ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
WTTC: “Βλέπει” αύξηση του τουρισμού παρά τους παγκόσμιους κλυδωνισμούς
© Sputnik/Sergey Malgavko
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTTC: “Βλέπει” αύξηση του τουρισμού παρά τους παγκόσμιους κλυδωνισμούς

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) θεωρούν ότι, παρά τους οικονομικούς και πολιτικούς κλυδωνισμούς που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο, η παγκόσμια τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία, το 2016 θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 3,1%, σε σχέση με τον προηγούμενο έτος, τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας (ΑΤΟΡ).

«Παρά τις τρομοκρατικές απειλές, τις πολιτικές αναταραχές, τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις και το Brexit, η τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία, θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 3,1% το 2016. Αυτό σημαίνει ότι, η δυναμική ανάπτυξης του τουρισμού θα είναι μεγαλύτερη από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αναμένεται να είναι της τάξης του 2,3%. Αυτή είναι η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC)» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, την στιγμή που η δυναμική των τουριστικών ροών παγκοσμίως παραμένει θετική, οι προβλέψεις για μερικές χώρες επιδεινώθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο, όταν το Συμβούλιο είχε κάνει την τελευταία του πρόβλεψη.

Έτσι, με αφορμή τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που έγινε στη Νίκαια, η δυναμική των τουριστικών ροών μειώθηκε από το 2,9% στο 1,1%.

Η δυναμική αυτή αναμένεται να αποδυναμωθεί σε σημαντικό βαθμό και στην Τουρκία. Εξαιτίας «των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων, της διπλωματικής διαμάχης με τη Ρωσία, της ανεπιτυχούς απόπειρας πραξικοπήματος, καθώς και της εγγύτητας της με την συριακή διένεξη» ο αριθμός των ταξιδιών και η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Τουρκίας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, απ' ότι αναμένονταν στις αρχές του 2016.

Την ίδια στιγμή, οι εμπειρογνώμονες του WTTC, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του 2016, εκτιμούν ότι χάρη στις θετικές οικονομικές προοπτικές που παρατηρούνται στην Ινδία, η Νότια Ασία θα έχει αύξηση της τάξης του 5,9%. Η Κίνα εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία στην τουριστική ανάπτυξη στην Βορειοανατολική και Νοτιανατολική Ασία. Οι περιοχές αυτές όπως αναμένεται, θα παρουσιάσουν μια σταθερή ανάπτυξη της τάξης του 4,7% και 4%, αντίστοιχα. Η κινεζική ταξιδιωτική βιομηχανία θα παρουσιάσει επιπρόσθετα την μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με όλους τους άλλους, (+ 6,3% σε σχέση με τους δείκτες του 2015). Σταθερή θα είναι και η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στην Βόρειο Αμερική (+3,1%). Η Ευρώπη θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 2,2%, υποδεχόμενη μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, έστω και αν οι τουρίστες αυτοί περιορίζουν τις δαπάνες τους.

Πηγή: www.ria.ru