ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Δέντρα, ζωντανά μνημεία της Κρήτης
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δέντρα, ζωντανά μνημεία της Κρήτης

Τα περισσότερα από τα "ζωντανά" μνημεία της Κρήτης συνοδεύονται από θρύλους οι "ρίζες" των οποίων χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Μνημεία της φύσης έχουν χαρακτηριστεί ορισμένα δέντρα στην Κρήτη, λόγω του μεγέθους τους ή κάποιου θρύλου που τα "ντύνει" εδώ και αιώνες και ακούγεται σε κάθε γωνιά της γης…. Κεντρίζουν δε, το ενδιαφέρον επισκεπτών που δεν χάνουν την ευκαιρία να τα δουν από κοντά και να μάθουν πώς στο πέρασμα των χρόνων, ο θρύλος τους παραμένει ζωντανός.

Από τα πιο γνωστά είναι ο αειθαλής πλάτανος της Αρχαίας Γόρτυνας, κάτω από τον οποίο λέγεται ότι συνευρέθηκε ο Δίας με την Ευρώπη, γεγονός που οδήγησε στη γέννηση του Μίνωα.Πολλά από τα μνημειακά δέντρα είναι επίσημα αναγνωρισμένα ως διατηρητέα μνημεία της Φύσης από το Ελληνικό κράτος, όπως ο υπερμεγέθης κράταιγος ύψους 13μ. στην Αρχαία Ζώμινθο. Μερικά δέντρα έχουν συσχετιστεί με τους αγώνες των Κρητικών για ελευθερία, όπως ο τεράστιος δρυς του Μανταλένη στις Κορφές, ο πλάτανος των Πέντε Παρθένων στην αρχαία Λάππα και ο πρίνος του Ισμαήλ στη Μαθιά. Μνημειακά αιωνόβια πλατάνια συναντάει κάνεις στο Κράσι, στο Βλάτος και μέσα στις μονές του Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη, του Αγίου Ιωάννη στο Γκιώνα και των Αγίων Πατέρων στον Αζωγυρέ.

Στην Κρήτη υπάρχουν πολλά αιωνόβια ελαιόδεντρα που έχουν ανακηρυχτεί ως μνημειακά από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων της Κρήτης. Οι αρχαιότερες ελιές στον κόσμο είναι του Αζοριά στο Καβούσι Ιεράπετρας και των Άνω Βουβών στα Χανιά, από τις οποίες στεφανώθηκαν η νικήτρια και ο νικητής του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, αντίστοιχα. Στο Ανισαράκι, δίπλα στην Κάνδανο, υπάρχει ολόκληρο πάρκο με μνημειακά ελαιόδεντρα, όπως και στα Παλαιά Ρούματα, στους Ασώματους, στην Αρχαία Ελεύθερνα, στη Γέννα, στη Λάστρο, στον Πανασό και αλλού.

Πηγή: www.incrediblecrete.gr