σημείο να προτείνουν πακέτα ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση που κάποιος τραυματισθεί κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού.

Επιπλέον, ένας από τους βετεράνους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η εφαρμογή αυτή να χρησιμοποιείται για λόγους κατασκοπείας. Ο σύμβουλος του Ρώσου πρωθυπουργού Γκενάντι Οτσίσενκο εξέφρασε φόβους ότι το παιγνίδι αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον ψυχισμό όσων το παίζουν.

Κυνηγώντας πόκεμον σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με την πρωτότυπη εκδοχή του παιγνιδιού, υπάρχουν συνολικά 151 «τερατάκια». Στις ΗΠΑ μπορείς να πιάσεις συνολικά 142 τερατάκια, ενώ ακόμη τρία ζουν σε άλλες χώρες. Υπάρχουν και άλλα έξι, αλλά κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται. Αυτά τα έξι προσπαθούν να βρουν σ' όλο τον κόσμο οι φανατικοί του παιγνιδιού, και το πάθος τους αυτό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι τουριστικοί πράκτορες. Για παράδειγμα, στην Ισπανία άρχισαν ήδη να διοργανώνονται ταξίδια 13 ημερών στις ΗΠΑ. Το ταξίδι περιλαμβάνει το εισιτήριο, τη μεταφορά από το αεροδρόμιο, τη διαμονή και τις επισκέψεις σε πιθανά σημεία των πόκεμον που δεν υπάρχουν στην Ισπανία.

Οι σύμβουλοι της ΑΤΟΡ λένε ότι οι πιο φανατικοί παίκτες του PoKemon Go πηγαίνουν ακόμη και στη Βόρειο Κορέα για να πιάσουν πόκεμον. Επειδή όμως ως γνωστόν, για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να πάνε εύκολα σ' αυτή τη χώρα, βρίσκουν τη δυνατότητα να την «περιδιαβούν» εικονικά από την παραμεθόριο πόλη Σοκτσό.

Τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία στον ρυθμό της ποκεμονομανίας

Παρόλο που στη Ρωσία δεν υπήρξε ακόμη επίσημη ανακοίνωση, το παιγνίδι αυτό έχει κυριεύσει τις ρωσικές πόλεις. Τα τουριστικά γραφεία ζουν κι αυτά στον ρυθμό της ποκεμονομανίας. Το ελάχιστο μάλιστα που προτείνουν είναι ένα «κυνήγι πόκεμον» στα γραφεία τους. Όπως έκανε για παράδειγμα το BSI group.

Πεσκόφ :Το Κρεμλίνο δεν είναι ο χώρος  για να «πιάσεις» τα pokemon
«Πρακτικά ανταποκριθήκαμε αμέσως στην έξαρση αυτή της ποκεμονομανίας και πιάσαμε πόκεμον μέσα στο γραφείο μας», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ΑΤΟΡ, επικαλούμενη τις δηλώσεις του διευθυντή μάρκετινγκ και διαφήμισης και τουριστικού πράκτορα Ντανιήλ Σάλνικοφ, ο οποίος εξηγεί ότι ενημέρωσαν για τη δράση τους αυτή τον κόσμο μέσω του Facebook.

Ο Σάλνικοφ ισχυρίζεται ότι οι τουριστικοί πράκτορες μπορούν να αξιοποιήσουν τη «μόδα των ποκεμον» στην πολιτική μάρκετινγκ που ακολουθούν, αλλά αμφιβάλλει για το αν το κυνήγι του «σπάνιου πόκεμον» θα καθορίσει και την επιλογή του πελάτη όσον αφορά τον τουριστικό προορισμό.

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων του πρακτορείου «Ρούσκι Εξπρές» Ρουσλάν Μπογκντάνοφ, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για το παιγνίδι, οι τουρίστες θα συνδυάσουν μάλλον τον τουριστικό προορισμό με το παιγνίδι παρά το αντίθετο. Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες προοπτικές για τουρισμό με προορισμό το «κυνήγι πόκεμον».

Ο Μπογκντάνοφ θεωρεί ότι ουσιαστικά πρόκειται για «μια κατά σειρά ευκαιρία για ένα ατομικό ταξίδι, ακόμη και αν ο σκοπός του ταξιδιού αυτού είναι το κυνήγι όντων της εικονικής πραγματικότητας». 

Πηγή: www.ria.ru