ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τα μοναστήρια της Πελοποννήσου
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα μοναστήρια της Πελοποννήσου

Πνευματικοί φάροι, αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία, τα μοναστήρια της Πελοποννήσου περιμένουν τους επισκέπτες για να ζήσουν ξεχωριστές εμπειρίες προσκυνηματικού τουρισμού.

Τα μοναστήρια της Πελοποννήσου, σύμβολα Ορθοδοξίας και πνευματικής κληρονομιάς προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες προσκυνηματικού τουρισμού. Ορισμένα από τα μοναστήρια της Πελοποννήσου είναι τα ακόλουθα:

Μονή Αγίων Αναργύρων Ερμιόνης

Αν θες να βουτήξεις στα θεραπευτικά νερά που μόνο ελάχιστα μοναστήρια προσφέρουν, μπορείς να απολαύσεις την εμπειρία στη Μονή Αγίων Αναργύρων της Ερμιόνης. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται για να προσευχηθούν και για να γιατρευτούν στην ιαματική πηγή που υπάρχει στο προαύλιο της μονής και είναι για όλους.

Μονή Παμμέγιστων Ταξιαρχών

Αν θες να ανακαλύψεις μια μονή που "κρύβεται" μέσα στα δέντρα και που σε μυεί στην εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας, τότε πρέπει να επισκεφτείς τη Μονή των Παμμέγιστων Ταξιαρχών. Ένα γυναικείο μοναστήρι που έχει στη διάθεσή του μια σπάνια βιβλιοθήκη και που αποτελεί μια σπάνια εμπειρία για σένα.

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Αν θες να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία σε θρησκευτικό και ιστορικό επίπεδο, τότε η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή και ως Μονή Λουκούς, σε περιμένει. Στη μονή έχεις στη διάθεσή σου μια πλούσια βιβλιοθήκη, ενώ στους χώρους της θα συναντήσεις εργαστήρια ταπητουργίας και αγιογραφίας, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστή και σε δελεάζει να την επισκεφτείς.

Μονή Ελώνης

Η Μονή της Ελώνης έχει πλούσια ιστορία και σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία μονή, ενώ κάθε χρόνο την επισκέπτεται πλήθος πιστών. Οι πιστοί έρχονται κυρίως για τη θαυματουργή, κατά την παράδοση, εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Μονή Επάνω Χρέπας

Αν θες να επισκεφτείς μια ιστορική μονή με εξωπραγματική θέα, τότε μπορείς να επιλέξεις τη Μονής της Επάνω Χρέπας ή αλλιώς το "Μπαλκόνι της Τριπολιτσάς", που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.278 μέτρων. Η θέση της υπήρξε φοβερά στρατηγική σε διάφορα πολεμικά γεγονότα της ιστορίας, γεγονός που σε βάζει σε θέση ετοιμότητας να την επισκεφτείς.

Μονή Καλτεζών

Αν θες να τιμήσεις μια μονή που τιμά σημαντικούς αγίους και στάθηκε στους αγωνιστές στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε μπορείς να επισκεφτείς τη Μονή των Καλτεζών. Είναι χτισμένη επάνω σε καταπράσινο λόφο γεμάτο με "άρωμα" ιστορίας και φυσική μαγεία που σε ηρεμεί από την πρώτη στιγμή.

Μονή Μαλεβής

Αν θες να ανακαλύψεις μια μονή που συνδυάζει το θαύμα της πίστης με το θαύμα της φύσης, η Μονή της Μαλεβής σε περιμένει. Στέκεται σε ένα μαγευτικό τοπίο και είναι γνωστή για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, φιλοτέχνημα του Ευαγγελιστή Λουκά, που αναβλύζει Άγιο Μύρο και θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου

Αν θες να δεις το "δέσιμο" μεταξύ της Ορθοδοξίας και της αρχαιότητας, αρκεί να επισκεφτείς το Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τεγέα. Είναι τοποθετημένος στη θέση του αρχαίου θεάτρου της πόλης και κατασκευάστηκε με υλικά από το θέατρο, κάποιες παλαιοχριστιανικές εκκλησίες και το μεσαιωνικό τείχος που κάποτε έστεκε στο σημείο αυτό, πράγμα που κάνει την επίσκεψη σου ένα πραγματικό ταξίδι στην ιστορία.

Άγιος Γεώργιος Ζάχολης

Αν θες να δώσεις μια θρυλική διάσταση στην εκδρομή σου, τότε πρέπει να επισκεφτείς τον Άγιο Γεώργιο της Ζάχολης. Σύμφωνα με το θρύλο, ο ναός χτίστηκε μέσα σε 39 ημέρες με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων υπό την απειλή του Τούρκου διοικητή που τους είχε δώσει 40 μέρες περιθώριο, αλλιώς θα τον έκανε τζαμί. Ένας ναός που σου δίνει όλα τα περιθώρια να τον θαυμάσεις.

Μονή Λέχοβας

Αν ψάχνεις να ζήσεις μια πολιτιστική εμπειρία σε ένα θρησκευτικό τόπο λατρείας, τότε πρέπει να επισκεφτείς τη Μονή της Λέχοβας που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Γύρω της υπάρχει ένα ελατόδασος που μαζί με τα κελιά των μοναχών, τα περιβόλια, το παλιό πηγάδι και τον κεντρικό πλάτανο "συνθέτουν" ένα τοπίο που σε προσκαλεί να βρεις την ηρεμία σου.

Ναός Παναγία του Πράθι

Αν θες να πάρεις μια γερή δόση παράδοσης και καθαρού αέρα, τότε μπορείς να επισκεφτείς μια από τις τις παλαιότερες εκκλησίες της Πελοποννήσου. Ο Ναός της Παναγίας του Πράθι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, μέσα στα έλατα. Σήμερα, ο ναός είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αν και από το συγκρότημα της μονής σώζεται μόνο το καθολικό.

Ιερά Μονή Παντάνασσας

Αν θες να θαυμάσεις το ιερό τοπίο του Μυστρά, τότε μπορείς να ανακαλύψεις την ιστορική Μονή Παντάνασσα. Στέκει στο ψήλωμα της πλαγιάς και έχει θέα το μοναδικό φυσικό τοπίο του Μυστρά που εντυπωσιάζει και το πιο απαιτητικό μάτι.

Μονή Βουλκάνου

Αν θες να εξερευνήσεις τη θρησκεία από την αρχαιότητα έως και σήμερα, τότε η Μονή του Βουλκάνου σε περιμένει. Ένα μοναστήρι που είναι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω σε ένα βράχο, ο οποίος δίνει την εντύπωση πως αποτελεί και τα θεμέλιά του. Κοντά στη μονή βρίσκεται το αρχαίο ιερό του Δία Ιθωμάτα, στο οποίο λάμβαναν χώρα πολλές θυσίες, και εσύ δεν βλέπεις την ώρα να την επισκεφτείς.

Περισσότερες πληροφορίες:  http://www.mythicalpeloponnese.gr/

Πηγή: http://www.mythicalpeloponnese.gr/