ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο γύρος του κόσμου σε ένα...μουσείο
© Sputnik/Vladimir Pesnya
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο γύρος του κόσμου σε ένα...μουσείο

Σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Μόσχα έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο και το μεγαλύτερο στη Ρωσία εθνογραφικό μουσείο «Ετνομίρ» (σ.σ.«Ο κόσμος των εθνών»), στα οποία μπορεί κανείς να κάνει τον γύρο του κόσμου χωρίς να χρειάζεται να βγει απ' τη χώρα του.

© Sputnik/Aleksey Kudenko

Σε μια έκταση 1400 στρεμμάτων, παρουσιάζονται η αρχιτεκτονική, η ρωσική κουζίνα, οι τέχνες, οι παραδόσεις και η καθημερινή ζωή σχεδόν όλων των χωρών. Για κάθε χώρα υπάρχει ο δικός της ιδιόμορφος χώρος, το δικό της εθνικό νοικοκυριό.

Πρόκειται για νησίδες πολιτισμού που έχουν αναδημιουργηθεί με τρόπο αυθεντικό, στις οποίες βρίσκονται εργαστήρια, μουσεία, εστιατόρια με φαγητά της κάθε χώρας, καταστήματα με σουβενίρ και άλλες κατασκευές, που αποδίδουν το χρώμα της παραδοσιακής ζωής κάθε χώρας. Τα εθνικά νοικοκυριά, προσφέρουν στον επισκέπτη την δυνατότητα να γνωρίσει την αρχιτεκτονική, τα έθιμα, τον τρόπο ζωής, την ιστορία, την λαϊκή παράδοση, την μυθολογία, την κουζίνα, τις τέχνες και άλλες ιδιαιτερότητες της μιας ή της άλλης χώρας.

© Sputnik/Aleksey Kudenko

Επιπλέον ο «Κόσμος των Εθνών» δεν συνιστά ένα "αποστεωμένο" μουσείο: Το εθνολογικό πάρκο, ζει, αλλάζει και εξελίσσεται καθημερινά. Κατά την διάρκεια των αργιών, διοργανώνονται θεματικές γιορτές και φεστιβάλ, ενώ το πρόγραμμα του αλλάζει και τροποποιείται σχεδόν σε ημερήσια βάση.

Στον «Κόσμο των Εθνών» μπορεί κανείς να προβάρει εθνικές φορεσιές, να μάθει σπάνιες τέχνες, να αγοράσει σουβενίρ, να φτιάξει με τα ίδια του τα χέρια χρήσιμα αντικείμενα, να δοκιμάσει την εθνική κουζίνα και να επισκεφθεί το πάρκο με τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Αν δεν μπορέσει να επισκεφθεί μέσα σε μια μέρα όλα τα ενδιαφέροντα μέρη, στη διάθεση του επισκέπτη λειτουργούν 10 μοναδικά ξενοδοχεία, όπως είναι η ρωσική ιζμπά(σ.σ.ρωσικό χωριάτικο σπίτι) καλύβες, σπίτια φτιαγμένα από πηλό, ξύλα και κεραμοσκεπή, σπίτια του βορρά με κωνοειδές σχήμα, γιούρτες (σ.σ. καλύβες νομάδων), σπίτι των Ιμαλάϊων και του Νεπάλ καθώς και Ινδικό ανάκτορο.

Επιπλέον, στο πάρκο δεν σταματούν ποτέ οι κατασκευαστικές εργασίες, καθώς επεκτείνεται. Αναμένεται μάλιστα ότι θα πάρει την τελική του μορφή το 2020, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευές των 52 εθνικών νοικοκυριών και 13 περιπτέρων στα οποία θα εκπροσωπούνται σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου. Ήδη σήμερα ο «Κόσμος των Εθνών» δέχεται περίπου 500 επισκέπτες ετησίως, ενώ το 2020, οι διοργανωτές του πάρκου ευελπιστούν ότι θα φθάνουν τα 3 εκατομμύρια.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία στην έκταση του πάρκου έχουν κτισθεί και δέχονται ήδη επισκέπτες τα εθνικά νοικοκυριά, που αναφέρονται στην ρωσική, λευκορωσική και ουκρανική κουλτούρα, στον Βορρά, την Σιβηρία, την Άπω Ανατολή καθώς και στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ασίας.

Στο χώρο του πάρκου λειτουργεί μουσείο της ΕΣΣΔ, μουσείο νομαδικών λαών, μουσείο με κούκλες από διάφορες χώρες του κόσμου, μουσείο σαμοβάρ (σ.σ. παραδοσιακή ρωσική συσκευή που χρησιμοποιείται στην παρασκευή τσαγιού), σιδέρων σιδερώματος, φυσικών καλλιεργειών, μελισσοκομίας, φωτογραφικών μηχανών, γεωγραφικών χαρτών καθώς και η μόνιμη έκθεση με τίτλο «Αριστουργήματα της Παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής».

© Sputnik/Vladimir Pesnya

Η κάθε μέρα από τις 365 μέρες του χρόνου, είναι αφιερωμένη σε μια από τις πολυάριθμες εθνικές γιορτές διαφόρων χωρών, με αποτέλεσμα στον «Κόσμο των Εθνών», να επικρατεί σε εικοσιτετράωρη βάση, εορταστική ατμόσφαιρα. Στις αργίες διοργανώνονται κατά κανόνα μεγάλα φεστιβάλ. Για παράδειγμα στις 13-14 Αυγούστου διοργανώθηκε η παραδοσιακή γιορτή του μελιού «Ο σωτήρας του Μελιού», ενώ ακολουθεί εβδομάδα έργων λαϊκής τέχνης και εβδομάδα άρτου.

Η ζωή εντός του πάρκου και γύρω από αυτό δεν σταματάει καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου. Εκτός από το βασικό πρόγραμμα, οι επισκέπτες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού μπορούν να επισκεφθούν το την «πόλη των σχοινιών» και το λαβύρινθο του δάσους, να νοικιάσουν ποδήλατο, και να μετακινηθούν χρησιμοποιώντας και άλλα οικολογικά μέσα μεταφοράς. Τον χειμώνα οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν στους λόφους σκί, καταβάσεις με χιονοσανίδες, ή βόλτες με έλκηθρα που τα σέρνουν σκύλοι.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr