ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πολιτείες στο βυθό της ελληνικής θάλασσας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πολιτείες στο βυθό της ελληνικής θάλασσας

Οι έντονες γεωλογικές μεταβολές στην ελληνική επικράτεια και στη Μεσόγειο είχαν,κάποιες φορές, ως αποτέλεσμα την καταβύθιση οικισμών.Ας κολυμπήσουμε ανάμεσα σε δρόμους και μνημεία μια στεριάς που έγινε θάλασσα!

Στον ελλαδικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως την πρώιμη βυζαντινή, πολλες αρχαίες περιοχές βρέθηκαν να «κοιμούνται» κάτω απ' τις γαλάζιες θάλασσες! Οι βυθισμένες πολιτείες αποτελούν ένα ξεχωριστό προορισμό που σίγουρα θα σας "αποζημιώσει" με την ομορφιά του.

Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας από τη νότια Εύβοια, όπου στο ακρωτήριο του Καφηρέα υπάρχει ο οικισμός Αρχάμπολη ή Χαρχάμπολη, όνομα που, πιθανόν, αποτελεί παραφθορά των λέξεων «Αρχαία Πόλη». Από τα απότομα βράχια βλέπει κανείς ξεκάθαρα στα ρηχά νερά τμήματα του αρχαίου οικισμού που έχει βυθιστεί, δημιουργώντας ένα εξαίρετο τοπίο, το οποίο σας συνιστούμε να επισκεφθείτε.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στην Αττική, η Πουνταλέζα του Λαυρίου, ένας οικισμός παραθαλάσσιος του αρχαίου Δήμου Σουνίου, έχει βυθιστεί μερικώς, όπως αντίστοιχα στη Θράκη, το Λιμάνι των Αβδήρων.

Στην Πελοπόννησο θα συναντήσετε πολλές βυθισμένες πολιτείες, όπως το Σαλάντι της Αργολίδας και τον πανέμορφο οικισμό της Μεθώνης, βυθισμένος λόγω σεισμού. Στο Παυλοπέτρι της Λακωνίας κοιμάται κάτω από τον βυθό η πόλη των Βοιών, την οποία την αναφέρει ο Παυσανίας στα Λακωνικά• έχει αναγνωριστεί ως η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο. Ποντίστηκε τον 4ο μΧ. αιώνα από σεισμό. Το μέγεθος του σεισμού συντέλεσε στο φαινόμενο της αμμοποίησης του παραθαλάσσιου εδάφους μετατρέποντας τεράστια έκταση εδάφους, σε μια στιγμή, σε κινούμενη άμμο. Αποτέλεσμα αυτού του γεωλογικού φαινομένου ήταν και η αποκοπή της γης της χερσονήσου Όνου Γνάθος και η δημιουργία της σημερινής Ελαφονήσου! Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει θραύσματα αντικείμενων καθημερινής χρήσης όπως αγγεία μαγειρέματος, είδη κεραμικής, στάμνες, αποθηκευτικά αγγεία και περίτεχνα αγγεία πόσης, που πιθανόν να τα φύλαγαν για την φιλοξενία υψηλών καλεσμένων ή χρησιμοποιούνταν για προσφορές προς τους θεούς. Εισαγόμενα αγγεία προέρχονταν από όλη την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και την Μινωική Κρήτη. Αλλά και η κοντινή πόλη Πλύτρα επίσης βυθίστηκε, δημιουργώντας ένα μοναδικό υποθαλάσσιο τοπίο. Βρισκόταν 3 μέτρα ψηλότερα απ' την επιφάνεια της θάλασσας ενώ σήμερα κρύβεται 7 μέτρα κάτω από αυτήν.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αυτές και πολλές άλλες πολιτείες, γεμάτες ζωή και δόξα κάποτε, αποτελούν τώρα ένα μυθικό σκηνικό, στο οποίο νομίζει κανείς πως κατοικούν γοργόνες και πλάσματα της φαντασίας. Οι πολιτείες του βυθού, γεμάτες μυστήριο και σαγήνη, περιμένουν μέσα στην γαλάζια σιγαλιά τους τολμηρούς εξερευνητές!

Περισσότερες πληροφορίες:  http://www.visitgreece.gr/el/activities/water_sports/scuba_diving/submerged_greek_cities

Πηγή: GNTO/www.visitgreece.gr