ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Παλαιά Λάντογκα μπορεί να γίνει δημοφιλής  τουριστικός προορισμός στην περιοχή Λένινγκραντ
© Sputnik/Alexei Danichev
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Παλαιά Λάντογκα μπορεί να γίνει δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην περιοχή Λένινγκραντ

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ρώσοι για την αρχαία πρωτεύουσα της Ρωσίας, στο ανακατασκευασμένο οχυρό Λάντογκα, η οποία φέτος γιορτάζει τα 900 χρόνια από την θεμελίωση του, ενδέχεται, όπως λένε οι ειδικοί, να το καταστήσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Ένας δημοφιλής προορισμός

Την Παλαιά Λάντογκα επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 120-130 χιλιάδες τουρίστες, κυρίως Ρώσοι και Σκανδιναβοί. Η αρχαία αυτή πόλη έχει ενταχθεί ως ένα από τα βασικά σημεία της νέας τουριστικής διαδρομής πολιτιστικού περιεχομένου, που είναι γνωστή ως το «Ασημένιο περιδέραιο της Ρωσίας». Οι ειδικοί, αναφέρονται στα θετικά σχόλια που κάνουν οι τουρίστες, επισημαίνουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το οχυρό και θεωρούν ότι για να γίνει ακόμη πιο γνωστό, πρέπει να αναλύσει κανείς τις εντυπώσεις που αποκομίζουν οι τουρίστες όταν αντικρίζουν τον πολιτιστικό αυτό χώρο στην Παλιά Λάντογκα. 

«Η επίσκεψη του οχυρού, περιλαμβάνεται στην διαδρομή «Ασημένιο περιδέραιο της Ρωσίας». Τα σχόλια που κάνουν οι τουρίστες για τις ξεναγήσεις είναι θετικά. Η Παλαιά Λάντογκα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής όχι μόνο χάρη στην χρηματοδότηση των έργων ανακατασκευής και αναπαλαίωσης, αλλά και χάρη στις πληροφορίες που μεταδίδονται για την υλοποίηση τους από στόμα σε στόμα, όπως λέει η εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας Μάγια Λομίντζε.

Όπως λέει η κ.Λομίνζτε, για να καλλιεργηθεί ακόμη πιο πολύ το ενδιαφέρον για την Παλιά Λάντογκα, θα πρέπει να αναλύσουμε τις εντυπώσεις που αποκομίζουν οι τουρίστες αντικρίζοντας τα αξιοθέατα της, ώστε να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουμε τα διάφορα στοιχεία κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων στον χώρο του οχυρού.

Ο διδάκτωρ ιστορικών επιστημών και καθηγητής Ανατόλι Κιρπίτσνικοφ, θεωρεί ότι η δημοφιλία του οχυρού, από ιστορικής απόψεως, αξίζει της προσοχής. «Η Παλαιά Λάντογκα διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στην ιστορία της υπεράσπισης των βορείων μας συνόρων, στην ιστορία της άμυνας του βορείου μετώπου της Ρωσίας. Η ιστορική της σημασία είναι εξαιρετικά μεγάλη», δηλώνει ο ρώσος ιστορικός.

Ο κ. Κιρπίτσνικοφ αναφέρει ότι η κατά προσέγγιση ημερομηνία ίδρυσης της Λάντογκα θεωρείται το έτος 753, ενώ την κατατάσσει ως την αρχαιότερη μεσαιωνική πόλη, όχι μόνο στην επικράτεια της Ρωσίας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής και Βόρειας Ευρώπης.

© Sputnik/Alexei Danichev

Τουριστικό κέντρο μετά από πέντε χρόνια

Ο Βαντίμ Λεβάσκο, μελετητής του οχυρού της Λάντογκα, υφηγητής ιστορίας, κοσμήτορας της σχολής ιστορίας Κοινωνικών Επιστημών του Κρατικού πανεπιστημίου Πούσκιν του Λένινγκραντ, θεωρεί ότι οι ρυθμοί με τους οποίους γίνεται η αποκατάσταση του οχυρού, θα το μετατρέψουν σ' ένα δημοφιλές τουριστικό σύμπλεγμα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Κάθε σαββατοκύριακο παρατηρούμε να γίνεται ένα πραγματικό προσκύνημα από τουρίστες στο οχυρό. Έρχονται οικογενειακώς, με τουριστικά γκρουπ. Το αποτέλεσμα των έργων αναπαλαίωσης που γίνονται είναι από τώρα εμφανές», λέει ο κ. Λεβάσκο.

Οι εργασίες αναπαλαίωσης συνεχίζονται

Την περίοδο 2016-2018 τα κονδύλια που διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις εργασίες αναπαλαίωσης των ιστορικών μνημείων στην Παλαιά Λάντογκα, ενδέχεται να "αγγίζουν" έως και τα 500 εκατομμύρια ρούβλια.

Παράλληλα, καταρτίζεται ένα πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων εκτός κρατικού προϋπολογισμού, με στόχο τη δημιουργία τουριστικών υποδομών στα πέριξ της Παλαιάς Λάντογκα. Οι επενδύσεις αυτές προβλέπεται να φθάσουν στα περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ρούβλια. Επίσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τότε δηλαδή που το μνημείο αυτό περιήλθε στην δικαιοδοσία της τοπικής κυβέρνησης, έχουν διατεθεί για την διεξαγωγή εργασιών αναπαλαίωσης, σχεδιασμού και συντήρησης, 330 εκατομμύρια ρούβλια.

Η 900η επέτειος

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λενίνγκραντ Αλεξάντρ Ντροζντένκο, κήρυξε μ' έναν κανονιοβολισμό από το φρούριο των Αγίων Πέτρου και Παύλου, την έναρξη των εορτασμών της 900ης επετείου από την θεμελίωση του οχυρού της Λάντογκα και του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στην γυναικεία Μονή της Θεοτόκου. Ο κανονιοβολισμός συνένωσε με τρόπο συμβολικό την πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας με την αρχαία πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Το 2016 το μουσείο της Παλαιάς Λάντογκα γιορτάζει τα 45 του χρόνια. Τον Ιούλιο του 1971 εγκαινιάσθηκε η πρώτη μουσειακή έκθεση στον πύργο Βαρότναγια του οχυρού. Μια ξεχωριστή έκθεση, που έγινε τον Ιούλιο είχε ως θέμα την ιστορία του μουσείου. Στην αίθουσα εκθεμάτων του μουσείου «Η Παλαιά Λάντογκα» λειτουργεί έκθεση με έργα των ζωγράφων του Λένινγκραντ Βιτσισλάβ και Βλαντίμιρ Ζαγκανεκόβιχ με τίτλο «Πατέρας και γιός για την Παλαιά Λάντογκα», ενώ στις 19 Αυγούστου στο μουσείο στην Παλαιά Λάντογκα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Το ρόδο του Βαλχόφσκι» στην οποία εκτίθενται έργα τέχνης και χειροτεχνίας.

Οι εορτασμοί για την 900η επέτειο του οχυρού της Λάντογκα, θα ολοκληρωθούν με το 2ο διεθνές φεστιβάλ μουσικής πνευστών με τίτλο «Η ψυχή τραγουδά για τους ουρανούς», το οποίο θα διεξαχθεί στο χώρο του οχυρού στις 10 Σεπτεμβρίου.  

Πηγή: www.ria.ru